Scheidsrechter Mulder na het turbulent verlopen RKDES-Warmunda op weg naar de kleedkamer. RKDES-trainer Kiri Kalaitzis (blauwe jas) heeft nog wat vragen.   Foto: Jaap Maars
 
 

Rood aangelopen RKDES verslikt zich in Warmunda

Vier spelers van veld gestuurd. "Scheidsrechter zat heel hoog in zijn emotie"Een turbulente en rood gekleurde middag gisteren in Kudelstaart. Het treffen tussen titelfavoriet RKDES en Warmunda (3A) werd ontsierd door heel veel kaarten waarvan vier keer rood. Betrokkenen wezen na afloop met de beschuldigende vinger naar het 'vreemde optreden' van scheidsrechter Mulder. De arbiter pareert de kritiek. "Spelers moeten eens leren niet zo te zeuren, ik werd het helemaal zat."


RKDES-Warmunda 1-1 (0-0)
Derde klasse A zon
30-9-2018


"Verrek...je hebt gelijk. Geen drie, maar het waren inderdaad vier rode kaarten. Pardon...niet goed geteld." Een paar uur na het turbulente duel in de derde klasse tussen RKDES-Warmunda heeft scheidsrechter Ricardo Mulder nog niet alles goed op een rijtje staan. "Ja...het was dan ook veel administratie."

De arbiter, vorige week bij FC Aalsmeer-ASC uitgevallen met een hersenschudding (bal hard op hoofd), deelde zondagmiddag in Kudelstaart maar liefst twaalf kaarten uit. Acht keer geel en viermaal rood. Er gebeurde van alles op sportpark Calslagen, zowel tussen de lijnen als na afloop bij de kleedkamers.

Voor thuisclub RKDES bleek achteraf de schade het grootst. Drie spelers voortijdig onder de douche en na de mooie zege in het eerste competitieduel tegen concurrent Nicolaas Boys nu onverwacht puntenverlies tegen de formatie uit Warmond dat vorige week ruim klop kreeg bij WVC (6-1) en midweeks een 7-0 pak slaag kreeg van Zwammerdam in de LAV-Cup.


Scheidsrechter Mulder deelt rode kaart uit aan Troy Zwanenberg na zijn tweede gele kaart.   Foto: Jaap Maars

"Emmertje was vol"
"Het emmertje liep bij de scheidsrechter helemaal over", verwoordde selectiespeler Roy Endhoven het gevoel dat overheerste bij veel betrokkenen na de heftig verlopen middag in Kudelstaart. Endhoven, die de wedstrijd vanaf de kant als reserve goed kon overzien en beoordelen, vond dat de leidsman veel te emotioneel meeging in de verbale strijd. "Hij uitte zich heel vreemd en raar naar spelers. Dat gooide olie op het vuur."

RKDES-trainer Kiri Kiri Kalaitzis: "De scheidsrechter zat heel hoog in zijn emotie. Of de rode kaarten nu wel of niet terecht waren, het gedrag dat hij daarbij vertoonde was niet goed. Hij reageerde steeds heel fel..dat werkte escalerend op de spelers. Ik vond het een bizarre middag, op zich een sportieve wedstrijd maar de scheidsrechter acteerde heel vreemd. Iedereen was daarover verbaasd."

"Ik was het helemaal zat"
"Ik was het constante gezeur van spelers aan mijn hoofd helemaal zat, de irritatiegrens was bij mij al vroeg in de wedstrijd bereikt", geeft arbiter Mulder als verklaring voor zijn optreden. "In de eerste twintig minuten moest ik al drie keer geel geven voor praten. Dat zegt genoeg...En als je daarna consequent wil blijven...ja dan is de kans groot dat er meer kaarten gaan vallen."


Rick Verkuijl van RKDES was de eerste speler die vroegtijdig naar de kleedkamer moest.   Foto: Jaap Maars

Het eerste geel was voor RKDES-spits Rick Verkuijl wegens aanmerkingen op de leiding, de aanvaller moest kort voor de pauze met zijn tweede geel naar de kleedkamer na opzichtig hands. Na rust direct rood voor Kudelstaarter Daan Duizendstra na schermutselingen met zijn tegenstander Ouassim Bakiri die ook moest vertrekken met zijn tweede gele kaart. Tegen het einde van de wedstrijd ontving RKDES-verdediger Troy Zwanenberg eveneens zijn tweede gele prent. Totaal deelde de arbiter twaalf kaarten uit.

Rumoer bij kleedkamer
"Allemaal terecht", zegt Mulder. "En de meesten dus voor praten. Spelers moeten echt eens leren hun mond te houden. Dat heb ik na afloop ook tegen beide trainers en het bestuur gezegd." Endhoven: "Belachelijk...merendeel van de kaarten ging om niets." Trainer Kalaitzis: "Hij dacht op een gegeven moment overal voor te moeten affluiten terwijl daar de wedstrijd helemaal niet naar was."

