Mano van Veen in gevecht om de bal. Jordy Vrolijk (7) kijkt toe.   Foto: Jaap Maars
 
 

Avondje praten en RKDES doet weer mee

Rood zwarten boeken na serie nederlagen weer winstRKDES-ASC 1-0 (1-0)
Derde klasse A zon
25-11-2018

Opluchting in Kudelstaart. Derdeklasser RKDES heeft het nauwe korset dat hier en daar wat spanning veroorzaakte voorlopig afgeworpen. De nipte maar belangrijke 1-0 thuiszege op het de laatste weken ontketende ASC geeft de rood zwarten na drie nederlagen op rij weer een stoot vertrouwen op een goede afloop begin van het nieuwe jaar. Dan wordt de balans van deze halve competitie opgemaakt, de eerste zes teams zullen doorstromen naar de promotiepoule. RKDES met de vijfde competitiezege nu op de vierde positie

"Nee...wij gaan geen praatsessie houden, zeker niet", vertelde RKDES-trainer Kiri Kalaitzis begin deze week na drie nederlagen op rij. En wat gebeurde er dus afgelopen dinsdagavond in Kudelstaart? Juist ja..training geschrapt, de selectie rond de tafel en iedereen die dat wilde kon zijn zegje doen. Zondagmiddag kort voor aanvang van het cruciale duel tegen ASC wilde Kalaitzis de bijeenkomst nog steeds geen praatsessie noemen. "Gewoon overleg, doen we elke week. Nu iets uitgebreider."

Voornaamste uitkomst van het avondberaad was dat er zondagmiddag aan de waterkoude Wim Kan Dreef een gewijzigde formatie binnen de lijnen stond. Kalaitzis had centrumaanvaller Lars Winters uit het tweede elftal overgeheveld naar de hoofdmacht. Daardoor werd spits Rick Verkuijl naar de bank verwezen. "Lars doet het in het tweede team heel goed en scoort veel. En omdat Rick de laatste weken wat minder draait wil ik het vandaag met Lars proberen", was de logische uitleg vooraf van de oefenmeester.

Niet beter dan Verkuijl
Verging het RKDES tegen ASC veel beter met Lars Winters als centrumspits? Als team wel, individueel stak de 24-jarige aanvaller er zeker niet bovenuit. Matig in de passing, weinig balbezit en zelden echt dreigend, ondanks zijn lengte, voor de goal. Kwa werklust niks op Winters aan te merken, maar daar mankeerde het bij Verkuijl ook niet aan. Voor een goed oordeel over vier, vijf duels de balans nog eens opmaken als Winters die tijd tenminste krijgt.


Lars Winters maakte bij RKDES zijn competitiedebuut in het centrum van de aanval.   Foto: Jaap Maars

Naast Verkuijl had Kalaitzis ook Daan Duizendstra uit de basis gehaald, vooral omdat de trainer niet tevreden is over het gedrag van de verdediger binnen de lijnen. Zo werd Duizendstra vorige week tegen Voorschoten'97 diciplinair gewisseld. Vervanger Dennis Pronk aan de rechterkant deed het prima, ook in aanvallend opzicht. Overigens zijn verdediger Troy Zwanenberg en tweede doelman Denzel Breij (DIOS) eveneens uit het zicht verdwenen. Grensrechter Marco van der Jagt (40) stond op de lijst als reservekeeper.

Roy Endhoven
Roy Endhoven was na een enkelblessure terug in de hoofdmacht. De 27-jarige Desser groeide direct uit tot een belangrijke schakel. Door Kalaitzis achterin centraal naast Erik Overvliet neergezet bemoeide Endhoven zich vooral in de eerste helft veelvuldig met de aanval. En meestal ging de bal dan naar de rechterkant waar buitenspeler Jordy Vrolijk aan het werk werd gezet.

Zo kwam ook de 1-0 voor RKDES in de 7e minuut tot stand. Endhoven met grote stappen het middenveld over, bediend Vrolijk die de bal laag voorgeeft. De toesprintende Indy van Koert knalt hard door het midden het leer in de touwen. Doelman Vidiadakis toucheerde de bal nog met de punt van de schoen, meer ook niet.


