Aalsmeer blijft winnen, wereldgoal Schut, Veldman opgestaptDe zondagvoetballers van FC Aalsmeer blijven het goed doen in 3A. Tegen ASC (3-1) alweer de vierde zege op rij. Derde Aalsmeerse goal was een geweldige uithaal van Mark Schut. Steviger bovenaan in de derde periode. Komende weken een zware krachtproef met koploper Altior en RKDES als tegenstanders. Aanvaller Damian Veldman maakt geen deel meer uit van de selectie. De speler is ontevreden opgestapt. "Voor mij hoeft het niet meer."


FC Aalsmeer-ASC 3-1
Derde klasse A zon
8-4-2018


Het zondagteam van FC Aalsmeer zit in een uitstekende flow. De formatie van trainer Bragonje won zondag aan de broeierige Beethovenlaan voor de vierde achtereenvolgende maal. Dit keer was ASC uit Oestgeest slachtoffer (3-1) van de roodgroene opleving. De bloemendorpers boekten in de laatste zeven duels vijf keer winst en tweemaal remise.

Opmerkelijke prestatie van FC Aalsmeer dat het seizoen zo zwak begon en daarna tot de winterstop pieken en dalen vertoonde. Vanaf de jaarwisseling, en trainer Bragonje de lijst met wekelijkse afwezigen steeds korter zag worden, pakken de Aalsmeerders handenvol punten. Fier bovenaan in de derde periode en de runner-up op de ranglijst. Tevens kan FC Aalsmeer een cruciale rol gaan spelen in de race om de titel met komende duels tegen lijstaanvoerder Altior en titelgegadigden RKDES en Nicolaas Boys.

Joost van der Zwaard
Tegen ASC opende FC Aalsmeer in de tweede helft de score via Joost van der Zwaard uit een scrimmage. Opeens lag de bal achter doelman Tim Laan. Bragonje had de bijna twee meter lange Van der Zwaard achter de drie spitsen opgesteld en verving op die positie de geblesseerde spelmaker Remi Pasternak. Dat ging Van der Zwaard behoorlijk goed af. Naast Pasternak ontbraken overigens ook zijn 'Poolse makkers' Pawel Kocon en Karol Mirowski. Vervangers in de basis waren Elias El Hadji en Sten Piet.

Nog geen twee minuten na de openingsgoal stond de gelijkmaker op het scorebord. Onhoudbaar voor goalie Jeremaih Veldman knalde ASC-er Teije Rutten na een onachtzaamheid van de Aalsmeerse achterhoede het leer in de touwen. In de 70e minuut kwamen de roodgroenen, met wederom een sterke rol voor middenvelder Joeri van de Schraaff (foto), opnieuw aan de leiding. Uit een hoekschop kreeg de mee opgekomen verdediger Nick Sluijs een klein beetje ruimte, precies genoeg voor de lange en kopsterke Sluijs de 2-1 hard binnen de palen te koppen.

Magische linker Mark Schut
Zeven minuten later de beslissing. Een doelpunt die de boeken in gaat als de mooiste van de middag, maand of wellicht van dit seizoen. Mark Schut kreeg vijf meter buiten het zestienmetergebied de bal in de voeten gespeeld. De centrumspits zag vliegensvlug dat de linkerhoek richting sluitpost Laan open lag. Schut haalde zijn vernietigende linkerbeen naar achter en zoeff... bal vloog prachtig in het kruis.

Geweldige score van de 29-jarige Schut die heeft aangekondigd bezig te zijn met zijn laatste seizoen als voetballer in de hoofdmacht. Beetje ballen in een vriendenteam of een andere sport.

Zeg trouwens nooit nooit bij Schut, de oudspeler van onder meer RKDES en Legmeervogels gaf eind vorig seizoen ook aan de voetbalschoenen niet meer uit het vet te halen maar kwam daar vervolgens na enige aandrang weer op terug. "Er is nog wel een kleine opening, maar de kans is erg groot dat ik nu echt ga stoppen", liet Schut dinsdagmiddag weten.

Damian Veldman opgestapt
Door de achtste competitiezege FC Aalsmeer opgeklommen naar de zesde positie op de ranglijst. Vijf punten verwijderd van nummer vier Stompwijk'92, een plek die mogelijk recht geeft op deelname aan de nacompetitie. Andere toegangspoort tot het 'toetje' straks in mei/juni is de derde periodetitel veroveren. Wat dat betreft breken dus de weken van de waarheid aan voor de Aalsmeerders. Te beginnen aanstaande zondag in Langeraar tegen leider Altior.

