Giliano Eijken stormt na zijn benutte strafschop vol blijdschap op trainer Van Garderen af. De oefenmeester van FC Aalsmeer juicht mee.     Foto: Ton van Eenennaam
 
 

Aalsmeer raakt steeds beter op dreefEersteklasser FC Aalsmeer begint op toeren te raken. In het spoor van lijstaanvoerder AFC zijn de rood groenen bezig met een sterke competitiestart. Zaterdag werd tegen FC Breukelen, dat op een kleine oprisping na weinig had in te brengen, in het eerste uitstekende half uur de basis van de derde seizoenzege (3-0) gelegd. "We zijn goed bezig, dit is een volwassen en heel leergierige groep."


FC Breukelen-FCA 0-3 (0-2)
Eerste klasse A zat
20-10-2018,


Tien minuten...tien minuten was FC Aalsmeer zaterdagmiddag virtueel leider in 1A. Terwijl de spelers na de dikverdiende 3-0 winst op FC Breukelen bij de kleedkamer onder de klanken van volkszanger John de Bever vreugdedansjes maakten toverde concurrent AFC dertig kilometer verderop in de topper tegen DHSC in de slotfase de 2-1 overwinning op het bord. De Amsterdammers na vijf speelrondes lijstaanvoerder, FC Aalsmeer volgt op een punt.

"Ik vind de ranglijst helemaal nog niet interessant, het is in deze fase voor mij veel belanglijker hoe mijn ploeg voetbalt en wat ze laten zien. En ik kan je vertellen, hier staat een tevreden trainer. Genoten van mijn team, vooral het eerste half uur was echt heel goed. Ze zaten er bovenop, veel diepgang in het spel, prima passing, scherpte en concentratie, het was een half uur geweldig", reageerde trainer Cor van Garderen direct na afloop.

Heel scherp
De oefenmeester overdreef niet in de loftuiting over het spel van zijn formatie in het eerste deel van de wedstrijd tegen FC Breukelen dat twee jaar geleden degradeerde uit de hoofdklasse en vorig seizoen op het nippertje ontsnapte aan de nacompetitie. Uitermate scherp startte de rood groenen het duel op het sportpark gelegen aan het Amsterdam Rijnkanaal. Veel druk naar voren, goed de zijkanten bezet en ontzettend fel op de bal.

De prima beginfase van FC Aalsmeer had wellicht ook te maken met het feit dat de bezoekers al in de eerste minuut ruw werden wakkergeschud door een levensgrote scoringskans voor FC Breukelen. Bal werd ternauwernood van de doellijn gewerkt waarna de de Aalsmeerders direct op scherp stonden en een half uur lang het voortouw namen.

Randje buitenspel
Vijf minuten later lag het leer achter doelman Nick Turksma van de thuisclub. Op randje buitenspel mocht Junior Tiller aan de rechterkant doorgaan, de middenvelder schoof de bal beheerst langs de goalie in de korte hoek. Calvin Koster had uit een voorzet van Giliano Eijken de 0-2 op zijn schoen, de spits faalde dicht voor doel en even later schoot Daan van Huffel centimeters naast na een soloactie door het centrum.


Junior Tiller van FC Aalsmeer schuift de bal na een passeeractie in het doel. 0-1 in de 6e minuut.     Foto: Ton van Eenennaam

Nadat een doelpunt van Mark Ruessink in de 25e minuut wegens buitenspel was afgekeurd begon FC Aalsmeer het initiatief te verliezen. Het veldspel werd slordiger, de dreiging werd minder. En de ploeg van Van Garderen kwam heel goed weg toen beste man bij de thuisclub Rachid Maamri op tien meter afstand van doelman Van der Wiel rakelings over de lat knalde.

Verslapping
FC Aalsmeer, zaterdag zonder verdediger Burak Sitil (buitenland), kwam vanaf een kwartier voor rust niet meer aan het eigen spel toe, tot ontevredenheid van Van Garderen. "Je zag het verslappen, de scherpte werd minder. Daarom heel opgelucht en super belangrijk dat kort voor rust de 0-2 viel. Dat was een psychologische dreun voor FC Breukelen, en wij gingen met een goed gevoel de kleedkamer in."

Maker van de tweede Aalsmeerse treffer was Calvin Koster die in de 44e minuut profiteerde van een onoplettendheid in de defensie bij de thuisclub. Koster kreeg na het ontwijken van een hoog geheven been vrije doorgang naar Turksma die vervolgens simpel werd verslagen.

Het was de derde competitietreffer van Koster die door blessures van centrumspitsen Linger en De Groot opnieuw in het hart van de aanval begon. Later schoof de Aalsmeerder op naar de rechterkant, de herstelde De Groot kwam binnen de lijnen als centrumaanvaller.


Calvin Koster omzeilt een karatetrap en brengt FC Aalsmeer vlak voor rust op 0-2.     Foto: Ton van Eenennaam

Penalty
In de tweede helft gaf FC Aalsmeer niets meer weg. Een onmachtig FC Breukelen kon vrijwel geen dreiging meer uitoefenen. Aan de andere kant kreeg FC Aalsmeer mogelijkheden op uitbreiding van de score. Sander Aznar Martinez en Eijken waren dichtbij de 0-3.

Het derde doelpunt voor de bezoekers viel tegen het einde uit een strafschop nadat invaller De Groot aan zijn shirt naar beneden was getrokken. Eijken vanaf de witte stip bepaalde de eindstand op 0-3.

Van Garderen: "Goede winst, maar het kan nog beter. Zo'n terugval na de 0-2 mag ons niet overkomen. Spelers moeten proberen negentig minuten lang de concentratie op te brengen. Voor de rest ga ik nu niet zeuren, ook niet dat we misschien vijf of zes keer hadden moeten scoren. We zijn gewoon goed bezig, dit is een volwassen en heel leergierige groep. We kunnen vanaf nu alleen nog maar groeien."

Later de videobeelden


Reageer

 


 
FC Breukelen-FC Aalsmeer 0-3 (0-2)

0-1 Junior Tiller (6e)
0-2 Calvin Koster (44e)
0-3 Giliano Eijken (pen. 85e)

Scheidsrechter: Thijs Smit (Amersfoort)
Toeschouwers: 175

Opstelling FCA:
Nick van de Wiel, Mark Ruessink, Eder Medina Delgado, Sander Martinez Aznar (74e Solomon Pinas), Sergae Kogeldans, Junior Tiller, Berry Kramer (68e Thomas Harte), Daan van Huffel, Martin Campbell (65e Jordy de Groot), Calvin Koster en Giliano Eijken.27-10: FC Aalsmeer-Huizen

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoenAdvertentie:


 


 
Klaas Leegwater
20-10-2018
21.00 uur