Roald Pothuizen van RKDES (links) in de tang bij verdediger van ASC.   Foto: Jan van der Lubbe (LAV)
 
 

RKDES ten onder in OegstgeestEen vooruitblik op het belangrijke duel van RKDES bij ASC maakte al duidelijk dat de opdracht voor de gehavende Kudelstaarters een heel moeilijke zou worden. Na ruim negentig minuten voetbal op de hobbelige ondergrond in Oegstgeest was de conclusie eenduidig; de roodzwarten waren niet meer dan terecht door de ontketende thuisclub met 3-0 uitgeschakeld voor rechtstreekse promotie. ASC samen met FC IJsselmonde naar de tweede klasse. Voor RKDES, sv DONK en DIOS wacht een herkansing in de nacompetitie.


ASC-RKDES 3-0 (1-0)
Derde klasse Groep Hoog
26-5-2019


RKDES-trainer Kiri Kalaitzis is niet te benijden. De trainer is bezig met zijn eerste seizoen in Kudelstaart en wil maar wat graag hoge ogen gooien met zijn ploeg; promoveren naar de tweede klasse. Het wordt de oefenmeester door omstandigheden niet makkelijk gemaakt in de eindfase van de competitie een prijs te pakken. Schorsingen, blessures en vakanties, de absentielijst wordt de laatste weken alleen maar langer.

Vooral vakantiegangers moet een trainer die zijn vak serieus neemt een grote doorn in het oog zijn. Elke amateurclub heeft ermee te maken, in Kudelstaart slaat de balans dit seizoen wat dat betreft wel erg negatief door. Aan de lopende band pakken Dessers voor weken de reiskoffer. Of het nu halverwege het seizoen is, eind competitie of tijdens de komende nacompetitie, in Kudelstaart kan het allemaal. Met z'n allen voor dat ene doel gaan lijkt bij de club aan de Westeinderplassen een ondergeschikte rol te spelen.

Ilker Kacar uitblinker
Het was voor Kalaitzis door het gemis van een rits aan basisspelers in het cruciale duel in Oegstgeest weer puzzelen met de opstelling. Dit keer stond de herstelde Troy Zwanenberg naast Erik Overvliet in het centrum van de verdediging, linksachter was Michael Schreven, op het middenveld was Jimmy Baars teruggekeerd en in het centrum van de aanval stond Rick Verkuijl in plaats van de geschorste Mano van Veen. En aan de zijkant opnieuw good-old Road Pothuizen. Lennart Kok begon naast zijn trainer op de bank.

ASC zette voor zo'n 300 toeschouwers direct de toon. Doelman Klijmij moest direct een paar maal handelend optreden. Het meeste gevaar bij de thuisclub kwam van linksbuiten Ilker Kacar. De oudspeler van oa Ter Leede, razendsnel en heel behendig, joeg de Kudelstaarters met uitstekende acties de stuipen op het lijf.

Verdediger Dennis Pronk kwam handen en voeten tekort om Kacar, die constant compaan Jelle Schouten zocht, in bedwang te houden. Twee keer rakelings voorlangs en dus Klijmij voorkwamen in een vroeg stadium de openingstreffer. Na twintig minuten moest Pronk geblesseerd het veld verlaten.

Vervanger Lennart Kok zag al na een paar minuten sterretjes door het gedol en gedraai van Kacar, en na rust duizelde het Kok helemaal toen de technisch begaafde aanvaller van ASC met een circusact, kort op de achterlijn werd de bal geklemd tussen de benen over Kok heengetild, de thuisaanhang enthousiast op de banken kreeg.

Voorsprong
Het betere en meer dreigende spel van ASC leidde kort voor de pauze tot de verdiende 1-0 voorsprong. Schouten omzeilde handig Kok, legde opzij naar de vrijstaande Ruben Dutrieux die vanaf twintig meter recht voor doel strak en laag inschoot. Het zicht van Klijmij werd half belemmerd, daarom kwam zijn duik naar de hoek te laat om een score te voorkomen. RKDES op een psychologisch gezien uitertst ongelukkig moment op achterstand.

Tijdens de rust bleek dat concurrent svDONK verrassend op eigen veld met 1-0 achterstond tegen Blijdorp. Dat betekende virtueel dat RKDES aan een gelijkspel genoeg zou hebben voor promotie. In de tweede helft dus pompen of verzuipen voor de Kudelstaarters. Kalaitzis wachtte echter nog even met deze speelwijze, de oefenmeester liet zijn ploeg tot halverwege het tweede bedrijf pogen met verzorgd voetbal de gelijkmaker in de touwen te krijgen.

Die speelwijze werkte zondagmiddag evenwel niet bij de gehavende roodzwarten. Er werden door de bezoekers nauwelijks mogelijkheden gecreëerd. Alleen uit een vrije trap van Kok ontstond gevaar omdat doelman Vidiadakis de bal los liet en in de rebound Elias El Hadji zich verslikte in een te korte draaicirkel en niet goed de hoek kon vinden.


Andere aanpak
RKDES had een andere aanpak van de wedstrijd nodig. Toen die eenmaal in gang werd gezet met onder meer Koen Lentjes als extra aanvaller en alles naar voren werd gepompt was het eigenlijk al te laat voor de gasten. Met hulp van arbiter Dogterom was even later namelijk het pleit beslecht.

ASC kwam in de 78e minuut goedkoop aan de 2-0. Invaller Ivo Lentjes maakte een correcte sliding op de bal, het stevige blok zorgde er wel voor dat ASC-er Schouten onderuit ging. De jeugdige leidsman zag er een strafschop in, Dutrieux benutte het buitenkansje. Ruim tien minuten voor tijd was daarmee de wedstrijd gespeeld. Met inmiddels de 3-1 score bij DONK-Blijdorp had RKDES de onmogelijke opdracht nog drie maal het net te vinden.

Onbegonnen werk voor de bezoekers. Het was over en uit voor het team van Kalaitzis. Dat een minuut voor tijd de 3-0 ook nog viel was leuk voor de thuisclub die even later de uit Kudelstaart meegebrachte bloemen in ontvangst mocht nemen.

ASC verdiende winnaar van het beslissingsduel om rechtstreekse promotie. RKDES vanaf volgende week in de herkansing tijdens de start van de nacompetitie. Eerste tegenstander dus het Rotterdamse sv Charlois, de nummer vijf uit 3B Hoog. Welke selectiespelers Kalaitzis over zeven dagen tot zijn beschikking heeft is nog afwachten. Er wordt door de roodzwarten al weer driftig in de vakantiefolder gebladerd.

Fotoreportage door Leiden Amateur VoetbalReageer


ASC-RKDES 3-0 (1-0)


Toeschouwers: 322
Scheidsrechter: Thijs Dogterom (20) uit Sommelsdijk.

Opstelling RKDES:
Wilbert Klijmij, Dennis Pronk (20e Lennart Kok), Erik Overvliet, Troy Zwanenberg, Michael Schreven, Elias Elhadji, Roy Endhoven, Jimmy Baars (74e Ivo Lentjes), Rick Verkuijl, Roald Pothuizen en Rutger Spaargaren (70e Koen Lentjes).

2-6: RKDES-sv Charlois

Programma/Stand Groep Hoog


Advertentie:


 

 
Klaas Leegwater
26-5-2019
19.00 uur