Lulinho Martins heeft gescoord, balt de vuisten en kijkt dankbaar naar boven.     Foto: Jaap Maars
 
 

Martins doorslaggevend bij benauwde zegeAlles moest eersteklasser FC Aalsmeer zaterdagmiddag uit de kast halen om de drie punten in eigen huis te houden. Een voor rust door een treffer van uitblinker Lulinho Martins verkregen voorsprong hing in de tweede helft tot de allerlaatste speelminuut aan een zijden draadje. Door veel wilskracht, geluk en ernorm geblunder in de voorhoede bij tegenstrever Te Werve sleepte de thuisclub de winst binnen.


FC Aalsmeer- Te Werve 1-0 (1-0)
Eerste klasse A zat
3-2-2018, Aalsmeer


De zevende overwinning van dit seizoen was na negentig benauwde minuten en met veel hangen en wurgen uiteindelijk binnen voor eersteklasser FC Aalsmeer. De thuisclub had in de tweede helft vreselijk veel moeite de voor rust verkregen 1-0 voorsprong tegen het Rijswijkse Te Werve te verdedigen.

Trainer Van Garderen schreeuwde langs de lijn zijn stembanden kapot in de aanmoedigingen van zijn manschappen. Vrouwen en kinderen eerst en vaak elke veroverde bal met een ferme peer naar voren. Het was na de pauze het aanzien niet waard wat FC Aalsmeer op de mat legde, de drie punten vergoedde voor de club veel zo niet alles.

Speler die zich de komende dagen nog dikwijls de haren uit het hoofd zal trekken is Te Werve-aanvaller Joel Glover. Op een presenteerblaadje had de spits in de allerlaatste speelminuut de terechte gelijkmaker voor het inschieten. Kort op doelman Colby Harmon en de rechterhoek open knalde Glover tot verbijstering van iedereen en alles uit Rijswijk het leer over de lat.

De schep ontbrak en de ondergrond was van plastic, anders had de blunderende aanvaller zich het liefst onder de mat begraven. Tenminste zo sprak zijn lichaamstaal na de opmerkelijke misser. Een bemoedigend tikje op de rug van Aalsmeerder Sander Aznar bood enige troost.

Lulinho Martins
Te Werve had de gelijkmaker verdiend. Het speelde in het tweede bedrijf beter dan de formatie van Garderen die zijn ploeg wel sterk zag starten. Met veel druk naar voren en een uitblinkende aanvaller Lulinho Martins kreeg FC Aalsmeer in het eerste half uur goed grip op de bezoekers.

De verre uittrappen van Harmon en het goede spel op het middenveld van de Aalsmeerders zorgden constant voor gevaar, en dan vooral via de linkerkant waar Martins heerlijk in zijn spel kon komen met indrukwekkende rushes. Zijn directe tegenstander Jeffrey Spaans kreeg maar geen vat op de snelle buitenspeler die deze middag zijn tweelingbroer Lilinho geschorst langs de kant zag staan.

Niet verwonderlijk dus dat Martins verantwoordelijk was voor de 1-0. Eerder al een paar keer in kansrijke positie, maar toen te vluchtig schoot of onnodig de bal opzij legde, werd de aanvaller met een crossbal op maat van Jasper Werkhoven de ruimte ingestuurd. Spaans tolde op z'n benen, keek verdwaasd om zich heen waar Martins was. Die bevond zich al vijftien meter verder richting doelman Nicky van Sprang. Met een gerichte strakke schuiver langs de goalie trof Martins doel.

Opvallend was dat kort na zijn score Martins tot aan de pauze naar de rechterkant verhuisde. Vreemd....Martins was zeer in z'n element op links en gebruikte tegenstander Spaans als trainingspion. Waarom die verplaatsing? Opdracht van Van Garderen?
"Nee..dat beslist hij zelf. De aanvallers zijn daar vrij in. Ze mogen zelf het moment kiezen, aanvoelen wanneer dat nut heeft of niet", zegt de oefenmeester. Leermomentje dus voor Martins die, ook zo opmerkelijk, dit seizoen al zes keer een gele kaart kreeg gepresenteerd. Veel te veel natuurlijk voor een aanvaller.


