FC Aalsmeer-middenvelder Berry Kramer duikt de ruimte in.   Foto: Jaap Maars
 
 

Aalsmeer machteloos in topper
FC Aalsmeer-Huizen 0-3 (0-0)
Eerste klasse A zat
27-10-2018, Aalsmeer


De teleurstelling en machteloosheid droop tien minuten na rust van het gezicht af bij trainer Cor van Garderen. De oefenmeester van FC Aalsmeer had zojuist gezien hoe het bezoekende Huizen verdiend aan de leiding was gekomen.
Verdediger Sander Aznar Martinez gaf onhandig een hoekschop weg, dertig seconden later lag de 0-1 via invaller Olivier Blauw achter doelman Van der Wiel. Van Garderen keek eens naar zijn reservebank met een blik van; hoe en met wie in hemelsnaam kon hij de wedstrijd nog laten kantelen?

De mogelijkheden voor de FC Aalsmeer-trainer aanvallend iets te forceren waren zaterdagmiddag in de topper tussen de nummers twee en drie van 1A nogal beperkt. Centrumspits Chelton Linger zit al weken in de lappenmand en centrumaanvaller Calvin Koster moest in de warming-up afhaken met een blessure.

Onvoldoende
Vervanger van Koster was Jordy de Groot. De spits, amper een week wedstrijdfit, liet zaterdag tachtig minuten zien dat hij nog een lange weg heeft te gaan om het niveau uit zijn sterke periode bij Legmeervogels (in 2014 en 2016 topscorer in de regio) aan te tikken. Teveel ging fout bij De Groot tegen Huizen. Balbehandeling, snelheid, passing en dreiging kregen allen een onvoldoende.

Tel daarbij op dat aanvaller Giliano Eijken, die na de pauze rechts en links opdook, vrijwel onzichtbaar was en de laatste periode sterk acterende buitenspeler Martin Campbell een ongelukkige wedstrijd speelde. Met het offensieve onvermogen van de thuisclub is het verlies tegen de fel spelende blauw zwarten uit Huizen voor negentig procent verklaard.

Geen gevaar
FC Aalsmeer, de laatste weken zo goed op dreef, was onmachtig tegen een van de titelfavorieten in 1A, al wil de technische leiding van Huizen dat stempel liever niet opgedrukt krijgen. De formatie van Van Garderen kon in het belangrijke duel voor de eerste periodetitel veel te weinig dreiging op de mat leggen. De Aalsmeerders kwamen nauwelijks gevaarlijk dicht in de buurt van Huizen-doelman Brian Willemse.

Behalve in de beginfase van de eerste- en tweede helft toen FC Aalsmeer twee goede kansen kreeg, Aznar Martinez schoot naast en Campbell schoot in kansrijke positie krachteloos op het lichaam Willemse, moesten de gastheren toezien hoe Huizen het meeste balbezit had, elkaar beter vond, de opbouw zorgvuldiger regelde, en naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer scoringsmogelijkheden kreeg.

Uit nood
Huizen, met op het middenveld drijvende kracht Aron Klaassen (broer van Davy Klaassen) en aan de zijkant de exelerende Quincy van Waveren, zocht veelal de lengte van centrumspits Rene Troost. De van origine centrale verdediger is bij Huizen de laatste weken uit nood als hoofd van het aanvalsfront aangewezen en vulde die taak in Aalsmeer met verve in.

Over de grond of door de lucht, Troost kwam in de duels vaak als overwinnaar naar voren. Tweemaal stelde hij met een 'tikkie terug' (hoofd en voet) een medespeler in staat thuisgoalie Van der Wiel het nakijken te geven. Eerst dus in de 50e minuut Olivier Blauw die kort in de voeten werd aangespeeld door Troost en in de draai Van der Wiel kansloos liet.

Schrijnend
Van Garderen stuurde na de tegentreffer al zijn wisselspelers de dugout uit voor een warming-up, pakte pen en papier, overlegde met zijn assistent, kwam tien minuten later met een dubbele wissel en liet zijn ploeg vanaf dat moment achterin één tegen één spelen (3-4-3). Risicovol tegen Huizen dat zo sterk is in de omschakeling, maar Van Garderen moest wat. Hij had geen andere optie, op deze weg doorgaan zaterdag zou tot vrijwel niets leiden.

Het was schrijnend om te constateren dat FC Aalsmeer met de verse krachten en offensieve omzettingen, vanaf een kwartier voor tijd met vier spitsen, bijna ongevaarlijk bleef en Huizen slim gebruik kon maken van de ruimte die de thuisclub in de rug achterliet. Wat je de bezoekers mag verwijten was dat het in de slotfase slechts tot twee treffers kwam. De kansen stapelden zich in de laatste minuten snel op om de gastheren heel diep in het stof te laten bijten.

Schietgebedjes
Uitstekend keeperswerk van Van der Wiel, die in de laatste twaalf minuten uit alle hoeken en gaten een blauwzwarter vrij voor zijn neus zag opduiken, voorkwam dat de schade voor FC Aalsmeer grote vormen aannam. Wederom Blauw en andere invaller Hidde van der Veldt lieten de teller stoppen op 0-3.

Huizen in de laatste twee duels een belangrijke kandidaat voor de eerste periodetitel. Door het verrassende verlies van koploper AFC schuiven de ploegen bovenin van 1A dichter naar elkaar toe. Zes, zeven teams zijn nog kanshebber voor de periodetitel. Ook de rood groenen zijn na het tweede thuisverlies nog niet op een zijspoor gezet.

Van Garderen zal de komende week vast een paar schietgebedjes gaan maken om de blessures van centrumspitsen Koster en de forsgebouwde Linger snel te laten genezen. Anders zal er ook bij de bloemendorpers mogelijk een noodgreep in de maak zijn; een lange verdediger in de spits. Huizen bewees zaterdag hoe succesvol dat kan zijn.


Later meer foto's en videoverslag.


Reageer

 


 
FC Aalsmeer-Huizen 0-3 (0-0)

0-1 Olivier Blauw (50e)
0-2 Olivier Blauw (84e)
0-3 Hidde van der Veldt (89e)

Scheidsrechter: Bart van den Helder (Ter Aar)
Toeschouwers: 341

Opstelling FCA:
Nick van der Wiel, Eder Medina Delgado, Burak Sitil (60e Thomas Harte), Sander Aznar Martinez (60e Mark Ruessink), Sergae Kogelans, Junior Tiller, Berry Kramer, Daan v Huffel, Martin Campbell, Jordy de Groot (80e Daan Vaneman), en Giliano Eijken.

5-11: Zwaluwen'30-FCA

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


Advertentie:


 


 
Klaas Leegwater
27-10-2018
18.30 uur