Arbiter staakt duel Aalsmeer na hersenschuddingDe competitiestart van derdeklasser FC Aalsmeer aan de Beethovenlaan tegen ASC werd na een uur voetballen plotseling onderbroken vanwege hoofdletsel bij scheidsrechter Mulder. De arbiter werd hard op het achterhoofd geraakt door een bal. Tussenstand was 0-1. "We hadden de overhand, konden doordrukken"


FCA-ASC 0-1 (gstkt)
Derde klasse A zon
23-9-2018


"Opeens zag ik hem op de grond liggen. Wat er precies gebeurde heb ik niet gezien, ik stond net even te praten met een wisselspeler", vertelt FC Aalsmeer-trainer Marco Bragonje over het curieuze moment in de tweede helft tijdens de eerste competitiewedstrijd van de rood groenen in het thuisduel tegen ARC en met de tussenstand van 0-1 op het scorebord.

Rond de 60e minuut schoot een speler van de thuisclub, die een harde crosspass in gedachte had, vol op het achterhoofd van scheidsrechter Ricardo Mulder. De arbiter zeeg ineen, bleef seconden lang groggy op het kunstgras liggen, toegesnelde spelers en verzorgers hielpen Mulder weer op de been. Met paar keer het hoofd schudden, een halve waterzak over de gekwetste plek probeerde de leidsman weer vaste voet aan de grond te krijgen.

Verder fluiten was echter geen optie voor de scheidsrechter. Te onvast op de benen, duizelig en hoofdpijn. Verstandige beslissing, geen risico nemen in dit soort gevallen met kans op blijvende schade. Driftig werd er door betrokkenen van de thuisclub gezocht naar een vervangende arbiter, tevergeefs...duel werd gestaakt.

Discutabel
Tot het moment van het stilleggen van de wedstrijd probeerde FC Aalsmeer de nipte achterstand weg te werken die de thuisploeg in de eerste helft had opgelopen. Aan de 0-1 van Jelle Schouten na een kwartier voetballen ging een discutabel moment vooraf.

Tien meter voor de middenlijn kregen de bezoekers een vrije trap toegekend, vervolgens smokkelde de formatie uit Oegstgeest bijna twintig meter zonder dat de leidsman dit in de gaten had. Tien seconden later keek het verbouwereerde FC Aalsmeer tegen een achterstand aan. Doelman Bart Koopstra was kansloos.

Bragonje: "We werden totaal verrast, stonden achterin niet goed opgesteld en die speler stond helemaal vrij. Blunder van de scheids, het was overduidelijk de verkeerde locatie. Dan kan je tegen hem praten als brugman, hij draait het natuurlijk niet terug." FC Aalsmeer probeerde zich over de tegenslag heen te zetten en zocht naar mogelijkheden op de gelijkmaker.

"Dat lukte aardig, we kwamen steeds beter in de wedstrijd", merkt Bragonje op. Aanvaller Remi Pasternak kreeg in het begin van de tweede helft een uitstekende scoringskans. De doelman van ASC redde fraai, in de rebound lukte het ook Jeroen Ezink niet de gelijkmaker binnen te knallen. Bal vloog in het zijnet.

"Vervelend moment"
Kort daarop ging de arbiter naar de grond en werd het duel gestaakt. Bragonje: "Op de eerste plaats natuurlijk een heel vervelend moment voor de scheids, maar ook een beetje voor ons. We kwamen steeds beter in de wedstrijd. We hadden de overhand, konden doordrukken, ook conditioneel waren we sterker. Nu het restant van dertig minuten later uitspelen. Dan wordt het lastiger, ook de tegenpartij weer fit aan de start."

Trainer Mo Bougrine van ASC beweerde op Leidenamateurvoetbal precies het tegenovergestelde: "De 0-2 hing voor mijn gevoel eerder in de lucht dan de 1-1. Ook al omdat bij hun de vermoeidheid natuurlijk een rol ging spelen. Nu moeten we het laatste half uur van de wedstrijd uitspelen tegen elf fitte jongen. Dat is in ons nadeel."

Durf
De zondagtak van FC Aalsmeer heeft een roerige periode achter de rug. Door een gebrek aan selectiespelers werd het tweede elftal opgeheven. Bragonje: "Nu alle perikelen zo'n beetje achter de rug zijn moeten we als team opstaan, heel hard gaan werken voor een goed resultaat. Langzaam het vertrouwen krijgen. Ik ben er positief over gestemd. Ik zag zondag een elftal zoals ik het in de voorbereiding nog niet had gezien. De durf om te voetballen, ik zie goede progressie."

In de derde klasse dit seizoen een gewijzigde opzet van de competitie. Belangrijk is om in de eerste halve competitie bij de eerste zes te eindigen. Op welke plek schat Bragonje zijn ploeg in? "Geen idee...heel moeilijk. Ik weet niet de sterkte van alle tegenstanders. RKDES, Nicolaas Boys en Alphen zullen wel bij de eerste zes gaan eindigen, voor de andere drie posities zal flink gevochten gaan worden. Wij moeten elk geval beter starten dan vorig seizoen, niet teveel steken laten vallen in de eerste weken."

Kudelstaart
Wanneer de dertig minuten tegen ASC worden ingehaald is nog niet duidelijk. Mogelijke eerste data is zondag 11 november. Scheidsrechter Ricardo Mulder had maandag nog veel last van zijn optreden in Aalsmeer. "Bij de huisarts geweest. Er is een hersenschudding geconstateerd. Veel hoofdpijn...voorlopig moet ik rust houden", aldus de leidsman die voor aanstaande zondag staat ingepland voor RKDES-Warmunda. Twijfelachtig of Mulder in Kudelstaart aan de start zal verschijnen.

ReageerFCA-ASC 0-1 (gestkt)


Scheidsrechter: Ricardo Mulder
Toeschouwers: 73

0-1 Jelle Schouten (15e)
Gestaakt in 60e minuut.

Basis-opstelling FCA:
Bart Koopstra, Karol Mirowski, Pawel Kocon, Nick Sluis, Richard Melman, Joeri van de Schraaff, Sten Piet, Alexander Goes, Mohammad Alaswad, Remi Pasternak en Jeroen Ezink.

29-9: Voorschoten'71-FCA

Stand/Uitslagen 3A
Volledige programma dit seizoen

Dit seizoen zijn in West2 de derde- en vierdeklasse samengevoegd. In vier poules van 15 teams wordt eerst een halve competitie gespeeld. Daarna een schifting waarbij de bovenste zes teams van elke poule in opnieuw een halve competitie (2x12 teams) gaan strijden voor promotie. De overige teams spelen voor handhaving. Volgend seizoen is er wel weer een vierde klasse. Meer info hier.


 

 
Klaas Leegwater
25-9-2018
12.30 uur