RKDES doet uitstekende zaken, spanning aan top 3A blijftEen uitstekende zondag voor derdeklasser RKDES. De Kudelstaarters boekten in Zoeterwoude na een moeizame beginfase een ruime 6-2 winst op SJZ. Aanvaller Indy van Koert trof tweemaal de roos. Titelfavoriet Altior verspeelde twee punten tegen FC Aalsmeer en andere kandidaat Nicolaas Boys verloor bij Kickers'69. RKDES weer eerste volger van Altior. Verschil drie punten, volop spanning in top ranglijst."


SJZ-RKDES 2-6 (1-2)
Derde klasse A zon
14-4-2018


Nog vijf duels voor de drie voornaamste titelkandidaten in 3A Altior, RKDES en Nicolaas Boys. Welke ploeg staat eind mei met de kampioenskrans om de schouders? Voorlopig heeft Altior met drie punten voorsprong de beste papieren. En dat is best opmerkelijk. In de laatste vier duels verspeelde de formatie uit Langeraar maar liefst zeven punten. Verlies tegen SJZ, remise tegen Kickers'69 en Aalsmeer.

Het zegt iets over de concurrentie dat door eveneens aan de lopende band punten te morsen nauwelijks kon profiteren. De veel gehoorde kreet dit seizoen dat iedereen van iedereen kan winnen in 3A blijkt vooral de laatste periode een waarheid als een koe. Was na vorige week Nicolaas Boys de eerste volger van Altior, na het 3-2 verlies tegen Kickers'69 in Leimuiden en de 6-2 uithaal van RKDES bij SJZ zijn het nu weer de Kudelstaarters die de 'bonenbuiken' het dichtst op de huid zitten.

Simpel
Het team van trainer Jesse Donker dat zeven dagen geleden nog een halve misstap maakte tegen het Leidse Rijnland haalde afgelopen zondag in Zoeterwoude op de lastige beginfase na heel simpel de volle buit binnen tegen een ploeg die bij de start van de competitie nog werd gezien als titelkandidaat. De ruime zege is goed voor het doelsaldo, wie weet straks bepalend voor de prijzen.

In het eerste kwart op sportpark Haasbroek zag het er niet naar uit dat RKDES, met Rutger Spaargaren en Rick Verkuijl op de bank, als winnaar uit de strijd zou gaan komen. De thuisclub nam na het eerste fluitsignaal van de prima fluitende leidsman Groenendijk namelijk direct het heft in handen. Met een aantal aardige combinaties brachten ze de gasten van Rooms Katholiek Door Eendracht Sterk regelmatig in verlegenheid.

Voorsprong
De 0-1 voor RKDES kwam een beetje uit de lucht vallen. Verdediger Guus van der Hoeven durfde de bal niet terug te spelen op de aarzelende goalie Niels van Diemen en begon aan een exercitie die eindigde in een ongelukkige overtreding waardoor de bal op de stip ging. Lennart Kok zette zich namens de bezoekers achter de bal, Van Diemen had een prima reflex in huis. In de rebound werd de bal tegen de lat gekopt door diezelfde Kok waarna uiteindelijk Maarten van Putten het leer tegen de touwen werkte.

De razendsnelle linksbuiten Indy van Koert breidde de voorsprong voor de Kudelstaarters uit. Op aangeven van de sterk spelende centrumspits Mano van Veen schoof Van Koert de bal langs doelman Van Diemen. Kort hierna uit het niets de Zoeterwoude aansluitingstreffer. Doelman Kraak speelde de bal zomaar in de voeten van Daniel Coret, die met een simpel balletje breed Marc Griffioen kon bedienen.

De thuisclub putte kracht uit deze goal en via een uitstekende aanval over meerdere schijven kreeg Dave Plooij een enorme kans op de gelijkmaker. De aanvaller koos echter voor een breedtebal i.p.v. een schot op doel. Het werd dus een corner en geen 2-2.

