Lennart Kok (links) bracht RKDES tegen SJZ op voorsprong.     Archief-foto: Jaap Maars.
 
 

RKDES laat het opnieuw afwetenDerdeklasser RKDES heeft een kans op de koppositie weer eens laten glippen. De Kudelstaarters verloren op eigen terrein terecht met 3-1 van SJZ. De thuisclub kwam wel eerst op voorsprong door een strafschop van Lennart Kok. Trainer Jesse Donker baalt van de vele afwezigen in zijn selectie de laatste en komende maanden door vakanties.


RKDES-SJZ (1-2) 1-3
Derde klasse A zon
28-1-2018


Het lijkt een patroon te worden bij RKDES. Steeds als de Kudelstaartse formatie de bovenste plaats in zicht krijgt en zich de mogelijkheid aandient om daadwerkelijk de leiding te pakken haken de roodzwarten teleurstellend af. Vorig seizoen was dat in de strijd om de titel in 4A een paar keer het geval, ook dit seizoen geeft het gepromoveerde RKDES niet thuis in cruciale wedstrijden.

Afgelopen zondag aan de Wim Kan Dreef tegen SJZ was zo'n duel, al bleek dat door het onverwachte puntenverlies van koploper Nicolaas Boys pas achteraf. De gedeelde leiderspositie in 3A lag voor het grijpen voor RKDES. De matig acterende ploeg van trainer Jesse Donker droop tegen het in deze competitie slecht begonnen SJZ echter gedesillusioneerd af. De 3-1 nederlaag op eigen terrein, vierde van dit seizoen, werpt de thuisclub eveneens terug op de ladder van de tweede periode.

Titelkandidaat?
Het was zondag pas de derde winstpartij voor SJZ, in de aanloop naar de competitie door veel buitenstaanders gezien als een belangrijke titelkandidaat. De selectie van trainer Ludo Pistorius heeft eind vorig seizoen echter een aderlating ondergaan door het vertrek van een flink aantal spelers. Het goed inpassen van nieuwkomers en het ritme zoeken duurt langer dan verwacht bij SJZ dat in mei 2017 eindigde op de vierde positie.

RKDES, in de winterstop klop gekregen van VVIJ (4-2) en KDO (4-0), bakte er zondag aan de Wim Kan Dreef in het belangrijke treffen weinig van. Behoudens de eerste tien minuten, waarin de formatie van Donker via een strafschop (handsbal), benut door Lennart Kok, vroeg de leiding nam, kwamen de Kudelstaarters er in het resterende deel van de wedstrijd bijna niet meer aan te pas.

Gelijkmaker
Nog voor rust stelde SJZ in Kudelstaart orde op zaken. Marc Griffioen schoot de gelijkmaker binnen en kort daarna anticipeerde dezelfde speler beter op een diepe bal dan de ver uit zijn doel stormende Tijn Kraak, die met een diagonale schuiver werd gepasseerd. RKDES, dat zondag een behoorlijke absentielijst overhandigde (blessures, vakanties), had tot de pauze weinig weerwoord.

Ook na de thee bleef SJZ, dat in het laatste duel voor de winterpauze leider Nicolaas Boys knap op 2-2 hield, de lakens uitdelen. Kansen waren er volop voor de bezoekers, vooral voor Griffioen en aanvaller Hans Coret, die beiden het vizier echter niet op scherp hadden staan. Na een uur spelen was het dan toch raak. Bij een scrimmage voor het doel van RKDES reageerde Daan Hoogbruin het meest alert en daarmee was de wedstrijd wel gespeeld.

Robin van der Steeg kopte namens RKDES de bal even later nog over het doel. Meer wapenfeiten van de roodzwarten waren erg sporadisch. Bij de thuisclub moest de geblesseerde Arnaud van Leeuwen zich laten vervangen door Gijs Lentjes en Frank Brugman kwam in het veld voor Rutger Spaargaren. Ook zij konden de thuisclub niet aan een een punt of meer helpen. RKDES verzaakt opnieuw in een belangrijk duel wat betreft het leiderschap.

"Erg teleurstellend"
"We waren vandaag niet goed genoeg. Zo simpel is het", merkt RKDES-trainer Jesse Donker op. "We kwamen op alle fronten tekort. We missen een aantal basisspelers door blessures en een paar zijn uit vorm omdat ze de laatste weken teveel door vakanties afwezig waren. Dat zal ook de komende maanden zo zijn. Ik vind dat erg teleurstellend. Pas in april zullen we, op een paar lang geblesseerden na, weer compleet zijn."

De verwachting was dat Roy Endhoven na een lange periode van blessureleed na de winterstop weer zou aansluiten. De verdediger/middenvelder heeft voor zijn herstel en het terugvinden van het speelritme meer tijd nog. Wellicht over twee, drie weken zijn rentree.

Centrale verdediger Ivo Lentjes zal dit seizoen niet meer voetballen. In november in duel tegen Altior raakte Lentjes zwaar gekwetst aan de knie, onlangs heeft de pechvolle speler een operatie ondergaan aan de meniscus en kruisbanden. Prognose herstel; negen maanden.

Wedstrijdinfo: Richard Buskermolen (Radio Aalsmeer) en Leiden amateurvoetbal.

Advertentie:
VALENTIJNSDAG

Een persoonlijk cadeau voor jouw liefde al vanaf 3,50 euro! Laat nu een tablet, hart of wensplaat opspuiten met jouw eigen persoonlijke chocolade tekst. Klik op de afbeelding en ga naar het bestelformulier.Martinez Chocolatier,
Punterstraat Aalsmeer
 

 
Klaas Leegwater
30-1-2018
14.30 uur


Reageer
Tegenstanders 3A

  ASC
Altior
Bernardus
DIOS
FC Aalsmeer
Kickers'69
Nicolaas Boys
Van Nispen
RKDES
FC Rijnland
SJZ
Stompwijk'92
WVC
Warmunda

Stand/Uitslagen