Robin van der Steeg, hier op archiefbeeld, scoorde in Alphen in de slotfase de beslissende treffer. De verdediger fungeerde in de slotfase als extra spits.   Foto: Jaap Maars
 
 

Miraculeuze ontsnapping RKDES in Alphen

Titelfavoriet buigt in slotfase achterstand om in winstDerdeklasser RKDES heeft zondag in Alphen aan de Rijn op het nippertje drie punten binnengesleept. Tegen Alphen keken de Kudelstaarters vijf minuten voor tijd nog tegen een 2-1 achterstand aan. Verdedigers Brian van Weerdenburg en Robin van der Steeg bogen de achterstand om naar een 3-2 overwinning. "Verdiende winst, over negentig minuten waren we de betere ploeg." DIOS gaat in 3A ongeslagen aan de leiding, RKDES volgt op twee punten.


Alphen-RKDES 2-3 (1-1)
Derde klasse A zon
7-10-2018


Na ruim negentig enerverende minuten op sportpark De Bijlen onverwachte vreugde bij RKDES, tegenstander Alphen gedompeld in diepe treurnis. De slotfase in Alphen zette de wedstrijd volledig op z'n kop. RKDES dat vroeg in het duel op voorsprong was gekomen keek tot de 87e minuut tegen een 2-1 achterstand aan.

Met man en macht probeerden de Kudelstaarters de zaak in de laatste twintig minuten nog recht te trekken. Kans na kans kreeg de formatie van Kiri Kalaitzis op de gelijkmaker, de bal wilde er niet in.

Pas tegen het einde verscheen de 2-2 op het bord na een vreemde manoeuvre van Alphen. Bij een vrije trap op ongeveer achttien meter besloten de gastheren een kleine muur te formeren, groot deel van de overige Alphen-spelers posteerden zich dicht op doelman Rick de Vries. Desser Brian van Weerdenburg draaide de bal uit de vrije trap via een been van een tegenstander doeltreffende in de touwen.

Alphen-trainer Rob de Lange was er na afloop nog lang ontstemd over. "Een heel vreemde actie van mijn ploeg. Ik heb dit nog nooit gezien, waarom een deel van mijn spelers bijna op de doellijn gingen staan. Het zicht van mijn keeper op de bal werd bijna volledig ontnomen. Ik zal ze hier zeker over aanspreken, we hielpen RKDES terug in de wedstrijd."

Terecht
De bezoekers kregen mentaal een enorme opkikker van de gelijkmaker, in de slotminuten perste RKDES er nog een stevig offensief uit. Centrale verdediger Robin van der Steeg, tien minuten voor tijd door trainer Kalaitzis als extra spits naar de aanvalslinie gedirigeerd, kreeg de bal op een presenteerblaadje aangediend. De 29-jarige 'Steegie', die door fysiek ongemak alleen op kunstgras speelt, kon simpel zijn ploeg alsnog in een overwinningsroes brengen.

"Ik hoefde de bal van dichtbij alleen maar in te tikken, die had iedereen gemaakt", reageerde Van der Steeg zondagavond na de ontsnapping in Alphen. "Over negentig minuten terechte winst voor ons, vooral tweede helft waren we veel beter en kregen we goede doelkansen. Na mijn 2-3 was het nog wel oppassen, Alphen ging in de laatste drie minuten vol voor de gelijkmaker. Nog een keer goed weggekomen."

Onrustig
Titelfavoriet RKDES beleefde dus geen makkelijk middag tegen Alphen, de ploeg die vorig seizoen degradeerde uit de tweede klasse en in de eerste twee duels nul punten verzamelde en negen doelpunten om de oren kreeg. Een vroege score voor RKDES, strafschop Indy van Koert na onderuit trekken Mano van Veen, hielp de bezoekers allerminst goed in het zadel.

