Elftalfoto Generation One.   Foto: Jaap Maars
 
 

Generation One: Meiden met een missieSuccesvol project wordt ondersteund door FC Aalsmeer en de Business ClubFC Aalsmeer
Generation One
7-5-2019


FC Aalsmeer heeft als eerste in de geschiedenis van het Nederlandse Voetbal een meidenteam dat zich met jongens kan meten op het allerhoogste niveau. In de hoofdklasse van de jongenscompetitie zijn zij de eerste generatie die spelen met een volwaardig meidenteam. Vandaar de naam Generation One. Technisch, tactisch en cognitief de beste versie van zichzelf zijn, dat is wat hoofdtrainers Emrâh en Atif Bouyahi de meiden leren. Maar bovenal, fouten maken mag. Het is zelfs essentieel in het leerproces.

Dat voetballen allang niet meer alleen voor jongens is, mag duidelijk zijn. Na de winst van de Oranje Leeuwinnen op het EK hebben veel meisjes de stap durven zetten. En hoewel de voetbalwereld inspeelt op de veranderingen is er nog geen gelijkwaardige competitie of (betaald) opleidingssysteem voor meiden.

Goede balans
Mede daarom heeft Bouyahi een programma ontwikkeld waarbij de visie ‘ontwikkelen tot de beste versie van jezelf’ centraal staat. Het trainersduo Emrâh en Atif Bouyahi wordt bijgestaan door Saïd Bouyahi en Jacqueline Duk. Laatstgenoemde is afdelingshoofd op het Amstelveen College. De technische staf heeft hierdoor een goede balans van vakkennis en expertise waardoor ze de pupillen pedagogisch goed kunnen begeleiden. Emrâht: “Met deze staf kunnen wij de meisjes op de juiste manier enthousiasmeren en motiveren. Op sportief, sociaal en cognitief vlak.”


Wedstrijdbeeld uit competitietreffen tussen het meidenteam en een jongensteam van FC Aalsmeer.
Foto: Jaap Maars

In het programma draait het volgens Emrâh niet alleen om het presteren. “Het gaat om de algehele ontwikkeling. Een van de belangrijkste punten is dat fouten maken mag. Dat het niet gaat om goed of fout, maar om groei, een 'growth mindset'. Wij bieden een opleiding die helpt te voetballen en te functioneren vanuit je eigen kracht. Wie ben je? Wat is je rol? Hoe kom jij volwaardig tot je recht?”

Enorme ontwikkeling
Op de vraag waarom hij zo zeker weet dat deze methode werkt, antwoordt hij: “De meiden maken zowel individueel als in het collectief enorme stappen in hun ontwikkeling en zitten in korte tijd verder in hun ontwikkelingsfase ten opzichte van hun leeftijdsgenoten op dit niveau. Doordat de meiden lekker in hun vel zitten en leergierig zijn, wordt hun ontwikkeling nu ook steeds zichtbaarder in hun training en spel."

"Vorig seizoen debuteerden de meiden al op het allerhoogste Onder11 niveau in de 9x9 format, dit jaar zijn ze geklommen naar de Hoofdklasse op groot veld en zullen ze zich dit seizoen meten tegen internationale meidenteams. Vier keer per week hebben we een contactmoment met de speelsters en we zien dat op het veld dat de lat steeds hoger kan worden gelegd.”


Wedstrijdbeeld uit competitietreffen tussen het meidenteam en een jongensteam van FC Aalsmeer.
Foto: Jaap Maars

Potentie
Het technisch team bouwt door op de visie voor de langere termijn, met als doel de komende generaties meiden te helpen ontwikkelen tot topsporters. "In dit team zit potentie zowel voor Oranje als op Internationaal vlak. Ja dat durf ik te zeggen,” aldus de trotse trainer.
“We gaan in juni naar Denemarken voor een internationaal toernooi en twee weken later spelen we in Duitsland in een toernooi tegen profclubs als Bayern Leverkusen, Köld en Hamburg. Dit zal de persoonlijke groei van de meisjes ten goede komen en het Nederlandse vrouwenvoetbal al vanaf deze jongere leeftijd op de kaart zetten."

