Jan Groen voorzitter werkgroep FC Aalsmeer
FC Aalsmeer
Jeugdvoetbal
31-10-2018


Erelid van FC Aalsmeer Jan Groen (foto) leidt de werkgroep (onderzoekscommissie) die bij de fusieclub de mogelijkheden naar jeugdvoetbal op zondag onderzoekt. Half oktober is de werkgroep geïnstalleerd die verder bestaat uit betrokkenen/leden van de club Geert Dijkstra, Marco Doeswijk, Elly Zekveld en Galid Oulad-Si-Ali.

Volgens het hoofdbestuur van FC Aalsmeer is de samenstelling van de commissie 'een goede afspiegeling van de groepen die met deze problematiek te maken hebben. Het bestuur stelt veel vertrouwen in de werkgroep en rekent op de medewerking van al onze leden, schrijft men op de clubwebsite.

De werkgroep heeft de brede opdracht gekregen om alle mogelijkheden om te komen tot jeugdvoetbal op zondag te onderzoeken. Ook zal worden gekeken naar een betere doorstroming van de jeugdleden naar de zaterdag- en zondagsenioren. Spelers, ouders, trainers, vrijwilligers zullen hier bij worden betrokken en worden geïnterviewd.

Al langer discussie binnen club
Bij FC Aalsmeer woedt al enige tijd de discussie op welke wijze de afkalving van het zondagvoetbal een halt kan worden toegeroepen, overigens een landelijk probleem en dan vooral in district West 2. Voetballers stoppen of gaan vanwege diverse redenen liever op zaterdag spelen.

Bij FC Aalsmeer is het effect sterker omdat al het jeugdvoetbal op de zaterdag is geconcentreerd. Er is geen automatische doorstroming van onderaf naar de zondagafdeling. Door een gebrek aan spelers leidde dit in het begin van het huidige seizoen tot de opheffing van het tweede zondagelftal en tevens een krappe A-selectie. Momenteel bungelt het eerste elftal onderaan de ranglijst van de derde klasse.

De zondagafdeling (voorheen RKAV) bij fusieclub FC Aalsmeer vreest op termijn verdere minimalisering van het zondagvoetbal of zelfs opheffing. Eerder vertelde algemeen voorzitter Eef Niezing tegen Voetbal in Aalsmeer dat twee selectieteams op zondag dit seizoen er zeker zouden komen.

Dat is dus niet gelukt. Een groep verontruste zondagleden wil dat de club maatregelen, of op z'n minst initiatieven neemt om het tij te doen keren. "Anders weet ik niet wat er gebeurt", was de dreigende toon afgelopen zomer van een prominent anoniem zondaglid.

Moeilijke kwestie
Eerder kleinschalig onderzoek van de club wees uit dat de kwestie binnen de vereniging moeilijk ligt. Pogingen van het bestuur om jeugdleden te bewegen een overstap naar de zondag te maken zijn tot nu toe vergeefs geweest. Ook het opstarten van elk geval één of twee jeugdteams op zondag draaide op niets uit.

Onder leiding van Jan Groen wordt nu een nieuw en groter onderzoek gedaan naar de bereidheid van jeugdleden de overstap naar de zondag te maken. In het uiterste geval leden dwingen tot verhuizing is voorlopig niet aan de orde. "We zullen verandering van speeldag nooit verplicht opleggen", liet Niezing deze zomer optekenen.

In februari 2019 hoopt de werkgroep een eerste verslag te kunnen overleggen aan het hoofdbestuur. Aanstaande vrijdag komt het onderwerp als agendapunt ook ter sprake tijdens de Algemene Ledenvergadering waarbij mogelijk meer informatie zal worden verstrekt.

Tijdens de vergadering zal zaterdagvoorzitter Cor Geleijn aftreden. De preses, eerder jaren voorzitter van VV Aalsmeer, kondigde de afgelopen jaren zijn vertrek al een paar keer aan maar besloot vervolgens een jaar te verlengen wegens gebrek aan een opvolger. Of en wie de functie van Geleijn gaat overnemen wordt waarschijnlijk vrijdagavond op de ledenvergadering bekendgemaakt.

Voorzitter van de ingestelde werkgroep Jan Groen werd twee jaar geleden door FC Aalsmeer benoemd tot erelid. In het decennium 1980-1990 was Groen doelman bij de zaterdagafdeling van VV Aalsmeer. Daarnaast was hij trainer, leider en scheidsrechter. Daarna vervulde hij een jarenlange rol als bestuurder. In 2010 werden de jeugdafdelingen van VVA en RKAV samengevoegd tot Jong Aalsmeer United. Jan Groen werd voorzitter van de jeugdvereniging die in 2013 opging in fusieclub FC Aalsmeer.

Eerdere relevante artikelen:
11-6 Toekomst zondagvoetbal in gevaar
20-6 Twee selectieteams op zondag...maar hoe?

Foto: Aalsmeer Vandaag

Reageer

 
 
Advertentie:


 


 
Klaas Leegwater
31-10-2018
14.00 uur