Spel RKDES en veld abominabel, "zondag moeten we er staan"ASC-RKDES 2-0 (1-0)
Derde klasse A zon
13-2018


Wat is er aan de hand met RKDES? De derdeklasser uit Kudelstaart is het helemaal kwijt. De ploeg van trainer Jesse Donker draaide de eerste weken na de winterstop goed mee in de top van 3A, samen met Altior en Nicolaas Boys in de race om de titel. Twee maanden later en een heleboel verliespunten verder zijn de roodzwarten uitgeschakeld voor rechtstreekse promotie en is plaatsing voor de nacompetitie opeens onzeker.

Vanaf eind maart verspeelde RKDES in zeven wedstrijden maar liefst veertien punten. Ongekend veel voor een ploeg die door enkele clubtrainers in 3A wordt of werd gezien als het beste team uit de competitie. De Kudelstaarters zijn die naam te grabbel aan het gooien. Dieptepunt was tien dagen geleden het gelijkspel bij degradatiekandidaat Van Nispen (2-2) en afgelopen zondag de zeperd in Oestgeest bij ASC (2-0).

Spel en veld, alletwee slecht
'Het elftal straalt helemaal niets uit, het lijkt nergens op', meldt onze correspondent die bij het debacle in Oestgeest ter plaatse was. RKDES-middenvelder Lennart Kok trekt het boetekleed aan. "Klopt...het was heel slecht wat we zondag lieten zien. Vooropgesteld dat ik het niet als belangrijkste excuus wil aanvoeren, maar op dit ontzettend slechte veld viel echt niet te voetballen. Vooral het spelletje dat wij graag willen spelen, zorgvuldige opbouw, was op deze mat onuitvoerbaar. Verschrikkelijk hobbelig en weinig goed gras. Alleen in de hoeken van het veld was het groen."

Over de huidige abominabele staat van het hoofdveld in Oestgeest, dat er aanvankelijk dit seizoen op het fonkelnieuwe complex heel goed bij lag, klagen meerdere clubs in 3A steen en been. Met voorop ASC zelf. "Het is echt een drama. Ze hebben er kilo’s zand op gestrooid, het is één grote zandvlakte. Er valt echt niet normaal op te voetballen. We konden laatst zelfs anderhalve week niet trainen, omdat de velden onbespeelbaar waren", vertelde ASC-trainer Mo Bougrine onlangs tegen Leiden Amateur Voetbal.

Lentjes en Endhoven
Terug naar Lennart Kok en het verval van RKDES in de laatste maanden. Niet alle duels speelden de Kudelstaarters op een slechte ondergrond. Er moeten andere oorzaken aan te wijzen zijn waarom de ploeg momenteel in een diep dal zit. Kok: "Het gemis van centrale verdediger Ivo Lentjes en middenvelder Roy Endhoven is voelbaar. Ivo missen we in de opbouw, hij zet de lijnen neer. En Roy brengt altijd heel veel strijd. Andere spelers trokken zich daar aan op."

"We kunnen momenteel niet brengen wat we zeker wel in ons hebben. Tuurlijk praten we er onderling ook over waarom het niet wil lukken. Doodzonde dat we een goede uitgangspositie aan het verspelen zijn. Maar we hebben het nog in eigen hand. Zondag elk geval winnen van Stompwijk'92."

RKDES kan aanstaande zondag inderdaad een heel goede slag slaan door Stompwijk'92, koploper in de derde periode en inmiddels de Kudelstaarters voorbijgestreefd op de ranglijst, met een lege koffer terug naar Leidschendam te sturen. Bij winst voor de roodzwarten en een week later geen misstap bij bijna degradant Bernardus kan het niet meer fout gaan; een ticket voor de nacompetitie.

Elf keer gewonnen
Zover is het echter nog niet. Stompwijk'92 is in grote vorm. Na de winterstop dertien duels gespeeld, elf keer gewonnen en de runner-up scoort aan de lopende band. In de laatste zes wedstrijden dertig goals, RKDES trof in dezelfde periode tien keer de roos. Kok: "We zullen er zondag moeten staan, en dat gaat gebeuren ook. We hebben ze in Leidschendam ook verslagen, dus waarom nu niet? En we willen aan ons publiek graag laten zien dat we veel beter kunnen."

In Oestgeest tegen ASC was RKDES totaal uit vorm. Weinig ging goed bij de Kudelstaarters op de vreselijk slechte grasmat. In de eerste helft bracht Jelle Schouten de thuisclub op voorsprong, na rust velde Tim van Leeuwen het definitieve vonnis. De bezoekers kregen weinig kansen. Indy van Koert schoot op de lat en Lennart Kok knalde de bal uit een vrije trap een halve meter naast. RKDES gezakt naar de vierde positie op de ranglijst.

Opstelling RKDES:
Tijn Kraak, Dennis Pronk, Eric Overvliet, Arnaud v Leeuwen, Michael Schreven (Daan Duizendstra), Gijs Lentjes, Lennart Kok, Mano van Veen, Rutger Spaargaren (Maarten v Putten, Rick Verkuijl en Indy v Koert (Frank Brugman).

In 3A (West 2) wordt dit seizoen geen nacompetitie gespeeld voor handhaving/degradatie. Alleen de nummer laatst degradeert. Dit ivm opheffing aantal zondagclubs.

Uitslagen en standen 3A.


Reageer

 
 
Advertentie:


 

 
Klaas Leegwater
14-5-2018
19.00 uur

Tegenstanders 3A

  ASC
Altior
Bernardus
DIOS
FC Aalsmeer
Kickers'69
Nicolaas Boys
Van Nispen
RKDES
FC Rijnland
SJZ
Stompwijk'92
WVC
Warmunda

Stand/Uitslagen