Beeld RKDES-FCA vorig jaar april (1-1). Rick Verkuijl van de thuisploeg en Pawel Kocon in duel om de bal.   Foto: Jaap Maars
 
 

Derbyweekend voor FC Aalsmeer

Zaterdagteam naar AFC, in Kudelstaart dorpstwistVoorbeschouwing
Streekderby's
1-2-2019,


Als de vrijdagochtend gevallen paar centimeter sneeuw net zo snel verdwijnt als vorige week kan er waarschijnlijk op de kunstgrasvelden dit weekend gewoon gespeeld worden. Twee op papier aansprekende derby's in de regio. Zaterdag AFC-FC Aalsmeer en zondag in Kudelstaart de dorpstwist RKDES-FC Aalsmeer.

Zaterdagmiddag (14.45 uur) op sportpark Goed Genoeg in Buitenveldert gaat eersteklasser FC Aalsmeer tegen AFC pogen een goed resultaat neer te zetten. Dat is hard nodig ook, de roodgroenen zijn na drie achtereenvolgende nederlagen (DHSC, ARC en BOL) op de ranglijst afgezakt naar de tiende positie en dreigen de rest van het seizoen verwikkeld te raken in degradatievoetbal. Winst zaterdag tegen de roodzwarten geeft FC Aalsmeer voorlopig meer lucht.

Dalletje
Een driepunter voor FC Aalsmeer in Buitenveldert is gezien de statistieken niet ondenkbaar. De Amsterdammers bleven tegen de bloemendorpers laatste vier duels vier keer met lege handen achter. Laatste FCA-AFC van afgelopen november aan de Beethovenlaan werd het team van trainer Cor van Garderen vooral op basis van veel inzet met 1-0 overwinnaar. De oefenmeester had vooraf zijn selectie flink op scherp gezet na het collectief falen een week eerder bij Zwaluwen'30.


18 maart 2017, 2-1 winst FC Aalsmeer bij AFC. Winnende treffer Sander Martinez Aznar. Mogelijk maakt de middenvelder zaterdag in Buitenveldert zijn rentree.

Of de Aalsmeerders morgen opnieuw genoeg hebben aan een groot portie werklust is de vraag. De ploeg zit de laatste periode in een dalletje en heeft door langdurige blessures bij enkele basisspelers nogal aan kwaliteit moeten inleveren. Sander Aznar Martinez, Barry Kramer en Solomon Addai Pinas zitten al weken in de lappenmand, hoewel de twee eerst genoemden op de weg terug zijn en tegen AFC mogelijk minuten kunnen maken. Pinas (hamstrings) is zeker nog afwezig en middenvelder Junior Tiller viert nog vakantie.

Opstelling
Al met al afwachten welke formatie Van Garderen binnen de lijnen brengt. Meest waarschijnlijk begint de oefenmeester met hetzelfde team dat afgelopen dinsdagavond in een oefenduel een combinatie-elftal (1e-2e) van tweedeklasser RODA'23 met 8-1 oprolde. Dat was: Van der Wiel, Ruessink, Delgado, Sitil, Kogeldans, Harte, Koster, van Huffel, Campbell, De Groot en Eijken.

AFC begon twee weken geleden sterk aan de de eerste wedstrijd na de winterstop. Ruime 4-1 winst op WVHEDW. Aanvaller in vorm bij de Amsterdammers was Mauritsio Helstone die zijn zesde en zevende competitietreffer scoorde. Trainer Jorg Smeets, overgekomen van AJAX (amateurs), startte tegen WVHEDW met een nieuw spelconcept (vijf verdedigers) maar kwam daar tijdens de wedstrijd bij 0-1 snel op terug.

Wedstrijd in Buitenveldert start 14.45 uur en wordt gespeeld op veld 3 (kunstgras). Scheidsrechter is Peter de Waard uit Amsterdam.

Vuurwerk in Kudelstaart?
Op zondag de dorpsderby RKDES-FC Aalsmeer. Voor de thuisploeg de laatste wedstrijd in deze eerste halve competitie. De Kudelstaarters kunnen plaatsing voor de promotiegroep vrijwel niet meer ontlopen. Twee keer winst na de winterstop, de roodzwarten gaan over twee weken de strijd aan voor rechtstreekse promotie naar de tweede klasse.

RKDES wil de goede flow van de laatste weken graag vasthouden en zal azen op de derde overwinning op rij. "We willen het goede ritme vasthouden, we gaan voor de volle buit", vertelde trainer Kiri Kalaitzis na de laatste winst op Van Nispen. De oefenmeester, onlangs zijn contract in Kudelstaart met een seizoen verlengd, denkt verder en wil met veel vertrouwen de promotiegroep instappen.


In de laatste editie RKDES-FCA, Aanvoerder Roy Endhoven van RKDES kopt de bal weg voordat Joost van der Zwaard gevaarlijk kan worden. De aanvaller van FC Aalsmeer maakt dit seizoen geen deel uit van de selectie.

Excuses spelers
Heel andere gevoelens bij FC Aalsmeer. De roodgroenen gingen in de laatste wedstrijd tegen koploper DIOS smadelijk ten onder. Op eigen terrein werd de formatie van trainer Bragonje door een vervangend elftal (junioren O-19) met 5-2 van het veld getikt. Het verlies kwam als een mokerslag aan bij de derdeklasser. Gekrenkt stapte het team van het veld, spelers deden kort na afloop hun excuses aan een groepje trouwe supporters.

FC Aalsmeer, zondag zonder verdediger Nick sluijs (vak.), zal de erg slechte smaak dolgraag willen wegspoelen met een spetterend resultaat tegen RKDES. Dat zal dan alleen een zaak zijn van de sportieve eer, op de ranglijst is er voor de Aalsmeerders geen glorie meer te behalen. Twaalfde positie, straks in de tweede halve competitie spelen voor lijfsbehoud in de derde klasse.

Eergevoel/kwaliteit
Aan inzet en felheid zal het bij FC Aalsmeer zondagmiddag waarschijnlijk niet ontbreken. De geluiden vanaf de Beethovenlaan wijzen erop dat de selectie er enorm op gebrand is te laten zien dat ze niet voor RKDES onderdoen en met de hoofden omhoog sportpark Calslagen willen verlaten. Bij de laatste editie's in de competitie van de dorptwist bleef vuurwerk uit, het waren slappe vertoningen (0-0, 1-1) met veelal schaakvoetbal. Ditmaal zijn de verwachtingen anders. Eergevoel tegen kwaliteit.

Wedstrijd aan de Wim Kan Dreef start 14.00 uur. Arbiter van dienst is Younes El- Hajouti (32) uit Hendrik Ido Ambacht. Van de wedstrijd en rondom wordt er in opdracht van UNIVÉ en KNVB in het kader van 'Supporter van Sport' een korte videoreportage van een minuut gemaakt. Bij deze actie behoren ook enkele activiteiten op het sportterrein.

Voetbal in Aalsmeer maakt een uitgebreid videoverslag van de dorpsderby. Maandagavond of dinsdag te zien op VIA.

Tweedeklasser KDO speelt uitwedstrijd bij ESTO en Legmeervogels ontvangt FC Boshuizen.


Reageer

 
 
Advertentie:


 


 
Klaas Leegwater
1-2-2019
13.00 uur