Thomas Harte probeert door verdediging ARC te breken.     Foto: Ton van Eenennaam
 
 

Nog twee duels doorbijten voor Aalsmeer
ARC-FCA 3-1 (1-0)
Eerste klasse A zat
12-5-2018, Aalsmeer


Eersteklasser FC Aalsmeer snakt naar het einde van de competitie. Nog twee duels uitzitten, dan zit het seizoen dat voor de roodgroenen zo sterk begon er op. De ploeg van Cor van Garderen, de trainer gaat volgend seizoen zijn vijfde jaar in aan de Beethovenlaan, doet in de slotfase van de competitie zijn uiterste best de sportieve plicht te vervullen, de Aalsmeerders ontberen echter na de vele afvallers in de laatste maanden te veel kwaliteit om de tegenstander langdurig de wil op te leggen.

Het rijtje verdwenen basisspelers nog maar eens opnoemen: Aanvallers Epi Kraemer en Lulinho Martins en middenenvelders Jasper Werkhoven en Ruben Rietdijk zijn om uiteenlopende redenen niet meer beschikbaar. Daarnaast is aanvaller Lilinho Martins de laatste duels niet of nauwelijks inzetbaar, verdediger Wouter Winters hobbelt van de ene naar de andere blessure en de multifunctionele (verdediger, middenvelder en aanvaller) Calvin Koster zit een schorsing uit.

Het is allemaal veel te veel om, ondanks de goede inzet van de overige spelers, tegen het einde van het seizoen nog een aanspreekbaar resultaat neer te zetten. Dat bleek zaterdagmiddag in Alphen aan de Rijn waar FC Aalsmeer op een korte opleving na in de tweede helft terecht met 3-1 het onderspit moest delven.

Later begonnen
De wedstrijd op sportpark Zegersloot begon vanwege een jeugdtoernooi pas om 16.00 uur. Dat zorgde kort voor aanvang voor enig opgewondenheid bij de thuisclub, titelconcurrent Volendam stond tot een kwartier voor tijd namelijk op 2-1 achterstand in het thuisduel tegen laagvlieger Te Werve. Dat bood ARC, tot aan de winterstop florissant leider (9 punten voorsprong) in 1A maar daarna een enorme terugval beleefde en nu tegen een achterstand van drie punten opbokst, weer enig perspectief.

Een kwartier na het beginsignaal van scheidsrechter Van Waveren in Alphen waren de rollen in Volendam omgedraaid, de lijstaanvoerder boekte op de valreep een 3-2 zege. Bloemen gaan dus binnenkort naar de Palingdorpers, voor (eerste) periodekampioen ARC belangrijk om de tweede plek in de eindrangschikking veilig te stellen. Dit geeft voordeel in de nacompetitie.

Betere formatie
De thuisploeg was in de eerste helft tegen FC Aalsmeer duidelijke de betere formatie, gevaarlijke kansen leverde dit in eerste instantie niet op. De eerste goede mogelijkheid was voor de bezoekers. Op rechts ging aanvaller Marten Baarse er vandoor, zijn voorzet werd door spits Michal Kocon een paar centimeter over de lat gekopt.


Marten Baarse, de jeugdspeler stond in de basis bij FC Aalsmeer, wordt aangetikt.     Foto: Ton van Eenennaam

Na een halfuur behoedde Aalsmeer-verdediger Daan van Huffel zijn ploeg voor een achterstand door de bal van de doellijn te werken. Goalie Colby Harmon moest twee minuten later de bal uit het doelnet vissen toen rechteraanvaller Neal Arnoldus uit een vrije trap vrij kon inkoppen.

Richting de rust meer kansen voor de thuisformatie. Uit een hard ingeschoten vrije trap tikte Harmon de bal over en de sluitpost zag kort daarna het leer na een fraai wippertje van Huib Oversloot eveneens rakelings over de lat verdwijnen. Bij de bezoekers knalde aanvoerder Burak Sitil, die hangende het hoger beroep tegen zijn vijf duels schorsing speelgerechtigd is, tweemaal uit een vrije trap naast en over.

Geklungel en tegenscore
In het begin van de tweede helft een korte opleving van FC Aalsmeer dat wat meer de aanval zocht, de openingen zag en Sander Aznar Martinez de bal uit goede positie naast de paal kopte. Twintig minuten ver in het tweede bedrijf de 2-0. Na wat geklungel in de roodgroene achterhoede schoot ARC-er Luuk Samsom de bal achter Harmon in de touwen.

Een klein beetje hoop in het Aalsmeerse kamp na de aansluitingstreffer in de 68e minuut. Berry Kramer scoorde de 1-2. Teamgenoot Kocon wilde de bal vervolgens snel uit het doel halen. Goalie Aaron Balk verhinderde dit opzichtig, het sein voor een kortstondig opstootje tussen de aanvaller en de sluitpost. Het leverde beiden een gele kaart op.


Aalsmeerder Michal Kocon en ARC-doelman Aaron Balk even geen vriendjes na de 1-2. Beiden geel.     Foto: Ton van Eenennaam

Definitief
FC Aalsmeer drong na de 1-2 meer aan. Het begin van een jacht op de gelijkmaker. Die werd snel en definitief afgeslagen door de derde Alphense treffer. Kocon leed op het middenveld balverlies, de spits probeerde dit nog te herstellen, ARC hield balbezit, opnieuw Samsom rondde af. Dit keer mooi met een leep schot in de kruising.

In de slotfase werd het leed voor FC Aalsmeer bijna nog iets verzacht, invaller Delano Kluft schoot op de paal. En in de laatste wedstrijdseconden werd de 4-1 voorkomen doordat het leer door de Aalsmeerders van de doellijn werd gewerkt. Elfde verlies voor FC Aalsmeer, nog twee duels en op vakantie. Voor ARC nog minimale kans op rechtstreekse promotie, in Volendam zijn de voorbereidingen op het promotiefeestje al begonnen.

Wedstrijdinfo: Johan Baarsen en Studio Alphen. Later video-samenvatting.

Reageer

 
 
Advertentie:ARC-FCA 3-1 (1-0)

1-0 Neal Arnoldus
2-0 Luuk Samsom
2-1 Berry Kramer
3-1 Luuk Samsom

Scheidsrechter: Tony van Waveren (Bussum)
Toeschouwers: 188

Opstelling FCA:
Colby Harmon, Wouter Winters (21e Paul Verburg), Burak Sitil, Thomas Harte, Daan v Huffel. Mark Ruessink, Sander Martinez Aznar, Berry Kramer, Marten Baarse (45e Delano Kluft), Michal Kocon en Sander Star.

19 mei: Vitesse Delft-FCA

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


 

 
Klaas Leegwater
13-5-2018
11.30 uur


Tegenstanders 1A

  ARC
CSW
FC Breukelen
Forum Sport
Marken
Sportlust'46
Te Werve
Vitesse Delft
Volendam
Westlandia
WV-HEDW
Zwaluwen'30
XerxesDZB
FC Aalsmeer

Stand/Uitslagen