Wedstrijdbeeld ASC-FC Aalsmeer   Foto: website ASC

Aalsmeer stelt opnieuw teleur, vereiste vorm nog ver te zoeken

1-10-'22 20.30 uur | ASC-FCA 1-1 | Door: Klaas Leegwater

De titelaspiraties van tweedeklasser FC Aalsmeer moeten voorlopig op een lager pitje worden gezet. Na de smadelijke thuisnederlaag vorige week tegen ESTO (2-4) liep de formatie van trainer Verdonkschot zaterdag tegen ASC opnieuw schade op (1-1).

In Oegstgeest stelden de roodgroenen teleur met wederom ondermaats voetbal, geen moment zaten de bloemendorpers op sportpark Overveer echt goed in de wedstrijd en moesten een 1-0 voorsprong tien minuten voor tijd uit handen geven. Twee gespeeld, één punt en een tiende positie op de ranglijst is de opvallende balans.

Tierend en scheldend liep FC Aalsmeer-speler Axel Wendt direct na afloop de catacomben in, en deelde een ferme trap uit tegen een deur. De verdediger was woest. Op zichzelf, omdat hij als standin van geblesseerde centrale verdediger Thomas Bakker de defensie niet gesloten kon houden? Op zijn medespelers die af en toe als beginnelingen op het veld acteerden? Op trainer Verdonkschot die het spelsysteem weer eens wijzigde en te laat en niet sterk wisselde? Op scheidsrechtster Van Kruiselbergen die wel erg gemakkelijk een vrije trap aan ASC toebedeelde waardoor in de 82e minuut de 1-1 viel? Of op zijn doelman Saverio Zondag die bij de gelijkmaker opzichtig blunderde?

Onzorgvuldig
Waar de ziedende woede van Wendt ook op gericht was, de Aalsmeerders hadden genoeg om zich over te beklagen. Na de zeperd van vorige week kwam de 'titelkandidaat' in 2D opnieuw niet goed uit de verf. De roodgroenen, naar Oegstgeest afgereisd zonder een groot aantal selectiespelers (geschorst, geblesseerd of een bruiloftfeestje hadden), speelden vooral in de eerste helft een zwakke wedstrijd, waarbij de onzorgvuldige opbouw (slechte passing) het meeste opviel.

In een 4-4-2 opstelling ontbrak het bij FC Aalsmeer aan de vorm om ASC, vorige week 3-1 verlies bij Alphia, voor rust pijn te doen. De bezoekers hadden de mazzel dat de thuisclub in de eerste helft niet drie keer het doelnet vond. De kansen op doelpunten voor de gastheren waren er, maar onder meer centrumaanvaller Alex Iliopoulos had zijn vizier niet op scherp staan, en ook redde goalie Zondag eenmaal knap.

Geen wissels
Verdonkschot vond het blijkbaar allemaal prima gaan met zijn ploeg, na de thee verschenen namelijk dezelfde elf spelers binnen de lijnen terwijl Diederick Hogerwaard (terug van een blessure) en Rachid el Yaghmouri rijp waren om in de kleedkamer achter te blijven.

Het voetbal bleef in het tweede bedrijf nog steeds slordig bij FC Aalsmeer, wel ging er meer dreiging uit van het spel waar ASC gedurende de tweede helft steeds meer last van kreeg.

De 0-1 rond de 66e minuut was daarom verdiend voor de gasten. Dam, die in de eerste helft onzichtbaar was, mede door onvoldoende aansluiting vanaf het middenveld, gaf een bekeken pass in de diepte waar aanvaller Calvin Valies de bal handig aannam, tien meter met de bal aan de voet opstoomde en vervolgens met een harde schuiver in de hoek zijn team aan de leiding bracht.

Blunder doelman
Slecht spelen, toch met een driepunter naar huis leek het credo voor de Aalsmeerders deze middag te worden. ASC, dat na de pauze sporadisch gevaarlijk kon worden, verstoorde die gedachte door in de 82e minuut de 1-1 op het bord te laten noteren.

Een ingreep van Wendt veroorzaakte een fluitsignaal, uit de toegekende vrije trap voor ASC kwam de bal na drie tussenstations voor het hoofd van Alex Iliopoulos die Aalsmeer-doelman Zondag niet leek te kunnen verontrusten, ware het niet dat de sluitpost een enorme blunder maakte door over de kopbal heen te duiken.

Een voor de bezoekers totaal onnodige gelijkmaker, te meer FC Aalsmeer kort daarvoor drie goede kansen kreeg met een tweede treffer de zege veilig te stellen. Dam, Valies en invaller Tristan Jongkind hadden de 0-2 op hun schoen. Dure missers bleek even later.

Een punt uit twee duels. De titelkandidaat loopt in het begin van de competitie alweer achter de feiten aan. Volgende week in de thuiswedstrijd tegen FC Oudewater kan Verdonkschot weer beschikken over een bredere selectie.

Opstelling FCA: Saverio Zondag, Jelmer van der Kamp, Oliver Rifai, Axel Wendt, Marten Baarse, Piet Halman, Diederick Hogerwaard, Jelle Lisserburg (Tijn de Bruin), Calvin Valies, Rachid El Yaghmouri en Mike Dam (Tristan Jongkind).