Naar achteren
FC Aalsmeer, met op rechtsachter debutant Sander Star, drukte na de openingstreffer niet door. Raar hoe dat soms werkt in het voetbal. Een ploeg die op voorsprong komt en dan automatisch een stap terugdoet, de tegenstander in het spel laat komen. Dat is precies wat er gebeurde aan de Beethovenlaan. De thuisclub ging teveel naar achteren, Te Werve deed er een schepje bovenop.

De thuisformatie werd richting de thee en in het tweede bedrijf nog maar sporadisch gevaarlijk. Op een schietkans van invaller Epi Kraemer na beperkte de roodgroenen zich hoofdzakelijk tot verdedigen. Te Werve, vier maanden geleden het heenduel nipt met 2-3 verloren, rook steeds meer kansen op meer dan een nederlaag.

Helemaal op het moment dat FC Aalsmeer-verdediger Thomas Harte na zijn tweede gele kaart het veld moest ruimen. Met nog ruim een half uur op de klok ging de thuisclub, met nu aanvaller Calvin Koster als verdediger, een uiterst moeilijke fase in.

Veel druk
Na veel hoekschoppen, een paar gevaarlijke vrije trappen, een uithaal op de kruising, twee uitstekende reacties van doelman Harmon, redding op de doellijn van Daan van Huffel en een aantal scrimmages waarbij de Aalsmeerders heel goed wegkwamen, bleven de gastheren met kunst en vliegwerk op de been. Maar de mooiste gelegenheid op de gelijkmaker was dus voor aanvaller Glover in de slotseconden. Hoe krijg je die bal over?


Met de zevende winst behoudt FC Aalsmeer de zesde positie op de ranglijst van 1A. Op tien punten afstand blijft ARC, dat FC Breukelen versloeg, leider. Sportlust'46 dat dit seizoen zo hoog van de toren blaast over het binnenhalen van de titel kreeg op eigen terrein een tik van Xerxes'DZB (0-1).

Later meer foto's.

Van FC Aalsmeer-Te Werve is door VIA-TV geen videoverslag gemaakt. Een vrijdag door de thuisclub in samenwerking met de ESA in de grond geplaatste lange mast precies voor de camera-opstelling maakte een kwalitatief goede video-opname ditmaal onmogelijk. Naar een oplossing voor de komende thuisduel wordt gezocht.

Reageer

Advertentie:
VALENTIJNSDAG

Een persoonlijk cadeau voor jouw liefde al vanaf 3,50 euro! Laat nu een tablet, hart of wensplaat opspuiten met jouw eigen persoonlijke chocolade tekst. Klik op de afbeelding en ga naar het bestelformulier.Martinez Chocolatier,
Punterstraat AalsmeerFC Aalsmeer- Te Werve 1-0 (1-0)

1-0 Lulinho Martins (16e)

Geel Aalsmeer: Thomas Harte (2x), Daan van Huffel en Cloby Harmon.

Scheidsrechter: Bart van den Helder (Ter Aar) (Leiden)
Toeschouwers: 211

Opstelling FCA:
Colby Harmon, Sander Star, Burak Sitil, Thomas Harte, Daan van Huffel. Jasper Werkhoven, Sander Aznar Martinez, Berry Kramer, Lulinho Martins, Calvin Koster, Michal Kocon (55e Epi Kreamer).

10-2: Westlandia-FC Aalsmeer

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


 

 
Klaas Leegwater
3-2-2018
18.30 uur


Tegenstanders 1A

  ARC
CSW
FC Breukelen
Forum Sport
Marken
Sportlust'46
Te Werve
Vitesse Delft
Volendam
Westlandia
WV-HEDW
Zwaluwen'30
XerxesDZB
FC Aalsmeer

Stand/Uitslagen