Aalsmeer-middenvelder Daan van Huffel probeert Dani Mes van Zwaluwen'30 in bedwang te houden.   Foto: Ton van Eenennaam
 
 

Aalsmeer zakt verder weg

Rood groenen creƫren in Hoorn geen enkele doelkans
Zwaluwen'30-FC Aalsmeer 2-0 (1-0)
Eerste klasse A zat
3-11-2018, Aalsmeer


Eersteklasser FC Aalsmeer zit in een zwakke fase van de competitie. De ploeg uit het bloemendorp die in de eerste vijf wedstrijden redelijk tot goed voetbal op de mat legde en zich half oktober meldde als serieuze kandidaat voor de eerste periodetitel is de laatste twee duels het goede spoor volledig kwijtgeraakt.

Vorig week kansloos verlies in de topper op eigen terrein tegen Huizen lieten de rood groenen zaterdagmiddag tegen Zwaluwen'30 opnieuw zwak spel zien, met als resultaat het tweede achtereenvolgende verlies, de eerste op vreemde bodem en de eerste periodetitel nu definitief verkeken.

Schrikbarend
Het gebeurt wel vaker dat het aantekenboekje met kansen lege plekken vertoont, maar na negentig minuten worstelen in Hoorn was er voor het noteren van de Aalsmeerse scoringsmogelijkheden zelfs geen enkele inktdruppel verbruikt.

Drie halve kansen, twee schoten die een halve meter naast de paal suisden en een inzet over de lat, waren de enige dreigende momenten die het kwakkelende FC Aalsmeer in het dorp aan het Markermeer kon produceren.

Schrikbarend weinig natuurlijk. De redenen van het wederom machteloze Aalsmeerse optreden zijn vrij snel aan te wijzen. Onverklaarbaar vormverlies bij een deel van de spelers, de voorhoede die met plakband bij elkaar gehouden wordt en een defensie die kinderlijke en beslissende steken liet vallen.


Berry Kramer van FC Aalsmeer poogt los te komen van zijn tegenstander Jelle Huitema (23).  Foto: Ton van Eenennaam

Waar is dé Martin Campbell?
Centrumaanvaller Calvin Koster was na zijn blessure van vorige week, afhaken in de warming-up, duidelijk nog niet goed hersteld maar begon wel in de basis. De spits kreeg vroeg in de wedstrijd een opdoffer in de gekwetste rug en was daarna van slag. Verkeerde balaannames en passing, geen moment kwam Koster meer lekker in de wedstrijd. Liep ook nu en dan een beetje mank.

Dat trainer Van Garderen Koster liet starten was evenwel te billijken. Concurrent Jordy de Groot is evenmin okselfris en verkeert in een vormcrisis en centrumspits Chelton Linger is hersteld van een verrekking maar conditioneel nog niet in staat tot negentig minuten arbeid.

Koster op halve kracht kon in de punt van de aanval echter een uur lang geen potten breken en aan de zijkanten was FC Aalsmeer vleugellam. Waar is de Martin Campbell van de voorbereiding en de competitiestart?

De rechter aanvaller blaakte in die periode van het zelfvertrouwen, ondernam sterke passeeracties langs de lijn en bracht medespelers met snelle rushes in stelling. Campbell is het opeens helemaal kwijt. Durft vrijwel de actie niet meer te maken, legde de bal vaak onnodig terug of opzij.

Defensief kwetsbaar
Zijn medespeler Giliano Eijken aan de linkerkant was wederom onzichtbaar. De aanvaller staat voorlopig stil in zijn ontwikkeling die hij doormaakte bij SDZ. Op het middenveld speelde Berry Kramer een ongelukkige wedstrijd en defensief waren de bezoekers ontzettend kwetsbaar. Op de wijze hoe de 1-0 in de 34e minuut tot stand kwam deed Van Garderen langs de kant wit wegtrekken.

Mukthar Suleiman van Zwaluwen'30 wist niet wat hem overkwam toen hij na een snel genomen vrije trap met de bal aan de voet zag hoe de Aalsmeerse poort in het centrum wagenwijd werd geopend. Drie, vier spelers van de rood groenen verzuimden in te grijpen, oog in oog met doelman Van der Wiel knalde Suleiman de bal via onderkant lat in de touwen.

Mooi uitgespeeld
In de rust greep Van Garderen nog niet in. Dat gebeurde pas een kwartier na rust. Eerst Chelton Linger voor de fysiek gekwetste Koster en even later kwam ook De Groot binnen de lijnen, de tegenvallende Eijken werd naar de kant gehaald. Het hielp de Aalsmeerders weinig vooruit. De mogelijkheden op een treffer bleven nihil. Alleen Van Huffel schoot van afstand een halve meter naast, voor de pauze deed Kramer dat trouwens ook een keer.


Een van de weinige dreigende momenten van FC Aalsmeer in Hoorn. Junior Tiller gaat de bal een halve meter over de lat schieten.   Foto: Ton van Eenennaam

Ruim een kwartier voor tijd de beslissing. Wederom zag de verdediging bij de Aalsmeerders er niet goed uit. De behendige Thomas Schaap ging in het strafschopgebied een vliegens vlugge combinatie aan, voordat zijn tegenstander Eder Medina Delgado, die evenals centrale verdediger Burak Sitil een moeilijke middag beleefde, zich had omgedraaid lag de bal al achter goalie Van der Wiel. Een mooi uitgespeeld doelpunt van de thuisclub.

Noodscenario
In de slotfase haalde Van Garden het noodscenario van vorige week weer naar boven. Aanvoerder Burak Sitil en Sander Aznar Martinez werden naar voren gedirigeerd als extra aanvallers. In een 3-2-5 opstelling poogde FC Aalsmeer nog iets terug te doen. Alle ballen pompen in de zestien...het leverde niets op.

De formatie van Van Garderen ontbeerde zaterdag in Hoorn opnieuw offensieve kracht. Van der Wiel voorkwam in de slotminuten met enkele uitstekende reddingen meer tegentreffers.

Eerste periodetitel niet meer haalbaar, wel blijven de Aalsmeerders ondanks het tweede verlies op rij bivakkeren in de subtop van 1A. AFC is na winst op Victoria en door puntenverlies van Huizen weer koploper.

Nu letterlijk en figuurlijk de wonden likken voor FC Aalsmeer. Volgende week een inhaal/bekerprogramma, over twee weken kan AFC aan de Beethovenlaan de periodetitel binnenslepen. Voor de rood groenen een mogelijkheid op eerherstel na twee achtereenvolgende matige prestaties.

Later vraaggesprek met trainer Cor van Garderen.


Advertentie:


Reageer

 


 
Zwaluwen'30-FC Aalsmeer 2-0 (1-0)

1-0 Mukthar Suleiman (34e)
2-0 Thomas Schaap (70e)

Scheidsrechter: Peter van der Waard (Amsterdam)
Toeschouwers: 228

Geel FCA: Calvin Koster en Chelton Linger.

Opstelling FCA:
Nick van der Wiel, Eder Medina Delgado, Burak Sitil , Sander Aznar Martinez, Sergae Kogelans, Junior Tiller, Berry Kramer (82e Thomas Harte), Daan v Huffel, Martin Campbell, Calvin Koster, (57e Chelton Linger) en Giliano Eijken (62e Jordy de Groot).

17-11: Zwaluwen'30-FCA

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


 


 
Klaas Leegwater
3-11-2018
22.30 uur