Van der Steeg. "Heel gek, maar na de 0-1 gingen we er niet beter op voetballen. Heel onrustig en balverlies. Hoe zoiets kan snap ik ook niet. Pas in de tweede helft gingen we weer 'lekker ballen'." Voor het zover was kwam Alphen in de eerste helft op gelijke hoogte door een treffer van spits Jan de Lange die na een pass door het hart van de Kudelstaartse defensie doelman Tom Blokzijl wist te passeren.

Meer druk
In het tweede bedrijf legde RKDES, deze middag zonder de geschorsten Rick Verkuijl, Daan Duizendstra en Troy Zwanenburg, goed voetbal op de mat. Met invaller Maarten van Putten in de spits ging de foramtie van Kalaitzis op jacht naar een nieuwe voorsprong. Mano van Veen, na de pauze een linie gezakt, schoot op de lat en zag even later een inzet centimeters langs de paal naast scheren.

Met de rentree van Roy Endhoven (na een lange periode van blessureleed) binnen de lijnen voerden de bezoekers de druk nog meer op. Na een afgeslagen aanval van RKDES, waarbij de rood zwarten hevig protesteerden voor een handsbal binnen het zestienmetergebied, kwam Alphen er razendsnel uit. Via een paar schijven kwam wederom De Lange in scoringspositie, het neefje van de trainer schoot zijn team naar 2-1.

WVC
Voor RKDES restte nog twintig minuten om iets aan de achterstand te doen. Frank Brugman, voor het eerst deze competitie in de basis, en Van Putten kregen mogelijkheden. Een score van Endhoven, mooi schot in de kruising, werd afgekeurd wegens duwen van Brugman.

Door de missers van RKDES steeg de hoop bij Alphen dat in de derde speelronde eindelijk punten konden worden binnengehaald, de spannende en zeer enerverende slotfase maakte alles anders voor de thuisformatie.

De niet meer verwachte drie punten binnen voor de Kudelstaarters, Alphen likte tot laat op de avond de schrijnende wonden. Trainer De Lange: "Dit doet heel zeer. We deden het lang heel goed tegen RKDES, een ploeg die dit seizoen zeker hoge ogen gaat gooien maar vandaag kwetsbaar was."

En Van der Steeg: "Late maar belangrijke driepunter, we hadden na rust eerder moeten scoren. Op de ranglijst moeten we nu DIOS voor laten gaan, maar ik verwacht dit seizoen ook veel van WVC. Ze hebben het zaterdagteam opgeheven, hoop selectiespelers naar de zondag verhuisd."

Wedstrijdinfo: Richard Buskermolen (RKDES)
Reactie Alphen-trainer De Lange: Studio Alphen
Reactie Robin vd Steeg: VIA

Reageer


Alphen-RKDES 2-3 (1-1)

0-1 Indy v Koert (pen. 2e)
1-1 Jan de Lange (14e)
2-1 Jan de Lange (70e)
2-2 Brian van Weerdenburg (88e)
2-3 Robin van der Steeg (90e+1)

Scheidsrechter: Bert Rodenburg
Toeschouwers: 56

Opstelling RKDES:
Tommy Blokzijl, Dennis pronk, Robin van der Steeg, Eric Overvliet, Brian van Weerdenburg, Lennart Kok (46e Maarten van Putten), Arnaud v Leeuwen, Elias Elhadji (57e Roy Endhoven), Frank Brugman (76e Jordy Vrolijk), Mano v Veen en Indy van Koert.

14-10: RKDES-Graaf II VAC

Stand/Uitslagen 3A

Dit seizoen zijn in West2 de derde- en vierdeklasse samengevoegd. In vier poules van 15 teams wordt eerst een halve competitie gespeeld. Daarna een schifting waarbij de bovenste zes teams van elke poule in opnieuw een halve competitie (2x12 teams) gaan strijden voor promotie. De overige teams spelen voor handhaving. Volgend seizoen is er wel weer een vierde klasse. Meer info hier.


 

 
Klaas Leegwater
8-10-2018
13.00 uur