Aalsmeer-spits Thierry van der Kooye kwam er tegen Arsenal niet aan te pas. Foto: Jaap Maars

Foutenfestival eindigt onbeslist

2-10-'21 19.00 uur | FCA-Arsenal | Door: Klaas Leegwater

Toch wel een ontluistering FC Aalsmeer zo te zien ploeteren tijdens de tweede competitiewedstrijd, de eerste keer voor eigen publiek tegen het altijd lastig te bespelen asv Arsenal. Na de eclatante 4-0 overwinning vorige week in Zaandam en de verwachtingen over een goed optreden dit seizoen naar boven waren bijgesteld, kwam de nieuwsgierig opgekomen thuisaanhang van een koude kermis thuis.

Matig tot zwak veldspel, weinig doelkansen, dat de roodgroenen in het matige optreden uiteindelijk de schade konden beperken tot 0-0 was vanwege het opzichtig falen van de Amsterdamse aanvalslinie in de slotfase van de wedstrijd. Een klein wonder.

Een groot foutenfestival, dat was het zaterdagmiddag op het regenachtige sportpark aan de Beethovenlaan. Van beide kanten, zowel de gastheren als Arsenal grossierde veelvuldig in foute passes, verkeerde aannames,...wat ging er eigenlijk wel goed in het duel in 2A?

Ja...er waren een paar uitzonderingen. Zo bleef bij FC Aalsmeer het verdedigingsduo Mark Rutgers en de van een blessure teruggekeerde Arie de Vreugd goed op de been. Mark Ruessink die het de laatste weken als centrale verdediger verrassend goed deed was op vakantie. De Vreugd moest na ruim een uur afhaken, conditioneel nog geen honderd procent.

Absentie Mike Dam
Aanvallend kon de thuisploeg nauwelijks potten breken. Schaduwspits en een van de smaakmakers van vorige week tegen FC Zaandam Mike Dam ontbrak wegens een blessure, trainer Ted Verdonkschot had daarom middenvelder Cris Dias op zijn positie gezet en aanvaller Calvin Valies een basisplaats gegund aan de zijkant. De absentie van Dam werd bij de thuisclub werd ernstig gevoeld, de slimheid en kwaliteit in de voorhoede ontbraken.

Daarnaast had jeugdig middenvelder bij de Aalsmeerders Stefan de Bruin een off-day. Bij de technisch aangelegde De Bruin, vorige week een van de betere spelers, lukte deze middag heel weinig. Ballen sprongen van zijn voet, hij schatte situaties verkeerd in en zijn passes waren vaak ronduit slordig. Het duurde veel te lang voordat Verdonkschot de zwak acterende middenvelder ver in de tweede helft uit zijn lijden verloste.

Kansen Arsenal
De beste kansen in de eerste helft van het matige treffen waren voor asv Arsenal. Kiet Versluys verzuimde bij een dot van een kans de 0-1 aan te tekenen, zijn ploeggenoot Shadi Sabrouty zag een inzet met het hoofd gered worden door doelman Caril Heeren. En Nick Blijleven knalde namens de bezoekers van dichtbij hard over. Pas kort voor rust een levensgrote kans voor de Aalsmeerders, verdediger De Vreugde kopte uit een hoekschop de bal tegen de kruising.

Een ongewijzigd FC Aalsmeer kon ook in de tweede helft het spelpeil niet omhoog trekken. Hoe harder het ging regenen aan de Beethovenlaan des te dieper het niveau op het glibberige kunstgrasveld zakte. De Amsterdammers deden daar evenzogoed aan mee.

Levendig
Hoe slecht het voetbal ook was, levendig werd de wedstrijd wel in het laatste kwartier. Het spel golfde op en neer, met aan beide kanten goede kansen. Een schot van Aalsmeer-aanvaller Rachid Yaghmouri zeilde rakelings langs de paal.

Centrumspits Thierry van der Kooye, voor de rest vrijwel onzichtbaar, verdiende een strafschop met een harde sliding op de enkels (arbiter Hemkes wuifde het weg) en Calvin Valies timde bij een goede mogelijkheid kort voor doel helemaal verkeerd.

In de laatste vijf minuten kwam de thuisclub nog een paar keer heel goed weg, Arsenal verzuimde goede kansen te verzilveren. Een punt uit het vuur gesleept door het team van Verdonkschot in een duel dat ver onder de maat was. Dat zal voor het verwachtingsvolle thuispubliek een fikse tegenvaller geweest zijn.

Basis-opstelling FCA: Caril Heeren, Thomas Harte, Mark Rutgers, Arie de Vreugd, Daan Vaneman, Axel Wendt, Stefan de Bruin, Rachid El Yaghmouri, Chris Dias, Calvin Valies en Thierry van der Kooye.