Axel Wendt (rechts) van FC Aalsmeer in verbeten gevecht om de bal met Stan Vincken van Legmeervogels. Foto: Jaap Maars

Aalsmeer verkwanselt voorsprong in enerverende derby

3-12-'22 19.30 uur | Derby LMV-FCA 2-2 | Door: Klaas Leegwater

Tweedeklasser Aalsmeer wil maar geen stabiele ploeg worden. De formatie van trainer Ted Verdonkschot blijft ook na tien duels in de competitie een onevenwichtige indruk maken. De titelkandidaat in 2D liep na de winst vorige week tegen koploper Alphia zaterdagmiddag in Uithoorn tijdens de derby tegen Legmeervogels opnieuw onnodig tegen puntenverlies aan.

Een sterke eerste helft waarin de bezoekers heer en meester waren en verdiend door twee treffers van centrumspits Luke Vahle op 2-0 voorsprong kwamen werd alsnog uit handen gegeven door slap weerwerk en een defensieve blunder. Met de 2-2 tegen de nummer elf op de ranglijst ziet FC Aalsmeer het verschil met leider ESTO groeien naar vier punten.

Mooie lob Vahle
In de eerste helft op de redelijk bevolkte Randhoorn had de thuisclub heel weinig te vertellen. Verdonkschot, die wederom een van zijn betere spelers Mike Dam op de bank liet beginnen, zag zijn ploeg in dezelfde opstelling en speelwijze (5-3-2) als vorige week de gastheren zijn wil opleggen.

Dat FC Aalsmeer al in de 6e minuut aan de leiding kwam hielp de bloemendorpers extra in het zadel. Een hoge pass van achteruit van Adil Lechkar werd door Legmeervogels-verdediger Dylan Nieuwendijk totaal verkeerd ingeschat waardoor Luke Vahle vrij baan kreeg richting doelman Anthony Acda. De goalie rende zijn doel uit maar werd verschalkt door het sluwe boogballetje van Vahle.

Na ruim een half uur voetballen, Legmeegvogels was nog nauwelijks gevaarlijk geweest, verdubbelde Vahle de Aalsmeerse voorsprong. Gelanceerd door een steekpass van Calvin Valies sprintte de spits van FC Aalsmeer zijn tegenstander eruit en schoof de bal heel beheerst langs Acda in de verre hoek. De zevende competitietreffer van de spits.

Fantastische treffer Camil Schouten
Door het povere spel van de thuisformatie leek het een simpele middag te worden voor de gasten. Vijf seconden voor het rustsignaal deed de mooiste treffer van de middag het duel echter drastisch kantelen.

Aan de rechterkant kon Jordy Nieuwendijk vrij opstomen, zocht vervolgens het hart van de Aalsmeerse defensie op en via een aantal tussenstations en slap ingrijpen van de bezoekers vlamde opeens de voet van Camil Schouten. Met een prachtige uithaal vloog de bal vanaf twintig meter in de kruising.

Kijk binnenkort naar de beelden die Voetbal in Aalsmeer maakte van de derby en bewonder de wonderschone goal van Schouten. Doelman Nick van der Wiel was volstrekt kansloos.

Jordy Nieuwendijk van Legmeervogels komt niet aan de bal, Adil Lechar schermt goed af. Foto: Jaap Maars

De 1-2 op slag van rust was het voorteken van een spannende tweede helft waarin Legmeervogels opeens veel meer durf toonde en FC Aalsmeer angstiger ging opereren. Dit leidde bij de roodgroenen tot fouten. Zo verdedigde Oliver Rifai in de 53e minuut op doldwaze manier uit door de bal met een hoge pass door het midden in de voeten van van Jordy Nieuwendijk te plaatsen.

Als een speer ging de aanvaller ervan door, in het strafschopgebied moest Aalsmeer-verdediger Mark Ruessink aan de noodrem trekken. Arbiter Gert van den Broek wees terecht naar de penaltystip, het protest van Ruessink haalde natuurlijk niets uit. Erwin Smajic voltrok vanaf elf meter het vonnis.

Legmeervogels rook bloed en drong in het restant van de wedstrijd aan op de 3-2, maar moest tegelijkertijd alert blijven op een uitbraak van de Aalsmeerders. Vahle gaf eerder in de tweede helft een waarschuwing af, de spits van de bloemendorpers was dicht bij zijn derde treffer maar schoof het leer niet in de touwen.

Doelman Van der Wiel uitstekend
Tegen het einde twee grote kansen voor Legmeervogels de wedstrijd in Uithoorns voordeel te beslissen. Doelman Van der Wiel, deze competitie een paar keer blunderend, sleepte FC Aalsmeer echter door de moeilijke laatste fase met twee uitstekende reddingen. Iedereen langs de lijn met een geelblauw hart veerde al op om de winst te vieren, Van der Wiel stak er een stokje voor.

Zo bleef het enerverende duel op de Randhoorn onbeslist, met de 2-2 stond er een uitslag op het bord die de onderlinge verhoudingen goed weergaf. Een sterk optreden van de Aalsmeerders voor rust, en een Legmeervogels dat na de magistrale gelijkmaker opeens wakker werd en de ingedommelde tegenstander het vuur aan de schenen legde.

Later (veel) meer wedstrijdfoto's en video-samenvatting.