Calvin Koster begon op het middenveld, verhuisde later naar de laatste linie en ging na rust geblesseerd van het veld.   Foto: Jaap Maars
 
 

Aalsmeerse leeuw zonder tanden, rode zone nadertAFC-FCA 1-0 (0-0)
Eerste klasse A zat
2-2-2019,

De situatie van eersteklasser FC Aalsmeer wordt er kort na de winterstop niet beter op. Vanmiddag in Buitenveldert verloren de roodgroenen de vierde wedstrijd op rij. In een weinig spectaculair duel tegen AFC gingen de bezoekers met een 1-0 nederlaag van het kunstgrasveld. De formatie van Van Garderen ziet de gevarenzone dichter naderen. Door de winst van laagvliegers CSW en Zuidvogels is het verschil tot de rode streep verkleind naar twee punten.

Naast het zoveelste puntenverlies zag trainer Van Garderen op sportpark Goed Genoeg opnieuw twee spelers in de al behoorlijk volle lappenmand verdwijnen. Halverwege de eerste helft moest verdediger Mark Reussink met een hamstringblessure naar de kant, na de pauze ging ook Calvin Koster met een beurse plek boven de enkel strompelend het veld af. Zo wordt de op papier brede selectie van de Aalsmeerders met de week meer uitgedund. Het heeft zijn weerslag binnen de lijnen.

Positiewijzigingen
Door alle mutaties ontberen de bloemendorpers momenteel de kwaliteiten om het de tegenstander echt lastig te maken. Dat bleek ook zaterdag in Buitenveldert. Op een paar momenten na kon FC Aalsmeer tegen de defensief opererende thuisclub nauwelijks gevaarlijk worden. Het hielp ook niet mee dat Van Garderen zaterdagmiddag verraste met een wijziging in de aanvalslinie die niets opleverde.

De geplaagde oefenmeester had aanvaller Martin Campbell van zijn vertrouwde plek aan de rechterkant weggehaald en als centrumspits neergezet. Jordy de Groot was geplaatst op de rechterflank. Beiden spelers kwamen op die positie niet uit de verf. Vooral Campbell acteerde op de voor hem vreemde plek als een vis in troebel water, geen oog voor de omgeving en benutte nooit de ruimte die er wel degelijk was tegen de verdediging van AFC.

Van Garderen
De Groot speelde als rechtsbuiten eveneens onwennig. Pas in het laatste half uur toen Van Garderen Chelton Linger inbracht in de punt van de aanval en Campbell op zijn 'eigen' positie kwam te spelen raakte de rechtsbuiten weer in zijn element. Eindelijk weer eens een aantal passeeractie's en dreiging in zijn spel.

Van Garderen heeft de laatste weken sowieso geen gelukkige hand wat betreft tactische wijzigingen. In de verloren thuiswedstrijd tegen ARC in december liet hij de jeugdige Daan Vaneman centraal in de defensie verzuipen en vandaag na de blessure van Ruessink in de 22e minuut verzwakte Van Garderen zijn middenveld door de energiek spelende Koster een linie te laten zakken. Het maakte de roodgroenen opbouwend en aanvallend direct minder heersend. Er waren logischere oplossingen voorhanden.

Tot halverwege de eerste helft was FC Aalsmeer de bovenliggende partij op Goed Genoeg. De thuisploeg zakte steeds ver in, liet de bezoekers het spel maken. Frank en vrij konden de gasten op het middenveld de bal rond laten gaan, zoekend naar een opening die door de druk bezette achterste Amsterdamse linie zelden kwam.

Onnodige actie Van der Wiel
Weinig mogelijkheden dus in het eerste bedrijf. Alleen Burak Sitil ramde de bal uit een vrije trap snoeihard op de lat en centrumspits Tjerk Posthuma van AFC mikte kort voor de pauze de bal laag richting de lange hoek, doelman Van der Wiel moest zich strekken voor een knappe redding.


De goalie van FC Aalsmeer ging twintig minuten na rust de fout in door na een dieptepass op AFC-er Mauritsio Helstone onnodig zijn doel uit te rennen. Burak Sitil en Calvin Koster leken te kunnen corrigeren, nu liep het drietal van FC Aalsmeer elkaar danig in de weg. De verbaasde Helstone kon van ver het leer simpel binnenschuiven.

Geen wapens
FC Aalsmeer moest na de achterstand omschakelen naar offensiever spel. Het team dat op Goed Genoeg binnen de lijnen stond slaagde daar evenwel bij lange na niet in. De wil was er zeker wel de stand in Amsterdam gelijk te trekken of meer, maar het ontbeert de Aalsmeerders momenteel duidelijk aan wapens om dit in de praktijk te brengen. Van Garderen bracht na Linger ook Vaneman (voor de geblesseerde Koster) in het veld en greep in de laatste tien minuten naar het bekende recept van Sitil als extra spits.

AFC werd er niet warm of koud van. Zonder zelf goed spel aan te tippen pakte de formatie van trainer Jorg Smeets met een behoudend spelconcept de winst. Verdiend was het niet, maar dat lag dus voornamelijk aan FC Aalsmeer dat wel het meeste balbezit had maar in de voorste linie acteerde als een leeuw zonder tanden. De roodgroenen zakken verder weg, problemen nemen toe, lappenmand raakt maar niet leger, de nabije toekomst ziet er niet hoopgevend uit.

Later meer foto's.


Reageer

 


 
AFC-FCA 1-0 (0-0)

1-0 Mauritsio Helstone

Scheidsrechter: Peter de Waard (Amst.)
Toeschouwers: 145

Opstelling FCA:
Nick van der Wiel, Mark Ruessink (22e Paul Verburg), Eder Medina Delgado, Burak Sitil, Sergae Kogelans, Thomas Harte, Calvin Koster (72e Daan Vaneman), Daan v Huffel, Jordy de Groot (55e Chelton Linger), Martin Campbell, en Giliano Eijken.

9-2: FCA -RODA'46

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


Advertentie:


 


 
Klaas Leegwater
2-2-2019
19.00 uur