Rick Verkuijl van RKDES stort ter aarde na het laatste fluitsignaal van de verloren wedstrijd tegen ESTO.Ook Mano van Veen (9) baalt. Wederom nog geen promotie RKDES. Derde kans in de maak.   Foto: Jaap Maars
 
 

RKDES vecht en knokt, maar nog geen promotieConcordia-RKDES wordt gespeeld op terrein Voorschoten'97
ESTO-RKDES 4-3 (1-0)
Nacompetitie
10-6-2019


En opnieuw is het niet gelukt voor RKDES. Voor de tweede maal binnen twee weken gingen de Kudelstaarters op voor promotie naar de tweede klasse en voor de tweede keer gingen de roodzwarten na negentig minuten met gebogen hoofd het veld af.

Zo kansloos weggespeeld als eind mei in Oegstgeest tegen ASC (3-0) werd RKDES maandagmiddag zeker niet, de pijn na de 4-3 nederlaag tegen ESTO was er niet minder om. Weer een mogelijkheid op promotie in rook op, een derde kans wacht wellicht op donderdag 20 juni als eerst aanstaande zondag op het complex van Voorschoten'97 het Delftse Concordia (2D) opzij wordt gezet.

RKDES speelde in Alphen een ongelukkige wedstrijd. De ploeg van Kiri Kalaitzis, wederom geteisterd door een hoop afzeggingen (vakantie's en ziekte), kwam in de beginfase voor ruim driehonderd toeschouwers niet slecht voor de dag. Onder anderen was Indy van Koert op een paar centimeter na dichtbij de openingstreffer.

Toch was het ESTO dat al in de 5e minuut op voorsprong kwam. De wijze waarop was erg mooi. Uit een hoge voorzet vanaf de rechterkant nam ESTO-spits Jan Wouter Bos de bal fantastisch op zijn schoen. Doelman Tijn Kraak, op maandagmorgen opgetrommeld om de zieke Wilbert Klijmij te vervangen, was volstrekt kansloos. Via de paal vloog het leer in de touwen.

Geen coördinatie
RKDES, dat door alle absenties genoodzaakt was aanvaller Maarten van Putten als linksachter te positioneren, kwam na de snelle tegentreffer moeilijk in de wedstrijd. Alleen tegen het einde van de eerste helft een grote kans voor Van Koert die na een snelle draai om zijn as op twee meter oog in oog kwam te staan met doelman Donny Veernis. De clubtopscorer van RKDES was voor een tel zijn coördinatie kwijt, genoeg om naast de bal te maaien.

Na de pauze met dreigende donkere wolken boven het kunstgras in Alphen kwam de formatie van Kalaitzis steeds beter in de wedstrijd. De 1-1 in de 54e minuut van Van Koert op aangeven van Rutger Spaargaren was de terechte beloning. RKDES voelde aan dat er veel meer te halen viel deze Tweede Pinksterdag op het terrein van AVV. ESTO stond na de gelijkmaker op wankelen, behalve de zware regenbui die even later losbarstte hing ook de 1-2 in de lucht.

Rood en te grote hoek
Een succesvolle aanval van ESTO maakte een einde aan de Kudelstaartse opleving. Het team uit Bodegraven brak aan de linkerkant op randje buitenspel door de roodzwarte defensie, de scherpe lage voorzet was een prooi voor de razendsnelle en behendige Kevin Duthler. Van Putten trok aan de noodrem dat hem prompt een rode kaart opleverde. Uit de toegekende vrije trap knalde Bos snoeihard langs de muur raak. Kraak liet opvallend een erg grote hoek open, Bos wist er goed raad mee.

