Selectie RKDES moet vanaf 24 februari aan de bak in de promotiegroep. Enkele zware tegenstanders.   Foto: RKDES
 
 

RKDES treft doelpuntenmachine DONK

Degradatie Kudelstaarters naar 4e-klasse theoretisch ook mogelijkPromotiegroep
RKDES 3e-2e klasse
7-2-2019

Derdeklasser RKDES plaatste zich afgelopen zondag door het behaalde punt tegen FC Aalsmeer definitief voor de promotiepoule. Twaalf clubs (groep Hoog A) gaan vanaf 24 februari strijden voor twee rechtstreekse promotieplaatsen (nr 1 en nr 2), daarnaast kansen om via nacompetitievoetbal doorstroming naar de tweede klasse te bereiken. Degradatie naar de vierde klasse behoort ook nog tot de mogelijkheden. De helft van de tegenstanders die RKDES treft komen voornamelijk uit de regio Rotterdam.

Terwijl in groep Q1 door afgelastingen nog enkele speelrondes in de eerste halve competitie op het programma staan is de wedstrijdenreeks in groep Q2 reeds afgesloten. De eerste zes teams die zich uit deze groep hebben gekwalificeerd voor de promotiegroep zijn dus bekend. Tegenstanders van RKDES zijn: DONK (Gouda), Slikkerveer (Ridderkerk), FC IJsselmonde (Rotterdam), MSV'19 (Montfoort), HOV/DJSCR (Rotterdam) en Blijdorp (Rotterdam).

Zakaria Mellah
Op de weg naar promotie van RKDES zijn uit deze groep op papier vooral DONK en Slikkerveer geduchte tegenstanders. DONK, vernoemd naar een van de oprichters pater A. van Donk, eindigde met indrukwekkende cijfers bovenaan in groep Q2. Uit dertien duels 33 punten veroverd en maar liefst 64 keer gescoord. Ruim twee keer zoveel goals als RKDES in veertien wedstrijden. Grootste uitslagen boekte DONK tegen tegen ASW (11-0) en Wanica Star (13-0).

Speler die het meest in het oog springt bij DONK, dat twee jaar geleden degradeerde uit de tweede klasse, is aanvaller Zakaria Mellah (foto). De 25-jarige spits, in seizoen 2015-2016 verhuisd van ONA naar de club uit Gouda, stroomde dit seizoen door een blessure pas half november in bij de hoofdmacht van DONK maar wist wel al veertien keer het net te vinden.

Bijvoorbeeld tegen Kralingen scoorde Mellah vijf keer. Afgelopen zondag tegen hekkensluiter Cabauw trof de aanvaller viermaal doel. Andere veel scorende spelers bij DONK zijn Bas Houdijk en Mo Jrezzi, beiden elf goals.

In aanloop naar de start van de tweede halve competitie speelt DONK, getraind door Pieter van Zoest, oefenduels tegen ARC (combi-elftal) en Haasdrecht. RKDES speelt zover bekend komend weekend geen vriendschappelijke wedstrijd, mogelijk volgende week tegen NFC.

Loting speelschema
Ook nummer twee en drie uit groep Q2 Slikkerveer en FC IJsselmonde zijn belangrijke kanshebbers voor rechtstreekse promotie. Beide clubs scoorden er eveneens lustig op los de laatste maanden, respectievelijk 49x en 56x. Bij tegendoelpunten bleef de teller bij de twee clubs hangen op 18x. IJsselmonde is uit Q2 de enige formatie die in de dertien afgewerkte duels ongeslagen bleef.

In groep Q1 is naast DIOS en RKDES nog geen enkel team honderd procent zeker van plaatsing voor de promotiegroep. Komende weken moet duidelijk worden welke andere vier ploegen zich plaatsen. Een blik op de ranglijst leert dat er nog acht clubs kans hebben zich bij DIOS en RKDES te voegen. ASC en Sporting Leiden hebben goede papieren.

Na de laatste speelronde zal het wedstrijdschema voor de promotiepoule via loting bekend worden. Daarbij telt dat de vijf ploegen met de meeste punten zes keer een thuiswedstrijd zullen spelen en vijf op vreemde bodem. De kans is groot dat RKDES vijf duels op eigen terrein zal spelen en zes uitduels.

Update 7-2, 23.00 uur:
Donderdagavond heeft ook Sporting Leiden zich definitief bij de promotiegroep gevoegd. Op eigen terrein wonnen de Leidenaren met 4-0 van MMO. Aanvaller Gokhan Yazici scoorde vier keer. Op de ranglijst van groep Q1 bezet Sporting Leiden nu de tweede plek.


Promotiegroep

Vanaf 24 februari zullen er 11 wedstrijddagen zijn. Er wordt elke zondag een competitieronde
afgewerkt behalve op 3 maart, 28 april en 5 mei. De laatste wedstrijddag is op 26 mei.


FC Aalsmeer
FC Aalsmeer, nummer twaalf in de rangschikking van Q1, en nog twee duels te spelen (MMO en Sporting Leiden) kan niet meer ontsnappen aan de degradatiegroep.

Er zullen vier groepen 3e klassen laag zijn.
- In 3e klasse Laag A plaatsen zich de nummers 7,8 en 9 uit Q1, de nummer 10 en 11 uit Q2, de nummer 12 en 13 uit Q3 en de nummer 14 en 15 uit Q4.

- In 3e klasse Laag B plaatsen zich de nummers 7,8 en 9 uit Q2, de nummer 10 en 11 uit Q1, de nummer 12 en 13 uit Q4 en de nummer 14 en 15 uit Q3.

- In 3e klasse Laag C plaatsen zich de nummers 7,8 en 9 uit Q3, de nummer 10 en 11 uit Q4, de nummer 12 en 13 uit Q1 en de nummer 14 uit Q3.

- In 3e klasse Laag D plaatsen zich de nummers 7,8 en 9 uit Q4, de nummer 10 en 11 uit Q3, de nummer 12 en 13 uit Q2 en de nummer 14 en 15 uit Q1.

Nummer 1 en nummer 2 blijven derde klasser, nummers 3, 4 en 5 moeten proberen hachje te redden via nacompetitie en nrs 6 t/m 9 degraderen naar de vierde klasse.

In welke groep en tegen welke acht teams FC Aalsmeer speelt voor lijfsbehoud is nog onbekend. Dat is afhanelijk van de positie die FC Aalsmeer in de eindrangschikking inneemt.

Bron: KNVB


Degradatiegroep

Vanaf 24 februari 8 wedstrijddagen. Op 3 maart 31 maart, 21 april, 28 april en 5 mei zullen
de ploegen behoudens inhaalwedstrijden geen competitieronde afwerken.


Het is niet ondenkbaar dat de twee bovenstaande schema's nog worden gewijzigd. Evenals vorig seizoen hebben opnieuw een aantal clubs in West2 aangekondigd te stoppen met zondagvoetbal. De open gevallen plaatsen in de voetbalpyramide zullen worden opgevuld door extra promotie's en/of geen degradatie.

Relevante artikelen:
Video samenvatting derby RKDES-Aalsmeer
Wederom schrale derby RKDES-Aalsmeer eindigt onbeslist

Reageer 

 
Klaas Leegwater
7-2-2019
10.30 uur