Rechtsachter Dennis Pronk kan terugkijken op een goede wedstrijd.   Foto: Jaap Maars

Favoriete spelletje
Met de voorsprong kon de thuisploeg eindelijk weer het favoriete spelletje spelen. Een beetje achterover leunen en loeren op een snelle uitbraak via de zijkanten. ASC, laatste vier duels in winst omgezet en voor zondag in verliespunten gelijk met koploper DIOS, had er geen goed antwoord op.

Terwijl RKDES kansen kreeg op meer via schoten van Mano van Veen, Lennart Kok, en een kopbal van Robin van der Steeg kreeg ASC tien minuten voor rust de eerste goede mogelijkheid. Een onnavolgbare goocheltruc van Jelle Schouten, waar Erik Overvliet met boter en suiker intuinde, bracht de aanvaller van ASC in riante scoringspositie maar verslikte zich dicht op goalie Blokzijl in zijn eigen truc.

'Manolevje'
Vervolgens aan de andere kant een levensgrote kans voor Jordy Vrolijk die na een combinatie met Mano van Veen centimeters naast schoof. Vrolijk, die aanvaller Maarten van Putten definitief naar de bank lijkt te hebben verdreven, heeft aan de rechterkant veel dreiging maar moet gaan werken aan zijn voorzet. Te vaak eindigt zijn voorzetting in een 'Manolevje'. Er is voor RKDES via de rechterflank veel meer uit te halen. Nog hoop dus voor Van Putten.

Slotakkoord voor rust was een pegel van ruim twintig meter op de lat van ASC-er Ward Buijze. Doelman Blokzijl stond iets te ver voor zijn doel en was al verslagen. In de tweede helft weinig hoogtepunten. Meeste balbezit voor de bezoekers maar de ploeg van trainer Mohamed Bougrine deed er weinig mee.

Defensief sterk
De thuisclub was wel heel dicht bij een treffer na een uitbraak over de linkerkant via de razendsnelle Indy van Koert. Zijn voorzet was op maat, Lars Winters deed vervolgens niets verkeerd maar zag wel hoe sluitpost Vidiadakis met een uitstekende reflex de 2-0 voorkwam. En tien minuten voor tijd een goede mogelijkheid voor Schouten, de aanvaller van ASC schoot op twee meter afstand in de handen van doelman Blokzijl.


Rood zwart feestje rond doelpuntenmaker Indy van Koert (midden).   Foto: Jaap Maars

Na drie keer verlies weer een keer winst voor de Kudelstaarters. Defensief gaf RKDES deze keer weinig weg, offensief is er meer rendement uit te halen. De overwinning op ASC brengt de rood zwarten weer in de top van groep Q1. Nog vijf duels te spelen, volgende week gaat RKDES op bezoek bij SJZ. Eerst twee keer trainen, ook op dinsdagavond. En nog wat denkwerk voor Kalaitzis wat betreft de spitspositie.


Reageer


RKDES-ASC 1-0 (1-0)

1-0 Indy van Koert

Scheidsrechter: Bert van Katwijk (Heenvliet)
Toeschouwers: 133

Opstelling RKDES:
Tom Blokzijl, Dennis Pronk, Erik Overvliet, Roy Endhoven, Robin van der Steeg, Arnaud van Leeuwen, Mano van Veen (73e Elias El Hadji), Lennart Kok, Jordy Vrolijk, Lars Winsters en Indy van Koert.

2-12: SJZ-RKDES

Stand/Uitslagen 3A

Dit seizoen zijn in West2 de derde- en vierdeklasse samengevoegd. In vier poules van 15 teams wordt eerst een halve competitie gespeeld. Daarna een schifting waarbij de bovenste zes teams van elke poule in opnieuw een halve competitie (2x12 teams) gaan strijden voor promotie. De overige teams spelen voor handhaving. Volgend seizoen is er wel weer een vierde klasse. Meer info hier.


 

 
Klaas Leegwater
25-11-2018
21.00 uur