Op dat moment een geweldige tik voor RKDES. Opnieuw op achterstand en een man minder. Je moet het de gehavende Kudelstaarters nageven, opgeven deden ze nog zeker niet met nog een half uur op de klok. Ook niet toen zes minuten later de 3-1 achter Kraak plofte. De goalie verkeek zich op een hoge voorzet, dacht te bal makkelijk te kunnen onderscheppen maar zag de handige Duthler het leer veroveren, drie schijnbewegingen maken en heel koelbloedig het verschil naar twee doelpunten brengen.

Omhaal Rick Verkuijl
Buit binnen voor ESTO...of toch niet? Rick Verkuijl maakte het met een knap uitgevoerde omhaal in de 65e minuut weer spannend. Laag bij de grond op zo'n achttien meter recht voor het doel verraste de invaller met zijn hoogstandje de ESTO-doelman. De Kudelstaartse hoop was drie minuten daarna alweer vervlogen, Jordy Romijn bracht zijn ploeg op 4-2.

In de hectische laatste tien minuten en het water uit de hemel gutste golfde het spel spectaculair op en neer. Inmiddels had Kalaitzis twee verse krachten binnen de lijnen gebracht, zijn ploeg ging alles of niets spelen. Verkuijl beloonde de Kudelstaartse geestdrift met zijn tweede treffer door schuin voor doel hard en laag de bal langs Veenis te jagen.

Randje buitenspel
En kort voor tijd deed Van Koert iedereen en alles met een roodzwart hart hard juichen bij de gelijkmaker. Die vreugdeuitbarsting duurde precies twee seconden, op aangeven van (neutrale) grensrechter Van Rijswijk keurde arbiter Westhoff het doelpunt van Van Koert wegens buitenspel af. De clubtopscorer had de annulering laat door, met de handen in de lucht rende de Van Koert juichend richting de middenlijn.

Ongelukkige nederlaag van RKDES dat op het vinkentouw blijft richting de tweede klasse. Als morgen de teleurstelling bij de formatie van Kalaitzis is weggeëbd en het besef doordringt dat ondanks de vele absenties een aanvaardbare wedstrijd is gespeeld kunnen de pijlen hoopvol gericht worden op het vervolg.

Zondag eerst op het terrein van Voorschoten'97 het Delfse Concordia (2D) verslaan, dan de derde poging op promotie. Driemaal is scheepsrecht..toch?

Videofragment: De 2-3 en 3-4 van Rick Verkuijl in beeld, en de afgekeurde treffer van Indy van Koert.


Later meer foto's

Nacompetitie 2C/D-3A/B
10 Juni 2e Ronde
A   ESTO-RKDES 4-3
B   Concordia-COAL 2-2 (COAL wns)
C   DONK-Stompwijk'92 5-4
D   XerxesDZB-DIOS 0-4

(winnaars A-B-C-D lijfsbehoud/promotie, verliezers naar 3e ronde)

16 Juni 3e Ronde (neutraal terrein)
E   RKDES - Concordia (Delft) op terrein Voorschoten'97
F   Stompwijk'92- XerxesDZB

20 Juni Finale op neutraal terrein
Winnaar E - Winnaar F

Reageer


ESTO-RKDES 1-0 (4-3)

1-0 Jan Wouter Bos (5e)
1-1 Indy van Koert (54e)
2-1 Kevin Duthler (57e)
3-1 Jan Wouter Bos (64e)
3-2 Rick Verkuijl (66e)
4-2 Jordy Romijn (68e)
4-3 Rick Verkuijl (87e)

Toeschouwers: 322
Scheidsrechter: Raymond Westhoff

Opstelling RKDES:
Tijn Kraak, Jeroen Bakker, Roy Endhoven, Koen Lentjes, Maarten van Putten, Elias Elhadji, Gijs Lentjes (Jimmy Baars), Lennart Kok (Novell El Hadji), Rutger Spaargaren (Rick Verkuijl), Mano van Veen en Indy van Koert.

zo 16-6: RKDES-Concordia (terrein Voorschoten'97)Advertentie:


 

 
Klaas Leegwater
10-6-2019
19.00 uur