RKDES-er Lennart Kok kan niet bevatten dat na zijn geweldigde kans tegen DIOS de bal niet in het net ligt.   Foto: Jaap Maars
 
 

Plek RKDES promotiepoule wankelt

Trainer Kalaitzis: "Gebrek aan scorend vermogen"RKDES-DIOS 1-1 (1-1)
Derde klasse A zon
9-12-2018

Na de laatste wedstrijd voor de winterstop zijn de kansen voor derdeklasser RKDES om in februari door te stromen naar de promotiepoule er zeker niet groter op geworden. Door de 1-1 remise zondag op eigen veld tegen lijstaanvoerder DIOS kunnen alleen drie overwinningen in de laatste drie duels nog soelaas bieden voor de Kudelstaarters, maar dan nog is de formatie van Kiri Kalaitzis in deze halve competitie waarschijnlijk afhankelijk van de resultaten van andere clubs.

Wie had dat gedacht aan het begin van dit seizoen? Dat RKDES niet vrij simpel de eerste zes in groep Q1 zou gaan bereiken. Met een nieuwe trainer aan het roer, een paar versterkingen in de selectie en met in het achterhoofd de fraaie vierde plek vorig seizoen met een periodetitel waren de verwachtingen bij de buitenwereld en zeker ook in Kudelstaart dit seizoen hoog gespannen.

Na elf speelronden staat RKDES evenwel op wankelen. Een sterke competitiestart werd de afgelopen periode vrijwel teniet gedaan door dertien verliespunten in de laatste zes duels. Opeens dreigt een verloren seizoen voor de roodzwarten. Alleen een formidabele eindsprint kan de ploeg van Kalaitzis mogelijk nog een ticket voor de promotiegroep bezorgen.

"Het blijkt inderdaad lastiger dan verwacht. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt. Teveel punten laten liggen tegen de laag geplaatste ploegen. Warmunda, MMO en vorige week SJZ, puntenverlies dat ons kan gaan opbreken", vertelt trainer Kalaitzis. "We moeten de komende drie duels beslist winnen, een andere optie is er echt niet."


Maarten van Putten stond bij RKDES weer eens in de basis.   Foto: Jaap Maars

Scorend vermogen
Grootste euvel dit seizoen, en eigenlijk ook in de voorbijgaande jaren, is het lage rendement bij de Kudelstaarters. RKDES creëert elke wedstrijd voldoende scoringsmogelijkheden maar na negentig minuten blijft het aantal treffers vaak mijlenver achter. De rood zwarten zijn wat betreft scorend vermogen teveel afhankelijk van buitenspeler Indy van Koert (8x).

RKDES ontbeert een centrumspits die makkelijk het net kan vinden. Kalaitzis heeft het een tijd geprobeerd met Rick Verkuijl, met slechts één goal in zes, zeven duels werd de Kudelstaarter twee weken geleden vervangen door Lars Winters. In drie wedstrijden heeft ook Winters, uit het tweede team geplukt wegens zijn doeltreffendheid, in de hoofdmacht nog geen doelpunt op zijn naam kunnen brengen.

Kalaitzis: "Het is een probleem ja, teveel moet afkomen van Indy. De rest van de aanvallers en middenvelders is in scorend vermogen te beperkt. Dat kan veel beter." RKDES heeft in elf duels achttien maal doel getroffen, WVC dat op de ranglijst een punt meer heeft verzameld schoot 35x raak. Nogal een verschil. In Kudelstaart is het wachten op de 'nieuwe Jan van den Bergen', die als centrumaanvaller eind 20e eeuw en begin 2000 met zijn vele goals furore maakte aan de Mijnsherenweg en later de Wim Kan Dreef.


Grote kansen
Ook afgelopen zondag tegen koploper DIOS pijnigde RKDES wederom zichzelf en de thuisaanhang door een legio kansen in de beginfase om zeep te helpen. De klok had de dertig seconden nog niet aangetikt of Winters kwam in riante scoringspositie. De lange spits had een halve seconde te lang nodig om zijn voet goed achter de bal te zetten, het gaf DIOS-doelman Rinse Klinkenberg de gelegenheid zich in de baan van het schot te werpen.

En wat te denken van de mogelijkheid even later van Lennart Kok. Hoe mooi wil je ze krijgen? Maarten van Putten, de aanvaller kreeg van Kalaitzis eindelijk weer eens een basisplaats toegewezen ("Maarten is goed bezig op de training en ook een paar sterke invalbeurten, hij verdient een kans"), dook aan de rechterkant uitstekend in de ruimte, passeerde een tegenstander en gaf een prima voorzet. Kok sprintte naar de eerste paal, maar in plaats van de bal hoog in de touwen te rammen, schoot de middenvelder te laag in. Klinkenberg onderscheidde zich wederom met een uitmuntende reflex.