Na afloop op weg naar en rond de kleedkamer ontstond rumoer. Mulder: "Een speler van RKDES die ik uit het veld had gestuurd kwam verhaal halen. Hij schreeuwde achter mijn rug allemaal verwensingen. Dat pik ik niet, zeg het dan recht in mijn gezicht. 'Kappen jij', heb ik hem gezegd." Endhoven die in de buurt stond: "Wat daar gebeurd is houden we voor ons. Dat hebben we zo afgesproken."

Jeugdige doelman
In Kudelstaart werd zondag ook nog gevoetbald. Warmunda was niet gekomen om weer een dikke nederlaag te incasseren en gooide er een hoop opportunisme in. De eerste grote kans was voor RKDES-aanvaller Indy v Koert, zijn inzet ging van dichtbij hoog over.

Na twintig minuten de eerste serieuze kans voor Warmunda, doelman Tom Blokzijl van de thuisclub pareerde fraai. Een strak schot van Mano van Veen, bij RKDES zondag in de formatie voor Lennart Kok, werd door uitblinkende jeugdige Warmunda-doelman Rens van der Zwet prima gekeerd.


Arnaud van Leeuwen van RKDES gaat duel aan met doelman Rens van der Zwet van Warmunda.   Foto: Jaap Maars

Na de rode kaart voor Rick Verkuijl gingen de gastheren in de tweede helft met twee spitsen spelen. Rechteraanvaller Jordy Vrolijk kopte over en aan de andere kant kwam de centrumspits van Warmunda een teennagel tekort om Blokzijl te passeren.

Meer ruimte
Na opnieuw tweemaal rood en dus met negen RKDES-spelers tegen tien Warmonders ontstond er op het veld steeds meer ruimte. Dat was met de snelle Indy van Koert in de gelederen een voordeel voor de Kudelstaarters. De ingevallen Frank Brugman kreeg voor RKDES een ideale kans om de punten in eigen huis te houden, wederom redde de keeper van Warmunda voortreffelijk.

Tegen het einde met inmiddels acht spelers ging de thuisploeg alsnog voor de overwinning, de goal viel aan de andere kant. Een voorzet van links werd bij de tweede paal binnen gelopen door Brian Van Noort zodat het in de 90ste minuut 0-1 werd.

De ploeg van Kalaitzis ging wanhopig op zoek naar de gelijkmaker. Die viel ver in blessuretijd. Arnaud van Leeuwen lobde de bal handig over de doelman heen lobde. Indy van Koert had in de slotseconden zelfs de 2-1 op zijn schoen, ook die uitstekende kans werd een prooi voor de uitmuntende sluitpost van Warmunda. De goalie eiste naast arbiter Mulder in Kudelstaart de absolute hoofdrol op.


RKDES-aanvaller Indy van Koert belaagt door drie spelers van Warmunda.  Foto: Jaap Maars

Na de winst in Nieuwveen dus onverwacht puntenverlies voor titelfavoriet RKDES.

Vervelend
Rkdes-trainer Kalaitzis: "We speelden slordig en Warmunda deed het eerste helft niet verkeerd. Na rust kregen we in ondertal best wel goede kansen, we hadden de pech dat hun doelman de wedstrijd van zijn leven speelde. Gelukkig konden we toch nog 1-1 maken. Verlies zou erg onterecht geweest zijn. En je kan vandaag alles over de scheidsrechter zeggen, we moeten vooral naar onszelf kijken. Het was niet goed genoeg."

Slotwoord voor arbiter Mulder: "Voor mij een enerverende maar ook vervelende middag. Niet leuk om zo van het veld te gaan met zoveel kaarten terwijl het eigenlijk een sportief duel was. Het was onnodig. Niet slim gehandeld van de spelers. Wellicht reageerde ik soms wat overdreven, ik ben ook maar een mens. En het is vervelend voor de betrokken clubs."

Wedstrijdinfo: Richard Buskermolen (RKDES)
Reactie's betrokkenen: VIA.

Reageer


RKDES-WArmunda 1-1 (0-0)

0-1 Brian van Noort (89e)
1-1 Arnaud v Leeuwen (93e)

Rood RKDES: Rick Verkuijl (2x geel), Troy Zwanenberg (2x geel), Daan Duizendstra.
Rood Warmunda: Ouassim Bakiri (2x geel)


Scheidsrechter: Ricardo Mulder
Toeschouwers: 125

Opstelling RKDES:
Tom Blokzijl, Brian van Weerdenburg (69e Lennart Kok), Eric Overvliet, Troy Zwanenberg, Daan Duizendstra, Arnaud van Leeuwen, Mano van Veen, Indy van Koert, Jordy Vrolijk (65e Frank Brugman), Elias Elhadji (59e Gijs Lentjes), Rick Verkuijl.

7-10: Alpen-RKDES

Stand/Uitslagen 3A

Dit seizoen zijn in West2 de derde- en vierdeklasse samengevoegd. In vier poules van 15 teams wordt eerst een halve competitie gespeeld. Daarna een schifting waarbij de bovenste zes teams van elke poule in opnieuw een halve competitie (2x12 teams) gaan strijden voor promotie. De overige teams spelen voor handhaving. Volgend seizoen is er wel weer een vierde klasse. Meer info hier.


 

 
Klaas Leegwater
1-10-2018
13.00 uur