Zelfredzaamheid
De meiden trainen acht tot tien uur per week. Een aantal van de spelers speelt ook bij de KNVB, die hebben nog een extra training en dan zijn er ook nog meiden die zich op voetbalschoolacademies mogen meten met clubs uit het betaalde voetbal. De technische staf houdt de gezondheid van de meisjes goed in de gaten en begeleidt de meiden in hun zelfredzaamheid. Bijvoorbeeld door te leren aangeven hoe de pijn voelt, dat fouten maken een essentieel onderdeel van de sport en het leven is en tot slot moeten ze, soms tegen hun zin in, ook hun rust leren nemen.

Ondersteuning FC Aalsmeer en de Business Club

De visie van Generation One is om in 2022 tot de absolute top van het vrouwenvoetbal in Nederland en misschien wel Europa te gaan behoren. Zonder extra sponsoring is het echter niet makkelijk om de reizen naar internationale toernooien te blijven maken, die zijn broodnodig om internationaal mee te kunnen blijven komen.

De gedreven Bouyahi zegt: "Dit team heeft toekomst, zeker weten, maar zonder financiële ondersteuning droogt dit talent op. Wij doen er alles aan om dit team én toekomstige teams op te leiden tot volwaardige en professionele topsporters, maar zonder steun redden wij dat niet.”

De ambitieuze doelstelling van Genearation One wordt daarom met volle overtuiging ondersteund door FC Aalsmeer en de Business Club FC Aalsmeer. "De ambitie spat van dit team af, dat willen wij graag ondersteunen", zegt Jacco van der Laarse van Business Club FC Aalsmeer.

Met het oog op de toekomst zoekt Generation One extra sponsoren. Met name ondernemers worden uitgenodigd contact op te nemen met Maríe- José Giebels. Email: mariejose@minddirection.nl

Relevante links:
Website: www.generationone.nl
Facebook: facebook.com/generationone.nl
Instagram: instagram.com/generationone.nl

www.fcaalsmeer.nl
www.businessclubfcaalsmeer.nl


Met dank aan Mandy van der Zwaard (Aalsmeer Vandaag).


Generation One
Het project Generation One kreeg in 2017 haar eerste vormen met het selecteren van zelfopgeleide jeugdtalenten (geboorte jaar 2006 & 2007), en werd er een collectieve eenheid gesmeed dat zich mocht meten met 3e klasse jongens (geboorte jaar 2006).
Echter het team is niet zomaar een team, maar één van KNVB-bekerwinnaars, 1e klasse (meidenvoetbal), kampioenen en tevens geselecteerde voor Ajax (geboorte jaar 2007 talententraject) & KNVB-talenten...

Naast dat het team in oktober 2017 werd gekroond tot het beste meidenteam in District West I (bij het NK-meidenvoetbal), speelde het team zich in de competitie al snel omhoog, te weten: (start competitie 2017 - 2018, 5e klasse -> na 5 wedstrijden, 3e klasse -> na de winterstop begin 2019 regulier oefenen tegen 1eklasse geboorte jaar, 2006 jongensteams).

Inmiddels spelen de meiden, 1 seizoen later, 2018 - 2019, op het allerhoogste O11 voetbalniveau (9×9 Hoofdklasse) en is het team 3 talenten (vanuit de regio Utrecht) rijker en wordt er regulier geoefend tegen teams en spelers van hogere statuur (om de ontwikkeling nog meer te bevorderen).

Zo werkt Generation One o.a. samen met een hoog aangeschreven voetbalschool (balcontrole), waarmee ze zich om de zoveel tijd meten, met de Academy groepen (jongens die tegen het betaald voetbal aanhikken of al gecontracteerd zijn) om zodoende de meiden te blijven prikkelen en ondersteunen.

Reageer

 
 

 


 
Klaas Leegwater
7-5-2019
14.30 uur