Geniale hakbal
Het moest dus opnieuw van Van Koert afkomen zondag op sportpark Calslagen. De linksbuiten bracht RKDES op geweldige wijze naast DIOS. Eerst waren de bezoekers in de 18e minuut op voorsprong gekomen door een doelpunt van Darius Broxterman, de spits schoof de bal uit een lage voorzet heel nauwkeurig in de hoek.

Zeven minuten later zette Kok met een kopbal Van Koert vrij voor doel, enig probleem was dat de RKDES-spits met de rug naar het doel stond. Met een geniale hakbeweging deponeerde Van Koert de bal langs de verbaasde Klinkenberg hoog in het dak van het doel. DIOS protesteerde hevig wegens buitenspel. Afgaand op de beelden heeft DIOS een punt, al is niet goed te zien hoe de andere verdedigers waren gepositioneerd. Arbiter Jhamai was zeker van zijn zaak, de leidsman gunde de vlaggende grensrechter geen enkele blik of woord en keurde de wonderbaarlijke treffer goed.

"In die fase hadden we het goede spel moeten vasthouden", zegt Kalaitzis. We speelden in het eerste half uur sterk voetbal. Gecombineerd aanvalsspel en grote kansen. Maar daarna zag je het bij mijn ploeg wegzakken. Ze kunnen het nog geen negentig minuten volhouden." De woorden van de oefenmeester lijken verdraaid veel op de opmerkingen van vorige trainer Jesse Donker die zijn team juist op dit gebied stappen wilde laten maken. Nog steeds niet gelukt dus in Kudelstaart.

Minder levendig
In de tweede helft was de wedstrijd een stuk minder levendiger. Wel aan beide kanten een paar scoringsmogelijkheden. Na een uitgekiende lob van Dios-aanvaller Jesse Van Wees stuiterde de bal via onderkant lat weer het veld in, en invaller Jordy Vrolijk knalde namens RKDES snoeihard op de paal. Beste kans in het tweede bedrijf was een paar minuten voor het eindsignaal toen opnieuw Van Wees vrij voor doelman Blokzijl verscheen. Met een uiterste krachtsinspanning wist de sluitpost redding te brengen.

"Al met al een terecht gelijkspel. Op zich een goed resultaat tegen een koploper, al schieten we er weinig mee op. In het begin verzuimden wij de wedstrijd naar onze hand te zetten. Tweede helft was gelijkwaardig", reageerde Kalaitzis die blijft geloven in een goede afloop voor RKDES. "Als ik zie hoeveel potentie in deze groep zit horen we ons gewoon te kwalificeren voor de promotiepoule."

"Al is de situatie nu wel anders, we zullen vanaf het nieuwe jaar drie keer alles uit de kast moeten halen de vereiste negen punten binnen te halen. We hebben het nog in eigen hand, maar elke volgende misstap kan fataal zijn", aldus de oefenmeester van RKDES die nog niets kan zeggen over wel of geen contractverlenging bij de derdeklasser in Kudelstaart. "Die besprekingen moeten nog beginnen. Wat ik zelf wil? Dat houd ik nog even voor mij."

Meer wedstrijdfoto's RKDES-DIOS.

Reageer


RKDES-DIOS 1-1 (1-1)

0-1 Darius Broxterman (18e)
1-1 Indy van Koert (25e)

Scheidsrechter: Aniel Jhamai (Den Haag)
Toeschouwers: 133

Opstelling RKDES:
Tommy Vrolijk, Robin vd Steeg, Roy Endhoven, Erik Overvliet, Dennis Pronk (90 Gijs Lentjes), Arnaud van Leeuwen, Lennart Kok (63e Mano van Veen), Elias Elhadji, Maarten van Putten (63e Jordy Vrolijk), Lars winters en Indy van Koert,

16-12: RKDES is vrij

Stand/Uitslagen 3A

Dit seizoen zijn in West2 de derde- en vierdeklasse samengevoegd. In vier poules van 15 teams wordt eerst een halve competitie gespeeld. Daarna een schifting waarbij de bovenste zes teams van elke poule in opnieuw een halve competitie (2x12 teams) gaan strijden voor promotie. De overige teams spelen voor handhaving. Volgend seizoen is er wel weer een vierde klasse. Meer info hier.
Advertentie:
RESTAURANT CENTENNIAL
Tap samen je eigen bier. Elke vrijdagmiddag in Restaurant Grand Café Centennial.

 

 
Klaas Leegwater
10-12-2018
18.00 uur