Aanvaller Mathijs van Rijn bracht KDO in Langeraar op voorsprong maar miste ook een strafschop.
Archief-foto: Jaap Maars

KDO doet goede zaken in streekderby

29-11-'21 11.30 uur | Altior-KDO 1-2 | Door: Klaas Leegwater

"Deze tweede overwinning op rij brengt ons in de middenmoot van de ranglijst, we nemen afstand." Opluchting bij KDO-trainer Mark Wietsma na de verdiende 2-1 zege in de streekderby tegen Altior.

De oefenmeester was niet alleen blij met de driepunter in Langeraar, na afloop in zijn reactie tegen RICK FM wierp Wietsma direct een blik op de andere uitslagen en zag dat er een schifting was ontstaan in de stand. "Vandaag hebben de bovenste ploegen gewonnen van de onderste, gunstig voor ons. Er ontstaat wat ruimte met de onderste regionen."

Met acht gespeeld en elf punten is KDO terechtgekomen op de zevende positie op de ranglijst, zes punten meer dan nummer tien ESTO. Dat geeft kort voor de winterstop inderdaad lucht voor de Kwakelse tweedeklasser. Wat dat betreft was de derde competitiewinst tegen het ploeterende Altior een belangrijke.

Geeft lucht
De ploeg uit Langeraar zit in een moeilijke fase van de competitie. De formatie van trainer Arjan van der Laan, in het recente verleden hoofdtrainer van 2e divisionist TEC en bij Topklasser FC Lisse, leed zondag tegen KDO de vierde nederlaag op rij. Een verlies dat Van der Laan moeilijk onverdiend kon noemen. "KDO zat veel beter in de wedstrijd", vertelde de trainer na de wedstrijd tegen Studio Alphen.

Verdiende voorsprong
KDO kwam in Langeraar na ruim een half uur verdiend op voorsprong door een doelpunt van Mathijs van Rijn die uit een hoekschop van Wessel Kleijn fraai raakkopte. Tien minuten later stond de 1-1 op het scorebord. Altior-speler Tom van der Weijden was de doelpuntenmaker. Kort voor rust bracht Bart Hoving de bezoekers wederom aan de leiding, uit een vrije trap kopte de middenvelder het leer achter doelman Jeroen Sassen.

Van Rijn faalt vanaf elf meter
In blessuretijd van de eerste helft ging de sluitpost in de fout door bij een uitbraak van KDO de snelle aanvaller Jesse Stange licht aan te tikken. Stange ging makkelijk naar de grond, scheidsrechter Arjan Verhoeve wees echter naar de penaltystip. Van Rijn mikte niet hard genoeg, Sassen had een goede reflex in huis. Met 1-2 gingen beide teams aan de thee.

Meer kansen KDO
Na rust ging Altior opportunistischer voetballen op jacht naar de 2-2. Behoudens de eerste tien minuten toen de thuisclub wat druk uitoefende had KDO de wedstrijd weer snel onder controle. De formatie van Wietsma kreeg een aantal kansen op de definitieve beslissing, maar slaagde er niet in de de 1-3 op het bord te krijgen. Het bleef in Langeraar 1-2.

"Te mager"
KDO-trainer Wietsma: "De 1-3 hing in de lucht, het had zelfs wel 1-4 of 1-5 kunnen worden. Maar goed, 1-2 was genoeg, verdiende drie punten hier behaald." En Van der Laan van Altior: "In de tweede helft pakte mijn ploeg het iets beter op, maar de kansen waren voor KDO. Al met al was het bij ons vandaag te mager om aanspraak te maken op meer. Als we een punt hadden gepakt was dat meer een kwestie van geluk geweest."