RKDES-verdediger Erik Overvliet grijpt op het kunstgras van Voorschoten'97 in met een sliding.   Foto:Leiden Amateurvoetbal
 
 

Trainer Kalaitzis: "Situatie RKDES niet zorgelijk, wel lastig"

Kudelstaarters zakken verder weg na derde verlies op rijVoorschoten-RKDES 5-1
Derde klasse A zon
18-11-2018

Van dip naar crisis. Derdeklasser RKDES is door drie nederlagen op rij plotseling in een moeilijke fase beland. Van belangrijkste promotiekandidaat moeten de Kudelstaarters opeens gaan knokken om zich in de laatste zes duels bij de bovenste zes ploegen te plaatsen van groep Q1. Dat geeft vanaf eind februari recht op deelname in de promotiepoule. "De huidige situatie is niet zorgelijk maar wel lastig. Niemand had dit verwacht", zegt RKDES-trainer Kiri Kalaitzis.

De verwachtingen waren hoog, het zelfvertrouwen groot voor aanvang van de competitie. Het verleidde Kalaitzis en enkele spelers in september om hoog van de toren te blazen. "Wij gaan promoveren, we hebben het beste team in de derde klasse." In eerste instantie bleek het geen blufpoker of hoogspraak, RKDES nestelde zich met goed spel en prima overwinningen op concurrenten Nicolaas Boys en WWC direct in de top van de ranglijst.

Drie weken geleden kwam er in Hoogmade een abrupt einde aan de goede prestatielijn van de Kudelstaarters. Smadelijk verlies tegen hekkensluiter MMO, gevolgd door de thuisnederlaag tegen Sporting Leiden en zondag voor de derde achtereenvolgende keer puntloos door de ruime en pijnlijke 5-1 verliespartij bij Voorschoten'97. Het brengt het aangeschoten RKDES eensklaps in het nauw, gezakt naar positie zeven en moeilijke tegenstanders nog voor de boeg.

Hoe nu verder? Komende weken tegen ARC, SJZ en DIOS moet de wederopstanding plaatsvinden, anders ziet het er somber uit voor RKDES. Extra ingelaste praatsessies aan de Wim Kan Dreef? Kalaitzis: "Nee...dat gaan we zeker niet doen, we overleggen al continu met elkaar. We gaan wel goed analyseren waarom het tegen Voorschoten'97 zo mis ging en hoe dat de volgende keer te voorkomen."

Spelhervatting en omschakeling
Niet op papier maar wel in de praktijk bleek ook Voorschoten'97 voor RKDES een lastige opponent. Vooral in de omschakeling en bij spelhervattingen was de thuisclub gevaarlijk. Na een eerste helft waarin de Kudelstaarters wel de bovenliggende partij was maar enkele doelkansen niet wisten te benutten ging het kort in de tweede helft tweemaal mis.

Eerst een ongelukkige handsbal in het zestienmetergebied van RKDES-verdediger Robin van der Steeg, penalty door Niels van den Berg feilloos benut. Ruim tien minuten later uit een hoekschop de 2-0 van Bryan Hilders, RKDES-doelman Tom Blokzijl ging daarbij niet vrijuit. En toen in de 76e minuut de 3-0 van invaller Bart van Beest viel gingen de 'koppies' bij RKDES hangen.

Kalaitzis: "Als je twee nederlagen achter de rug hebt en in het volgende duel ongelukkig op 2-0 achterstand komt gebeurt er wat met een ploeg. Dat knaagt aan het vertrouwen. Het was op dat moment voor mijn team heel moeilijk om de knop om te zetten en alles te geven. Ik probeerde met aanvallende wissels nog wel iets neer te zetten, je geeft dan achterin ook wat ruimte weg. En daar profiteerde Voorschoten'97 heel goed van."


RKDES-trainer Kiri Kalaitzis: "We hebben nog steeds alles in eigen hand."   Foto: Jaap Maars

Verkeerde keuzes
In de uitbraak scoorde de thuisploeg nog tweemaal, opnieuw Van Beest en Roy Elligens uit een vrije trap. Tussendoor redde Lennart Kok voor RKDES de eer. De middenvelder fabriceerde een harde schuiver. Meer zat er deze middag niet in voor de tegenvallende Kudelstaarters. "Voorschoten was niet veel beter, maar met zo'n einduitslag is het verlies natuurlijk terecht. Mijn ploeg speelde te slordig en maakte vaak de verkeerde keuzes waardoor de tegenstander in de wedstrijd werd geholpen", aldus Kalaitzis.

"We hebben onszelf in de huidige positie gebracht, maar we hebben het nog steeds in eigen hand om de eerste zes te halen. We hebben een selectie met veel potentie die in dat rijtje zeker thuishoort. Het zit nu alleen een paar keer tegen. We moeten hiervan vooral leren. Als je een kampioensteam wilt zijn gaat het er om hoe je met tegenslag omgaat. Ze moeten het vanaf nu oppakken en weer laten zien", aldus de RKDES-trainer.

"Niet in paniek"
Middenvelder Arnaud van Leeuwen ziet nog alle kansen. "Ja..drie keer verloren, maar op de wedstrijd tegen MMO na waren we zeker niet de mindere ploeg. We moeten niet in paniek raken. Als je puur naar ons spel kijkt zijn we op de goede weg. We moeten nu niet ineens alles veranderen of wijzigingen doorvoeren. Het is wel duidelijk dat we weinig steken meer kunnen laten vallen, komende duels moeten we er staan."

Verdediger Robin van der Steeg laat doorschemeren wel te denken aan hier en daar een wijziging in spelopvatting of in het elftal. "Komende duels worden heel belangrijk. Hoe we dat moeten gaan aanpakken zal iedereen een mening over hebben, die heb ik ook. Maar dat zal ik echt alleen intern bespreken. En ik zie het zo; we spelen van de zes resterende duels nog vier keer thuis, als we die winnen komen we al een heel eind. Dan gaan we het halen."

Wedstrijdinfo: Richard Buskermolen (RKDES).

Reageer


Voorschoten-RKDES 5-1

Opstelling RKDES:
Tommy Blokzijl, Daan Duizendstra (60e Maarten van Putten), Erik Overvliet, Robin van der Steeg, Dennis Pronk (53e Bryan van Weerdenburg), Mano van Veen, Arnaud van Leeuwen, Lennart Kok, Jordy Vrolijk, Indy van Koert, Rick Verkuijl (75e Frank Brugman).

25-11: RKDES-ASC

Stand/Uitslagen 3A

Dit seizoen zijn in West2 de derde- en vierdeklasse samengevoegd. In vier poules van 15 teams wordt eerst een halve competitie gespeeld. Daarna een schifting waarbij de bovenste zes teams van elke poule in opnieuw een halve competitie (2x12 teams) gaan strijden voor promotie. De overige teams spelen voor handhaving. Volgend seizoen is er wel weer een vierde klasse. Meer info hier.


 

 
Klaas Leegwater
19-11-2018
17.00 uur