Robin van der Steeg probeert een tackle te ontwijken   Foto: Jaap Maars
 
 

Promotiepoule voor RKDES opeens geen zekerheidje

Tweede verlies op rij voor Kudelstaarters, verschillen op ranglijst kleinerRKDES-Leiden 0-1 (1-2)
Derde klasse A zon
4-11-2018

RKDES zit in een dipje. Niet eens zozeer wat het spel betreft, wel gezien het resultaat van de afgelopen twee weken. Na de zeperd vorige week in Hoogmade tegen hekkensluiter MMO (1-0 verlies) slaagde de derdeklasser uit Kudelstaart er zondagmiddag opnieuw niet in punten binnen te halen. Op eigen veld verloor RKDES met 2-1 van Sporting Leiden.

De tweede nederlaag op rij is een tikkie voor de rood zwarten die kort na de competitiestart de leiding namen in groep Q1 en freewheelend leken af te stevenen op kwalificatie straks voor de promotiepoule. Zoals bekend plaatsen na een halve competitie van veertien wedstrijden de eerste zes teams zich voor de derde klasse hoog die vervolgens gaan strijden voor promotie.

Alles mogelijk
Nu de eerste zeven duels erop zitten kan RKDES opeens minder ontspannen naar de nabije toekomst kijken. Na koploper DIOS en Van Nispen schuift het grootste deel van de achtervolgers dichter naar elkaar toe. Het verschil tussen nummer drie RKDES en nummer elf Bernardus is maar vijf punten.

Alles is dus nog mogelijk in deze bijzondere klasse, dit seizoen in het leven geroepen na opheffing van de vierde klasse en verschillende groepen teams behelst die straks in het voorjaar van 2019 gaan strijden voor promotie of pogen te ontsnappen aan degradatie. Belangrijk voor RKDES is de komende vier duels goed te doorstaan tegen achtereenvolgens Voorschoten, ASC, SJZ en DIOS.


Erik van Vliet van RKDES was dichtbij de openingscore   Foto: Jaap Maars

Wel of niet achter de doellijn
Trainer Kiri Kalaitzis van RKDES durfde het tegen Sporting Leiden, vooraf zes punten minder op de ranglijst, niet aan om te beginnen met vleugelaanvaller Indy van Koert. De spits was na een blessure voor tachtig procent hersteld. Hoewel de oefenmeester op de bank een arsenaal aan vleugelspelers beschikbaar had verkoos Kalaitzis te starten in een 4-4-2 formatie, met Mano van Veen en Rick Verkuijl als de twee vooruitgeschoven pionnen.

Op het druk bezette middenveld was het in de eerste helft voor de thuisclub zoeken naar de opening. Meeste gevaar kwam uit hoekschoppen of vrije trappen. RKDES had pech dat een kopbal van Erik Overvliet uit een corner op de doellijn of centimeters eroverheen werd weggehaald. Op videobeelden, later te zien op deze site, lijkt het geen geldige score. Arbiter Ter Harmsel wuifde alle Kudelstaartse protesten voor een score resoluut weg.

Sneu voor RKDES dat direct in de tegenstoot de defensie nog niet op orde was, aanvaller Mike Fillipo profiteerde door voor Sporting Leiden de 0-1 achter doelman Tom Blokzijl te knallen. Fillipo had even later ook de 0-2 op z'n schoen. Via onderkant lat stuiterde de bal weer in het veld.

Buitenspelers
Na rust een veel aanvallender concept bij RKDES. Buitenspelers Jordy Vrolijk en Indy van Koert werden door Kalaitzis ingebracht, druk op de bezoekers werd opgevoerd. Kansen kwamen er voor de rood zwarten. Van Koert en Verkuijl stuitten op doelman Wessel Sels, middenvelder Elias El Hadji deed het beter. Prachtig was de halve volley waardoorhet leer langs Sels in de hoek vloog.


Doelpuntenmaker Elias El Hadji van RKDES probeert te ontkomen uit kluwen tegenstander   Foto: Jaap Maars

RKDES, dat bijna elk duel in een andere samenstelling speelt, rook na de gelijkmaker bloed. Druk op Sporting Leiden werd nog iets meer opgevoerd, maar achterin bij de Kudelstaarters ontstond er ruimte. Bij een uitbraak wist Ronald Mink twee rood zwarters handig te ontwijken, zijn schot in de korte hoek richting binnenkant zijnet bleek achteraf de beslissende treffer.

Oppassen
Was de zege voor Sporting Leiden onverdiend? Nee...de formatie die voor aanvang van dit seizoen als grote favoriet voor promotie werd beschouwd maar dit tot nu toe niet waarmaakte was de eerste helft beter en dreigender en kreeg drie grote scoringskansen. Na de pauze bleef de ploeg van trainer Kevin Wassenaar onder de Kudelstaartse druk rustig op de mogelijkheden loeren die hoe dan ook zouden komen.

Sporting Leiden paar plaatsen op ranglijst gestegen, RKDES blijft na het tweede verlies op rij steken op positie drie. Verschil met nummer zeven Nicolaas Boys maar drie punten. Oppassen dus voor de Kudelstaarters, de verschillen in groep Q1 zijn summier.


Later meer videobeelden van onze doelcam, oa doelpunt RKDES

Reageer


RKDES-Sporting Leiden 1-2 (0-1)

0-1 Mike Fillipo (23e)
1-1 Elias El Hadji (63e)
1-2 Ronald Mink (73e)

Scheidsrechter: Jan ter Harmsel (Den Haag)
Toeschouwers: 178

Opstelling RKDES:
Tom Blokzijl, Daan Duizendstra, Erik Overvliet, Roy Endhoven, Robin van der Steeg (60e Jordy Vrolijk), Gijs Lentjes (75e Frank Brugman), Arnaud van Leeuwen, Elias Elhadji, Lennart Kok, Mano van Veen (45e Indy van Koert) en Rick Verkuijl.

18-11: Voorschoten-RKDES

Stand/Uitslagen 3A

Dit seizoen zijn in West2 de derde- en vierdeklasse samengevoegd. In vier poules van 15 teams wordt eerst een halve competitie gespeeld. Daarna een schifting waarbij de bovenste zes teams van elke poule in opnieuw een halve competitie (2x12 teams) gaan strijden voor promotie. De overige teams spelen voor handhaving. Volgend seizoen is er wel weer een vierde klasse. Meer info hier.


 

 
Klaas Leegwater
4-11-2018
20.30 uur