Calvin Koster is neergesabeld. De centrumspits van FC Aalsmeer zal fel reageren.     Foto: Ton van Eenennaam
 
 

Verlies Aalsmeer in roodgekleurd duelFC Aalsmeer vocht zaterdagmiddag als leeuwen om titelkandidaat XerxesDZB van het lijf te houden. Na een vroeg verkregen voorsprong leek de thuisclub op weg naar een verrassing, een dubieuze beslissing kort voor rust van arbiter Raven, drie keer rood, veranderde alles voor de roodgroenen. 2-1 verlies en een briesende trainer Van Garderen.


FC Aalsmeer- XerxesDZB 1-2 (1-0)
Eerste klasse A zat
14-4-2018, Aalsmeer


Woest waren ze bij FC Aalsmeer op scheidsrechter Raven. "Hij heeft voor ons de wedstrijd om zeep geholpen. Totaal verkeerde beslissing." Tot ver na afloop kwam de stoom uit de oren van trainer Cor van Garderen die zijn ploeg zaterdagmiddag tegen titelkandidaat XerxesDZB verrassend de leiding zag nemen maar in de tweede helft met twee man minder alsnog een 2-1 nederlaag moest incasseren.

Het was een cruciaal moment een paar minuten voor rust dat de wedstrijd aan de Beethovenlaan drastisch deed kantelen en het duel in vuur en vlam zette. Bij een 1-0 voorsprong kreeg de thuisclub via Calvin Koster gelegenheid op een gevaarlijke uitbraak. De centrumspits, goed in de wedstrijd, passeerde op snelheid tegenstander Navajas die vervolgens keihard aan de noodrem trok. Koster hardhandig naar de grond gewerkt.

De Aalsmeerder stond vliegensvlug op, stormde giftig op Navajas af en gaf de Xerxes-speler een forse duw met de borst. De verdediger reageerde al even fel, waarna zo'n beetje iedereen op het veld zich met het opstootje bemoeide. Het opstootje groeide uit tot een oproer. Het arbitrale trio kwam ogen tekort om goed te kunnen zien wie wat deed. Zo rende Burak Sitil op de groep kiftende spelers af, om te sussen of elk geval in te grijpen en ook Sander Aznar en Thomas Harte mengden zich in het gewoel van zwaaiende armen.


Koster wordt bij de nek gepakt door speler XerxesDZB  Foto: Ton van Eenennaam

Drie keer rood
Na uitvoerig overleg met zijn assistentscheidsrechter deelde de leidsman drie keer rood uit. Koster en Sitil van FC Aalsmeer en Ilyas Culad Oulad van Xerxes. Aanstichter Navajas werd door scheidsrechter Raven over het hoofd gezien. "Belachelijk beslissing", reageerde Van Garderen later. "Degene die de overtreding maakte krijgt niets en Burak wilde de situatie alleen maar kalmeren."

"Die man is niet capabel, twee keer rood voor ons. We zijn benadeeld. Ja...Calvin reageerde heel gebeten op de overtreding. Maar dat zou ik ook doen, het was een doodschop." En Sitil: "Scheids zei dat ik iemand naar de keel zou hebben gegrepen. Onzin..ik heb niemand gegrepen of geslagen. En als je dan optreedt als scheids verdeel dan de kaarten over beide clubs."


Het opstootje loopt uit de hand.     Foto: Ton van Eenennaam

Penalty
Voor FC Aalsmeer was het na de pauze in de numerieke minderheid vechten tegen de bierkaai om de voorsprong in stand te houden. De thuisclub was vroeg in de wedstrijd op voorsprong gekomen door een raakgeschoten penalty van Sitil nadat Berry Kramer in het strafschopgebied door linkerverdediger Roal Gangadin in de zestienmeter was neergelegd.

Daarna een aandringend XerxesDZB dat goede kansen kreeg op de gelijkmaker. Gangadin schoot met zijn sterke linkerbeen uit een vrije trap de bal bijna richting de kruising, doelman Van der Wiel tikte het leer hoekschop. De sluitpost stond ook op de goede plaats bij mogelijkheden van Joey Grooteboer en Brandon Koneman.

En Van der Wiel reageerde eveneens goed op een kopbal van dichtbij van wederom Konemann. Aan de andere kant was Koster pechvol toen zijn inzet na een prima combinatie met Michal Kocon vijf centimeter langs de paal tegen een reclamebord terechtkwam.


FC Aalsmeer-trainer Van Garderen na rustsignaal in discussie met arbiter Raven.     Foto: Ton van Eenennaam

Omsingeld
Na alle heisa en de kaartenregen moest FC Aalsmeer in het tweede bedrijf aan de bak. Veel druk op het doel van de roodgroenen. Aangemoedigd door trainer en oudinternational Joop Hiele werd de thuisploeg door de Rotterdammers omsingeld. Bij een hoge voorzet vanaf de rechterkant zag Van der Wiel er niet sterk uit, Joey Grootenboer drukte de bal achter de doellijn.

Bij een spaarzame uitval van FC Aalsmeer poogde invaller Lilinho Martins doelman Bjorn Benard te verschalken met een uitgekiende lob. Bal zeilde halve meter naast. Tien minuten voor tijd de genadeklap voor het team van Van Garderen. Uit een voorzet legde Grooteboer de bal met de borst panklaar voor de voeten van Konemann die dicht op Van der Wiel hard raakknalde.

FC Aalsmeer even later gedesillusioneerd naar de kleedkamer, XerxesDZB blijft in de race om de titel in 1A. Koploper ARC maakte na weken van misstappen dit keer geen fout en andere achtervolger Volendam pakte ook drie punten. Marken gaat degraderen, Vitesse Delft, Te Werve en FC Breukelen zijn de andere kandidaten.

Video toegevoegd op 15-4, 13.30 uur:


Reageer

Henk Buskermolen, 14-4-2018
Als de scheidsrechter de dader van de "doodschop" niet bestraft- maar het slachtoffer wel- en zelf staat te kijken wat er gebeurd... Ook even zijn grensrechter om advies gaat vragen of hij wat gezien heeft? Zij kunnen beide beter naar specsavers gaan. Of nog beter een korfbal wedstrijd fluiten. Kunnen zij in ieder geval nog gemengd douchen.Wat een vertoning van de leidsmannen.
FC Aalsmeer-XerxesDZB 1-2 (1-0)

Scheidsrechter: Peter Raven (Bovenkarspel)
Toeschouwers: 233

Opstelling FCA:
Nick van der Wiel, Sander Star, Burak Sitil ,Mike van Eenennaam, Mark Ruessink. Dan van Huffel, Thomas Harte, Calvin Koster, Sander Aznar Martinez, Berry Kramer (lilinho Martins). Michal Kocon (Marten Baarse) en Calvin Koster.

21-4: FC Aalsmeer-WVHEDW

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


 

 
Klaas Leegwater
14-4-2018
19.00 uur


Tegenstanders 1A

  ARC
CSW
FC Breukelen
Forum Sport
Marken
Sportlust'46
Te Werve
Vitesse Delft
Volendam
Westlandia
WV-HEDW
Zwaluwen'30
XerxesDZB
FC Aalsmeer

Stand/Uitslagen