Cor van Garderen op de bank bij FC Aalsmeer.  Foto: Jaap Maars
 
 

Opinie/Analyse

Paniekvoetbal moet leiden tot lijfsbehoudOpinie
Ontslag trainer
22-5-2019,


Was het een verrassing dat eersteklasser FC Aalsmeer gisteren hoofdtrainer Cor van Garderen de laan uitstuurde? Ja en nee. Zelden komt het voor dat een club zo kort voor het competitieslot een trainer aan de kant zet. Slechts vier dagen voor de laatste wedstrijd in de reguliere competitie greep het bestuur van de roodgroenen drastisch in.

Een duidelijk geval van paniekvoetbal, een uiterste poging om de hoofdmacht te behoeden voor mogelijke degradatie naar de tweede klasse. In het laatste duel zaterdag tegen medekandidaat HSV Zuidvogels voor p/d duels telt alleen een winstpartij, anders wacht de nacompetitie.

FC Aalsmeer is erg ambitieus. De club wil met het zaterdagteam dolgraag opstomen naar de top van het amateurvoetbal. Er is niks mis met duidelijk uitgesproken ambitie's, daar horen soms moeilijke en pijnlijke beslissingen bij. Het moment om nu in te grijpen in de technische staf is echter nogal cru. Er waren betere momenten denkbaar Van Garderen dit seizoen de wacht aan te zeggen.

Bijvoorbeeld rond de jaarwisseling toen beide partijen overeenkwamen het contract van de oefenmeester voor een vijfde keer met een seizoen te verlengen. Die beslissing riep vraagtekens op bij de buitenwacht. De hoofdmacht verkeerde in een matige periode, Van Garderen kreeg zijn team niet aan het voetballen en verraste regelmatig met tactische ingrepen die slecht uitpakten. Enig geldig excuus was dat de selectie aan de lopende band werd uitgedund door blessures en vakanties.

Maar ook na de winterstop toen de selectie weer aardig op orde raakte bleef de formatie onder leiding van Van Garderen doormodderen. Uit de eerste vijf duels in het nieuwe jaar veroverde FC Aalsmeer slechts één punt, met als dieptepunt de 0-4 thuisnederlaag eind februari tegen Zwaluwen'30. Dit had hét moment kunnen zijn om vroegtijdig afscheid te nemen van Van Garderen. Kort na zijn contractverlenging zou dit echter enorm gezichtsverlies opleveren voor de clubleiding en niet te vergeten een groot kostenplaatje.

Na het debacle tegen Zwaluwen'30 is er wel een indringend gesprek geweest tussen Van Garderen en de club over de neergaande spiraal. De oefenmeester wist met een 'portie Amsterdamse bluf' zijn gesprekspartners ervan te overtuigen dat het allemaal goed zou komen. De eerstvolgende twee wedstrijden, winst op FC Breukelen en Huizen, hielpen Van Garderen weer een beetje in het zadel en deed de hoop op een goede afloop voor de eersteklasser groeien.

Door drie nederlagen op rij raakte FC Aalsmeer daarna (BOL, ARC, DHSC) alsnog zwaar in de problemen. En in het thuisduel tegen concurrent WV-HEDW half april ontsnapte de opnieuw matig spelende roodgroenen op miraculeuze wijze aan een grote afstraffing (2-2). Zeer benauwde winst bij degradant Victoria gaf enige lucht, de uitgelezen kans om de positie in de eerste klasse definitief veilig te stellen ging vier dagen geleden in rook op in de verloren thuiswedstrijd tegen Argon.

Het doemscenario kwam (komt) steeds dichterbij en ondertussen nam ook de kritiek van binnenuit op Van Garderen toe. Te star en weinig zelfkritisch. De 'beter laat dan nooit' gedachte na het verlies tegen Argon vatte snel post in de hoofden van de verantwoordelijken bij de club aan de Beethovenlaan. Gedreven door het uiterst vervelende vooruitzicht dat de bloemendorpers volgend seizoen mogelijk in de tweede klasse vertoeven werden er afgelopen maandag stevige knopen doorgehakt.

Exit Van Garderen, de Aalsmeerders hopen nu dat de wanhoopsdaad in Huizen goed uitpakt. Dat wordt afwachten. Paniekvoetbal kan op de korte termijn zeker uitkomst bieden, een verlammende uitwerking door hoog oplopende spanning is eveneens een reële mogelijkheid.

Dat wordt zaterdagmiddag een interessant potje voetbal in Huizen met assistent en ouddoelman Roel Turkenburg als interim-coach aan het roer.

Klaas Leegwater
Voetbal in Aalsmeer


Reageer

 
 
Advertentie Koper Automatisering:


 


 
Klaas Leegwater
22-5-2019
12.00 uur