Drinkpauze bij Teylingen-KDO in Sassenheim zorgde voor veel verbazing.   Foto: Twitter Teylingen
 
 

Scheids: "Ik lustte zelf ook wel een slokkie"

Duel Teylingen-KDO (1-1) twee keer stilgelegd voor drinkpauze
Teylingen-KDO 1-1
Tweede klasse C
17-2-2019


Twee opmerkelijke feiten zondagmiddag in Sassenheim bij het duel in 2C tussen Teylingen en KDO. Ten eerste was het de vierde maal op rij dat de onderlinge confrontatie eindigde in een gelijkspel. Na vorig seizoen 3-3 en 2-2, eind september vorig jaar 2-2 werd het ditmaal opnieuw een remise (1-1). De twee teams zijn dus overduidelijk aan elkaar gewaagd. Ook op de ranglijst ontlopen beide ploegen elkaar niet veel. Teylingen op de derde positie met drie punten meer dan KDO.

KDO, zonder vakantiegangers Joris Kortenhorst en Thomas Stevens, hanteerde in de eerste helft te veel de lange bal en hield de ruimtes niet klein genoeg. Voor de pauze weinig hoogtepunten, beide doelmannen moesten ieder een keer handelend optreden bij een doelkans. Begin van het tweede bedrijf kopte Teylingen-spits Jaap Zwetsloot zijn club op voorsprong. KDO trok de stand snel gelijk, op aangeven van Jesse Stange schoof Bart Hoving de bal in het net.

Na de gelijkmaker bouwden de bezoekers een overwicht op, grootste kans kreeg invaller Max Wessel die kort voor tijd in kansrijke positie de bal een halve meter over de lat kopte. Na afloop waren beide partijen het erover eens dat het vierde achtereenvolgende gelijkspel de vehoudingen op het veld opnieuw goed weer gaf.

Veelbesproken drinkpauzes
Na afloop werd er nog meer gepraat, belangrijkste gespreksonderwerp was de opmerkelijke beslissing van scheidsrechter Voogt om tijdens de wedstrijd het spel tweemaal stil te leggen voor een drinkpauze. De maatregel riep veel verbazing en vragen op. Half februari, iets meer dan veertien graden op de meter...was dit niet erg overdreven?

Op radio RICK FM staken presentator Jeroen Könst en verslaggever Cor Onderwater gedurende de wedstrijd geregeld de draak met de drinkpauzes. "En straks dan, als de temperatuur boven de 20 graden komt. Niet aan wedstrijd beginnen, duel afgelasten? Of spelers op brancard afvoeren?"

Ook thuisclub Teylingen reageerde met enig sarcasme. Via een twitterbericht: 'Scheidsrechter...waar zit je verstand????'

"Slokkie water"
Arbiter Martijn Voogt reageerde zondagavond telefonisch nuchter op de verwondering over zijn beslissing. "De vraag voor drinkpauzes werd vooraf door beide teams bij mij neergelegd. Ik heb dit onder deze omstandigheden nog nooit meegemaakt, maar ik dacht..waarom niet. Als daar behoefte aan is. En ik had tussendoor ook wel zin in een slokkie water. Er straalde wat warmte af van het kunstgrasveld."

Bestaat er geen KNVB-regel dat alleen bij bepaalde weersomstandigheden drinkpauzes zijn toegestaan? Voogt: "Nee..bij mijn weten niet, de arbiters mogen dat zelf beslissen, wel in overleg met de teams." Johan Stange, leider van KDO: "Wij vonden het een goed idee. Dit om spierblessures te voorkomen. In een korte periode is de temperatuur flink gestegen, die omslag kan slecht zijn voor de spieren. Lichaam van de spelers is nog niet gewend. We kozen voor zekerheid."

"Volstrekte onzin"
Een blik op de webiste van het KNMI vertelt dat het met de temperatuurstijging wel meeviel. Vorige week zondag in Sassenheim maxima van 9,6 graden, gestaag stijgend naar 14.5 gisteren. Vijf graden verschil. Maakte beide clubs en de scheidsrechter zich zondag niet belachelijk?

"Ja, het is volstrekte onzin", zegt Cor Middelkoop, fysio bij tweede divisionist AFC. "Vooropgesteld..water drinken is bij sporten altijd goed voor het lichaam. Als je dit vooraf bij een voetbalwedstrijd voldoende doet en in de rust is er bij de huidige temperaturen echt geen noodzaak het spel hiervoor speciaal stil te leggen. Fysiologisch geen enkele reden voor."

"Ik snap niet helemaal goed dat de arbiter hier in meeging. Zover ik weet is hier wel degelijk een KNVB-regel voor. Als dat niet zo is zou het ook nog gevaarlijk kunnen uitpakken. Stel je voor dat bij ruim dertig graden de arbiter geen drinkpauzes toestaat...dan kunnen er ongelukken gebeuren", aldus Middelkoop.

Navraag bij de KNVB over de regels omtrent drinkpauzes leverden maandag nog geen antwoord op. Aanstaande zondag speelt KDO bij koploper TAC dat met grote sprongen naar de titel in 2C dendert. Verwachte temperatuur zondag in Den Haag is 13 graden.

Wedstrijdinfo: Paul Hogerwerf (KDO)

ReageerTeylingen-KDO 1-1 (0-0)

1-0 Jaap Zwetsloot (49e)
1-1 Bart Hoving (54e)
Scheidsrechter: Martijn Voogt (Hellevoetsluis)
Toeschouwers: 113Opstelling KDO:
Tobias Ravelli, Mitchel Smits (85e Max Wessels), Roy Verkaik, Timo Kas, Erik Verbruggen, Jim Klijn, Bart Hoving, Joeri Stange, Menno Lingeman, Sven Vlasman en Jesse Stange.

24-2: TAC-KDO

Stand/Uitslagen 2C
Volledige programma dit seizoen

 

 
Klaas Leegwater
18-2-2019
13.30 uur