Selectie RKDES dichtbij plaatsing promotiegroep, derdeklasser heeft in 2019 goede draad weer opgepakt.   Foto:RKDES
 
 

RKDES op haar na zeker van promotiegroep

Kalaitzis: "Belangrijk dat we in goede flow blijven"RKDES-vNispen 4-1 (2-0)
3e klasse zon (Q1)
27-1-2019

Officieel heeft derdeklasser RKDES komende zondag in de laatste wedstrijd van deze eerste halve competitie tegen dorpsrivaal FC Aalsmeer nog één punt nodig om zeker te zijn van een plaats bij de eerste zes in groep Q1 en kan doorstromen naar de poule van twaalf teams die vanaf 17 februari gaan strijden voor twee rechtstreekse plekken (nr1 en nr2) in de tweede klasse.

Na de ruime 4-1 winst afgelopen zondag van de Kudelstaarters op Van Nispen vertelt een blik op de ranglijst dat alleen hetzelfde Van Nispen en Graaf Willem II VAC via een beter doelsaldo nog spelbreker kunnen worden voor de roodzwarten. Die kans is echter zeer klein.

RKDES-trainer Kiri Kalaitzis houdt bewust nog een slag om de arm. "De kans dat we het nog mislopen mag dan minimaal zijn, plaatsing is nog niet definitief. Ik wil dat we nog een winstpartij boeken. Dat zeg ik ook om mijn spelers scherp te houden, dat ze niet tegen FC Aalsmeer het veld opgaan met de gedachte van 'wat kan ons nog gebeuren'. Belangrijk is in de goede flow te blijven en dit meenemen straks naar de promotiegroep."

"Vertrouwen"
Dat RKDES sinds de jaarwisseling in een goede flow zit bewezen de roodzwarten vorige week in de eerste wedstrijd van 2019 tegen Bernardus (4-1) en afgelopen zondag in het thuisduel tegen Van Nispen. In de weken voor de winterstop werd er door de derdeklasser op knullige wijze veel punten verspeeld, twijfels kwamen bovendrijven of de formatie van Kalaitzis, vooraf in Kudelstaart uitgeroepen tot promotiekandidaat nummer één, plaatsing in de promotiepoule zou gaan halen.

"Ik denk dat de winterstop ons goed heeft gedaan", vertelt Kalaitzis. "Wat gesprekken gevoerd met de spelersgroep en een uitstekend verlopen trainingsweekend in Brabant. Alles gericht op een goed vervolg van de competitie. Ik zie het resultaat terug op het veld. We zijn 2019 goed gestart, dit geeft vertrouwen voor de komende periode."

Centrumspits
De RKDES-trainer is in 2019 begonnen met opnieuw een andere invulling van centrumspits. Rick Verkuijl en Lars Winters rendeerden niet goed genoeg (weinig of geen goals), sinds vorige week vervult Mano van Veen (foto) de rol als diepste aanspeelpunt. Prompt scoorde Van Veen zondag tegen Van Nispen tweemaal. Kalaitzis: "Mano zie ik met zijn kwaliteiten liever op het middenveld, maar het was voor het team nodig hem nu in centraal in de spits te zetten. En dat pakt goed uit. Voorlopig laat ik het nu zo staan.

Indy van Koert, die dit seizoen in Kudelstaart wederom uitgroeit tot goaltjesdief, bracht RKDES tegen Van Nispen na bijna een half uur spelen op voorsprong. Uit een aanval over rechts en na een vlijmscherpe voorzet van Maarten van Putten kon de linksbuiten op randje buitenspel de bal binnen tikken. Doelman Jordy Stet Ceballos bij de bezoekers, die door afwezigheid van een aantal basisspelers met een vrij jeugdige ploeg aantraden, was kansloos.

Arbiter Ricardo Mulder (archief-foto) wuifde de protesten van de gasten uit De Zilk gedicideerd weg. De leidsman, vier maanden geleden na het tumultieus verlopen RKDES-Warmunda (vier keer rood) bij beide partijen zwaar de gebeten hond, floot zondag een goede wedstrijd. Kalaitzis: "Als hij dit niveau elke wedstrijd haalt is hij voor mij de beste scheidsrechter die ik tot nu toe in deze competitie heb gezien."

Curieuze treffer
Rap na de openingstreffer viel de 2-0. Van Veen liep op de linkerkant simpel zijn tegenstander voorbij en schoof het leer onder Stet Ceballos door. Kort in de tweede helft verscheen op curieuze wijze de 3-0 op het scorebord. Mano van Veen was uitgeweken naar de linkerkant, fabriceerde een hoge voorzet, gedragen door een harde windvlaag zeilde de bal in de verre hoek het doel in buiten bereik van Ceballos.

Van Nispen poogde vervolgens de tussenstand een dragelijker aanzien te geven. Bij ploeg uit Den Zilk wist Cody Zonneveld de enige doelkans van de wedstrijd te verzilveren. Even leken de bezoekers te geloven in meer, een kort offensief doorstond RKDES prima met achterin de sterk acterende Erik Overvliet en Troy Zwanenberg, geassisteerd door Gijs Lentjes die in het centrum de afwezige Robin van der Steeg verving.

Contractverlenging Kalaitzis?
In de blessuretijd het slotwoord aan clubtopscorer Indy van Koert (foto) die na een handige steekbal van Roy Endhoven Ceballos op het verkeerde been zette en simpel zijn twaalfde competitietreffer binnenschoof. Eindstand 4-1. Tweede en belangrijke winst op rij voor RKDES, alle seinen op groen om volgende week ten koste van dorpsgenoot FC Aalsmeer definitief een ticket voor de promotiepoule te veroveren.

"Ja die kans is groot. Als we spelen zoals vandaag ziet het er allemaal goed uit. Het liep lekker tegen Van Nispen. Grotendeels de bovenliggende partij en veel kansen gecreƫerd. Dat blijft tegelijkertijd wel een verbeteringspunt, scoringspercentage uit de mogelijkheden moet omhoog. 7-1, 8-1 zat erin vandaag", merkt Kalaitzis op over wie eerdaags duidelijkheid komt of hij ook volgend seizoen bij RKDES werkzaam is. "Onder meer door vakantie's van enkele betrokkenen duurt het besluit wat langer dan gedacht. Ik verwacht deze week zeker uitsluitsel."

Wedstrijdinfo: Richard Buskermolen (RKDES).

Reageer


RKDES-vNispen 4-1 (2-0)

1-0 Indy van Koert
2-0 Mano van Veen
3-0 Mano van Veen
3-1 Cody Zonneveld
4-1 Indy van Koert

Scheidsrechter: Ricardo Mulder
Toeschouwers: 66

Basisopstelling RKDES:
Tommy Blokzijl, Daan Duizendstra, Erik Overvliet, Gijs Lentjes, Troy Zwanenberg, Lennart Kok (77e Dennis Pronk), Roy Endhoven, Arnaud van Leeuwen (54e Elias Elhadji), Indy van Koert, Mano van Veen (60e Lars Winters) en Maarten van Putten.

3-2: RKDES-FC Aalsmeer

Stand/Uitslagen 3A

Dit seizoen zijn in West2 de derde- en vierdeklasse samengevoegd. In vier poules van 15 teams wordt eerst een halve competitie gespeeld. Daarna een schifting waarbij de bovenste zes teams van elke poule in opnieuw een halve competitie (2x12 teams) gaan strijden voor promotie. De overige teams spelen voor handhaving. Volgend seizoen is er wel weer een vierde klasse. Meer info hier.


 

 
Klaas Leegwater
28-1-2019
15.30 uur
Update: 17.30