Victoria 1893 viert feestje nadat de ploeg kort voor tijd tegen FC Aalsmeer de 1-1 gelijkmaker heeft gescoord. De roodgroenen grijpen op het nippertje naast de koppositie in 1B.   Jaap Maars

Halve minuut voor tijd moet Van Wandelen dan toch capituleren

25-11-'23, 18.30 uur | FCA-Victoria 1-1 | Door: Klaas Leegwater

Het scheelde maar dertig seconden of FC Aalsmeer had zaterdagmiddag na acht competitiewedstrijden verrassend de leiding in de eerste klasse B overgenomen van BFC. Kort voor tijd in de aantrekkelijke thuiswedstrijd tegen Victoria 1893 verspeelde de roodgroenen echter een 1-0 voorsprong, de wederom uitstekend spelende goalie Marijn van Wandelen moest uiteindelijk in de 98e minuut capituleren op de mooie uithaal van Victoria-middenvelder Finn Westerveld.

Als een dolle rende de begeleidng van de ploeg uit Loosdrecht na de terechte 1-1 uit vreugde het veld op. Na het fluitsignaal beklaagde spelers van de gastheren zich bij scheidsrechter Sezgin Degirmenci over de vele minuten extra tijd die de arbiter had bijgeteld. De Aalsmeerders hadden daarmee een punt, een korte blessurebehandeling en een aantal wissels waren er in de tweede helft opgeteld aanleiding tot wellicht vier minuten extra speeltijd.

Discutabel
Aan de andere kant zat het FC Aalsmeer wat betreft de arbitrage zeker niet tegen op deze koude middag op het sportpark aan de Beethovenlaan. Want hoe de thuisclub in de 72e minuut aan de 1-0 voorsprong kwam was discutabel.

Een halve minuut eerder leken de bezoekers aan de leiding te komen. Vrij voor Van Wandelen had Victoria-aanvaller Dennis van den Hazel de 0-1 op zijn schoen, de goalie tikte de bal echter knap naast. Arbiter Degirmenci blunderde vervolgens door het geven van een doeltrap in plaats van een hoekschop voor Victoria.

In de daarop volgende aanval was FC Aalsmeer direct succesvol. Luke Vahle tikte de bal handig in de diepte naar de wegsprintende Dylan Nieuwendijk die na een paar stappen voorwaarts vanaf de hoek van het strafschop hard en laag de 1-0 tegen de binnenkant van het zijnet schoot.

Terwijl de thuisformatie een feestje vierde gingen bij de tegenstander verwijtende blikken van spelers en begeleiding naar de leidsman. 'Je hebt ons net een zuivere hoekschop onthouden', was de lichaamstaal bij Victoria. In dit geval hadden bezoekers dus een punt. Twee verkeerde beoordelingen waren zo tegen elkaar weg te strepen.

Dreigender
Met het 1-1 gelijkspel kreeg Victoria te weinig. De gasten uit Loosdrecht die op de ranglijst vier punten achterstand van FC Aalsmeer staan kregen waren sterker aan de bal, dreigender en kregen legio kansen de overwinning binnen te slepen. Terwijl voor de thuisclub, vanmiddag zonder de geblesseerde Lennard Eijsvogels, hooguit twee goede doelkansen vielen te noteren, kregen de gasten in ruim negentig minuten zeker zes uitstekende scoringsmogelijkheden.

Maar ja, doelman Marijn van Wandelen verkeerde opnieuw in een bloedvorm. Met de ene na de andere geweldige safe hield de goalie zijn doel tot kort voor tijd schoon. De sluitpost, die binnenkort een operatieve ingreep moet ondergaan aan zijn pols, bracht met zijn geweldige reddingen Victoria tot wanhoop.

Verliespunten voorkomen
Van Wandelen heeft in de eerste acht wedstrijden met zijn sublieme optreden al vele verliespunten voor de Aalsmeerders weten te voorkomen. Tot dertig seconden voor tijd tegen Victora leek dat na vandaag een verliespunt meer te worden. Uiteindelijk moest Van Wandelen dan toch capituleren.

In 1B blijft de leider BFC, dat vandaag vrij was en daarom met veel selectiespelers toeschouwer was in Aalsmeer. FC Aalsmeer volgt op een punt. Voor de eerste periode worden nog vier duels gespeeld. De roodgroenen spelen volgende week een uitwedstrijd tegen SVL.

Opstelling FCA: Marijn van Wandelen, Djamai Werkzam, Steyn Bol, Teun Pletting (Thomas Bakker), Mark Ruessink, Axel Wendt, Dylan Nieuwendijk (Giliano Eijken), Daan Vaneman, Mike Vreekamp, Luke Vahle en Ludnardo Schoop (Giliano Eijken)).

Scheidsrechter: Sezgin Degirmenci