Prachtige score Kok
In de tweede helft probeerde SJZ wel meer druk te geven, maar dat ging vaak te laat en niet als collectief en dus kon RKDES zich daar eenvoudig onderuit spelen. Uit een indraaiende corner kwam RKDES hierna op 1-3. Een hoekschop werd eerst moeizaam door Van Diemen uit de doelmond getikt, waarna de rebound door Mano van Veen werd binnen geschoten.

SJZ boog het hoofd nog niet. Via een goede aanval over de linkerflank nam Coret met een mooie omhaal de de 2-3 voor zijn rekening. Een dieptepass op Van Koert zorgde opnieuw voor verwarring in de defensie van SJZ. De Kudelstaartse goaltjesdief profiteerde met de 2-4. Daarna brak het bij de thuisploeg, RKDES kon uiteindelijk nog uitlopen via een schitterend schot in de kruising van Lennart Kok en een doelpunt van invaller Rutger Spaargaren naar een 2-6 overwinning.

RKDES terug in het spoor van koploper Altior. Nog vijf duels, verschil drie punten. Volgende week volgende hobbel, dorpsruzie tegen FC Aalsmeer. Vrijdag de voorbeschouwing.

Met dank aan Leiden Amateurvoetbal, Bert Klooster en Richard Buskermolen.

Opstelling RKDES: Tijn Kraak, Eric Overvliet, Robin van der Steeg (Michael Schreven), Dennis Pronk, Arnaud van Leeuwen, Gijs Lentjes, Roy Endhoven, Lennart Kok, Maarten van Putten, Mano van Veen en Indy van Koert (Rick Verkuijl).

Stand/Uitslagen 3A

Inhaalprogramma
Eind april en begin mei staan er een aantal belangrijke inhaalduels op het programma. Om te beginnen zondag 29 april een wedstrijd nog uit de eerste periode: WVC-Nicolaas Boys. Gelijkspel of winst voor de bezoekende partij betekent eerste periode naar de club uit Nieuwveen. Bij verlies komt de periode op basis van een beter doelsaldo automatisch in handen van Altior.

Gebeurt dat laatste is het voor RKDES van groot belang vijf dagen later op donderdagavond 3 mei in de inhaalwedstrijd (2e periode) bij Van Nispen de volle buit te pakken. Dan krijgen de Kudelstaarters als nummer twee in de periodestand de tweede periodetitel toegeschoven. Leider Altior in de periodestand heeft immers dan al de eerste periode op zak.

Pakt Nicolaas Boys op 29 april de eerste periode strijdt Altior volop mee voor de tweede periodetitel en mag dan de inhaalwedstrijd op 6 mei tegen Van Nispen (2e periode) niet verliezen. Mogelijk is een gelijkspel voor de formatie uit Langeraar voldoende de periodetitel dan te veroveren.

Al met al is de kans dat RKDES naast de eerste en/of tweede periodetitel grijpt vrij groot. Titel pakken of zo hoog mogelijk eindigen in de eindrangschikking levert de ploeg van Donker alsnog een seizoensprijs op.

Alles op rijtje:

Eerste periode:
zo 29/4 WVC-Nicolaas Boys

Stand 1e periode (8 duels):
1 Nico B. 7-16 +8
2 Altior   8-16 +8
3 Rijnland 8-16 +5

Tweede periode:
zo 29/4 ASC-Van Nispen
zo 29/4 DIOS-SJZ
zo 29/4 Warmunda-Kickers'69
do 03/5 Van Nispen-RKDES (20.30 uur)
zo 06/5 Van Nispen-Altior
zo 06/5 WVC-ASC
zo 06/5 Kickers'69-FC Aalsmeer

Stand 2e periode (9 duels):
1 Altior   8-19 +11
2 Stompwijk'92 9-18 +13
3 RKDES   8-17 +7

Reageer

 

 
Klaas Leegwater
16-4-2018
15.30 uur

Tegenstanders 3A

  ASC
Altior
Bernardus
DIOS
FC Aalsmeer
Kickers'69
Nicolaas Boys
Van Nispen
RKDES
FC Rijnland
SJZ
Stompwijk'92
WVC
Warmunda

Stand/Uitslagen