Damian Veldman maakt geen deel meer uit van de FC Aalsmeer-selectie. De rechteraanvaller is een paar weken geleden voor aanvang van het thuisduel tegen Van Nispen opgestapt. De speler legt uit wat er is gebeurd: "Ik zat een tijdje niet helemaal lekker in mijn vel en heb toen in overleg met de trainer een aantal trainingen gemist. Daarna de draad weer goed opgepakt en voluit getraind."

"Op een gegeven moment vond ik dat ik klaar was voor een terugkeer in de basis. De trainer vond zonder uitleg te geven van niet. Tegen Van Nispen stond ik er weer naast, voor mij was toen de maat vol en ben op de tribune gaan zitten", aldus Veldman die het jammer vind dat achteraf door de club niet is geprobeerd de situatie met een gesprek op te lossen. "Dat het zo moet aflopen bij FC Aalsmeer is niet fijn. Ik heb toch mijn waarde gehad voor deze club in de afgelopen jaren. Nu is het te laat. Voor mij hoeft het niet meer", zegt de teleurgestelde speler.

"Eerst excuses"
Een reactie halen bij trainer Bragonje is moeilijk. De oefenmeester ligt sinds vrijdag ziek op bed (tegen ASC vervangen door Henry Egberts) en heeft amper een stem. Daarom aan het woord zondagvoorzitter Rob Springintveld. "Wij vinden het ook jammer dat Damian is opgestapt. Een jongen met waarde voor het team. Maar de trainer bepaalt wie er speelt. Daar moet je als voetballer mee om kunnen gaan. Als Damian wil terugkeren zullen we dat aankijken. Hij moet dan wel de eerste stap zetten en excuses maken, want het was Damian zelf die besloot om op te stappen."

Damian Veldman (29) verhuisde in de zomer van 2015 samen zijn broer Jeremaih van het Kudelstaartse RKDES naar FC Aalsmeer. In zijn eerste seizoen behaalde hij met zijn nieuwe club promotie naar de derde klasse. Zijn positie leek gebeiteld op de rechtsback plaats. Geboren uit nood werd Veldman dit seizoen door Bragonje gebombardeerd tot rechteraanvaller. De speler staat bekend om zijn snelheid en de felheid die hij in zijn spel legt en ook vaak van zijn medespelers vraagt. Aanjager van het team. Deze competitie scoorde de gestopte voetballer zes keer.

"Rare competitie"
FC Aalsmeer zonder Veldman aanstaande zondag naar Langeraar voor het duel met de koploper en daarna wacht RKDES. Springintveld: "Ik verwacht heel mooie duels. En eerlijk gezegd vind ik het heel moeilijk in te schatten welk resultaat het gaat opleveren. In deze rare competitie kan iedereen van elkaar winnen. Vier weken geleden keken we nog een beetje angstig naar onderkant ranglijst en kijk waar we nu staan. Maar dat kan ook over twee duels weer anders zijn."

FC Aalsmeer kan de 'rivaal' uit Kudelstaart een handje helpen door de leider in 3A over vijf dagen punten af te snoepen. "Tuurlijk waarom niet. Maar dan moet RKDES zelf wel winnen", zegt Springintveld die voorlopig nog niet stopt als zondagvoorzitter. "Nee hoor, mijn termijn zit er nog niet op." De zaterdagtak moet wel op zoek naar een nieuwe preses. Huidig voorzitter Cor Geleijn heeft aangegeven binnenkort te stoppen.

ReageerFC Aalsmeer-ASC 3-1 (0-0)

1-0 Joost van der Zwaard
1-1 Teije Rutten
2-1 Nick Sluijs
3-1 Mark Schut

Scheidsrechter: Ramon Westhoff (Vlaardingen)
Toeschouwers: 133

Basis-opstelling FCA:
Jeremaih Veldman, Sten Piet, Nick Sluijs, Alexander Goes, Richard de Vries, Joeri van de Schraaff, Elias El Hadiji, Joost van der Zwaard, Tristan Jongkind, Mark Schut en Daan Vaneman.

14-4: Altior-FCA

Stand/Uitslagen 3A
Volledige programma dit seizoen

 

 
Klaas Leegwater
10-4-2018
19.30 uur

Tegenstanders 3A

  ASC
Altior
Bernardus
DIOS
FC Aalsmeer
Kickers'69
Nicolaas Boys
Van Nispen
RKDES
FC Rijnland
SJZ
Stompwijk'92
WVC
Warmunda

Stand/Uitslagen