Binnen 24 uur terrein van RKDES veranderd van sneeuwvlakte naar 'groene wei'.   Foto: VIA
 
 

En binnen 24 uur zijn de velden opeens sneeuwvrij

Algehele afgelasting zaterdagvoetbal inschattingsfout KNVB?Van sneeuw naar gras
3e klasse zon (Q1)
26-1-2019

Is de KNVB voorbarig geweest met een algehele afgelasting van het amateurvoetbal op zaterdag? Behoudens de landelijke afdeling zal er vandaag geen bal rollen in een officiƫle wedstrijd. Wie vandaag een rondje langs de diverse velden maakt in de regio Aalsmeer moet tot de conclusie komen dat de KNVB een inschattingsfout heeft gemaakt. Op zondag geen algehele afgelasting.

Alle velden in en kort buiten Aalsmeer zijn binnen 24 uur veranderd van een sneeuwvlakte naar een 'groene wei.' De ingevallen dooi heeft sinds vrijdagmiddag haar werk gedaan. De 3-5 centimeter sneeuw die vooral op de kunstgrasvelden in eerste instantie hardnekkig stand hield is zaterdagmorgen vrijwel overal verdwenen. De kunstgrasvelden van FC Aalsmeer, RKDES en Legmeervogels zijn gewoon bespeelbaar, ook het natuurgrasveld van KDO is sneeuwvrij.

Natuurgras of op kunstgras
Morgen valt in de Kwakel het besluit of KDO-Altior op het hoofdveld (natuurgras) of op het naastgelegen kunstgras wordt gespeeld. KDO wil liever niet uitwijken naar kunstgras, sinds dit weekend heeft de KNVB clubs met de beschikking van kunstgras verplicht gesteld uit te wijken naar nepsprieten.

Rondom het thuisduel van de tweedeklasser organiseert de selectie van KDO een loterij ten behoeve van KWF. . Radiostation RICK FM zendt zondagmiddag een live programma uit vanuit het clubhuis in de Kwakel. Met een verslag van de wedstrijd en info over de loterij.

Eersteklasser Legmeervogels (zondag) gaat op bezoek bij AGB. De natuurgrasvelden van de Amsterdammers liggen er door de ingevallen dooi slecht bij. Wedstrijd zal wel doorgang vinden, duel is verplaatst naar het kunstgras van het naastgelegen Vlug en Vaardig, zo werd zaterdagmiddag beslist. Legmeervogels heeft de punten hard nodig, de ploeg van vertrekkend trainer Florian Wolf staat op de dertiende positie van 1A.

Ricardo Mulder
Zondagmiddag kan RKDES-Van Nispen zeker doorgaan. Op het terrein aan de Wim Kan Dreef (kunstgras) is geen sneeuwvlok meer te zien. Dat was vrijdagochtend rond lunchtijd nog heel anders, een witte vlakte. Duel tegen Van Nispen is belangrijk voor de Kudelstaarters, een winstpartij is nodig om de kansen op plaatsing voor de promotiepoule te vergroten.

Duel op Calslagen start 14.00 uur, scheidsrechter is Ricardo Mulder. De arbiter is geen onbekende in Kudelstaart. Eind september vorig jaar liet de leidsman RKDES-Warmunda door warrig optreden uit de hand lopen met vier rode kaarten. "Spelers moeten eens leren niet zo te zeuren, ik werd het helemaal zat." .

Dorpsderby
Het zondagteam van FC Aalsmeer speelt een uitwedstrijd bij MMO. De derdeklasser heeft wat goed te maken na de smadelijke 4-2 thuisnederlaag vorige week tegen een jeugdteam van DIOS. De selectie van trainer Marco Bragonje kan in Hoogmade tegen de nummer veertien uit groep Q1 met een driepunter het vertrouwen terugkrijgen en enigszins hoopvol uitkijken naar de dorpsderby over zeven dagen tegen RKDES in Kudelstaart.

De zaterdagformatie van FC Aalsmeer speelt vanmiddag een oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Zandvoort. Op de zandgronden in het duingebied zijn de velden prima bespeelbaar. Voor de roodgroenen stond vandaag het thuisduel tegen Zwaluwen'30 op het programma. De KNVB gooide met een vroegtijdige afgelasting dus roet in het eten.

"Niet getraind"
Of de zaterdagclubs balen van de afgelasting is de vraag. De gehele week kon er niet op de velden getraind worden. Mark Evers van ARC liet in het AD weten niets te snappen van de afgelasting. "Eerder deze week maakte de KNVB door krapte op de speelkalender verplicht uitwijken naar kunstgras bekend en een dag later voeren ze zelf een algehele afgelasting door. Snap jij het?".

Argon-trainer Ron van Niekerk hoopte al dat de wedstrijd tegen Roda'46 niet door zou gaan. Van Niekerk in het AD: "Ik ben er blij mee. We hebben de hele week niet getraind, dus het had naar mijn idee ook weinig zin. Er zullen meer clubs zijn die dat niet hebben gedaan." Teamleider van FC Aalsmeer Jack van der Muijden tegen VIA: "Jammer deze afgelasting. Ik denk dat de KNVB zelf ook verrast is, de sneeuw was wel erg snel verdwenen."

Wanneer de vandaag afgelaste speelronde wordt ingehaald is nog niet bekend. Eerste mogelijkheid is op zaterdag 23 februari of 2 maart.


Terrein van RKDES vrijdag rond lunchtijd. Overdekt met een paar centimeter sneeuw.Foto: VIA


Sportpark RKDES zaterdag rond lunchtijd. Alle sneeuw in Kudelstaart verdwenen. Morgen RKDES-Van Nispen. Foto: RKDES


Terrein van KDO zaterdagmorgen. Duel tegen Altior op hoofdveld of kunstgrasveld. Foto: Twitter KDO

Reageer

Advertentie: 

 
Klaas Leegwater
26-1-2019
12.30 uur