Calvin Valies brengt FC Aalsmeer in Zandvoort zwaar gehinderd aan de leiding.

Aalsmeer komt laat los van taai Zandvoort

6-11-'21 19.00 uur | Zandvoort-FCA 0-2 | Door: Klaas Leegwater

In combinatie met onderhoudsbeurt 50 procent korting op montage van nieuwe onderdelen. Transport service mogelijk.

FC Aalsmeer boekte vanmiddag de derde overwinning op rij en maakt opnieuw een kleine sprongetje omhoog op de ranglijst van 2A. Na een 0-0 ruststand en een matige eerste helft was de ploeg van Verdonkschot tegen sv Zandvoort na de pauze de bovenliggende partij en pakte verdiend in de laatste tien minuten de winst door doelpunten van Calvin Valies en Axel Wendt. De laatste uit een prachtig genomen vrije trap, kijk morgenochtend vooral naar het doelpunt op videobeeld.

De strakke wind die over het duingebied in Zandvoort blies maakte goed voetbal vrijwel onmogelijk. De opdracht bij windkracht zes of meer is dan om de bal laag te houden, beide ploegen hielden zich in eerste helft nauwelijks aan die opgave.

Zandvoort, met voor aanvang al vier nederlagen achter de kiezen en door veel blessures opnieuw niet op volle sterkte aan de start kon verschijnen, probeerde FC Aalsmeer in de beginfase ver van het eigen doel te houden door vrij aanvallend te voetballen. De eerste twintig minuten en kansen waren daarom voor de thuisclub. Aalsmeerverdediger Mark Rutgers moest daarbij een keer de bal op de doellijn weghalen.

Van der Kooye grillig
Vanaf het moment dat de klok de 30e minuut aantikte begonnen de bezoekers het spel meer naar zich toe te trekken. Een omhaal van Arie de Vreugd wist doelman Daan Kerkman op het nippertje te keren, Calvin Valies knalde in goede positie een halve meter over en Thierry van der Kooye bewees weer eens wat voor grillige voetballer hij is. Oog in oog met Kerkman op vijf meter afstand frabiceerde de spits zo'n slap rolletje dat zelfs een pupillenkeepertje met het grootste gemak zijn inzet had gestopt.

Het blijft elke week aftasten met Van der Kooye die bezig is met zijn eerste seizoen bij de bloemendorpers. Hoe goed is de aanvaller nou echt? Met sterke momenten constant afwisselen met missers blijft het gissen of de centrumspits, op zes competitiegoals, gedurende een langere periode zijn kwaliteiten en waarde kan laten zien. Ook na rust faalde Van der Kooye vanaf dichtbij.

Aalsmeer sterker
In het tweede bedrijf werd FC Aalsmeer steeds sterker, met invaller Rachid el Yaghmouri als schaduwspits en later op die plek andere invaller Stefan de Bruin, ging de bal iets sneller rond, kwam er meer ruimte om te voetballen. De voorsprong voor de bezoekers, deze middag met Mark Ruessink als rechtsachter in plaats van Thomas Harte, hing in de lucht.

Terwijl de tijd begon te dringen, de klok liep richting de 80e minuut, brak Calvin Valies de ban voor de roodgroenen. De buitenspeler, de laatste weken goed op dreef, werd met een prima steekpass van Van der Kooye door het centrum aangespeeld, gehinderd door twee verdedigers knalde Valies het leer knap langs Kerkman.

En zeven minuten later schoot middenvelder Axel Wendt FC Aalsmeer definitief in veilige haven. Vanaf de rand van het strafschopgebied krulde Wendt het leer uit een vrije trap met precisie en veel snelheid langs de muur in de rechter bovenhoek. Dat was een mooie afsluiter van een middag die voor de formatie van Verdonkschot lang leek uit te draaien op een 0-0 gelijkspel.

Woede en een lach
Na afloop woede bij de thuisclub dat in de laatste tien minuten het duel alsnog verloren was gegaan en blijft steken op drie punten. Een speler van Zandvoort sloeg bijna zijn handen stuk op een plastic vuilcontainer, een andere liet zijn frustatie in de catacomben lopen. De selectie en begeleiding van FC Aalsmeer liep daarentegen met een lach de kleedkamer binnen.

FC Aalsmeer gestegen naar de vierde plek in 2A in een competitie waarvan moet worden afgewacht hoe lang die nog vervolgd kan worden gezien de ontwikkelingen rond de snel oplopende coronabesmettingen. Aanstaande vrijdag zal het kabinet mogelijk nieuwe maatregelen aankondigen.